logo
Imprimir
15-09-2022 | 15:39hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

La reactivació de la Plaça del Carme, a la XII Biennal Iberoamericana d’Arquitectura

El treball ja ha rebut el Premi FAD en la categoria de Ciutat i Paisatge i també ha recollit el Premi FAD del Jurat i d’Opinió

La millora de la Plaça del Carme continua sumant reconeixements. El passat mes de juny el projecte “Bon dia, Carme!”, va rebre fins a tres distincions dels premis FAD. El jurat de la categoria Ciutat i Paisatge va escollir l’actuació d'Eduard Callís Freixas i Guillem Moliner Milhau (unparelld’arquitectes) per la transformació de l’espai públic d’una iniciativa sorgida en el procés participatiu del PIAM del Nucli Antic. “Bon dia, Carme!” també va guanyar el Premi FAD del Jurat i d’Opinió.

La setmana que ve, la reactivació de la Plaça del Carme arribarà a la XII Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme. La Biennal és un esdeveniment de referència per conèixer la situació actual i la perspectiva de l’arquitectura i de l’urbanisme. Les activitats que inclou giren al voltant del reconeixement de trajectòries professionals i d’obres significatives d’arquitectura, ressaltar les millors publicacions del sector i premiar els treballs d’investigació més excel·lents i les millores idees dels docents.

La Biennal selecciona i premia obres i dona visibilitat a propostes que aportin solucions a les formes d’habitar, millores d’accés i qualitat de l’habitatge o que incideixen ne l’habitabilitat de l’entorn urbà. La convocatòria, a més de tenir en compte, la qualitat dels treballs presentats, reflexiona sobre els objectius que planteja cada proposa en reptes socials, econòmics, mediambientals i disciplinaris actuals.

Un total de 41 obres han quedat finalistes de la Biennal, 9 de les quals han estat premiades. Entre les obres premiades hi ha “Bon dia, Carme!” el projecte de reactivació de la Plaça del Carme. El jurat ha tingut en compte el fet que sigui resultat d’un procés participatiu (el PIAM del Nucli Antic), la cooperació público-privada que l’ha fet realitat i l’impacte que ha generat com a projecte urbà integral en aquest sector de la ciutat. La transformació de la plaça del Carme és l’única obra premiada que representarà l’Estat Espanyol a la XII Biennal Iberoamericana d’Arquitectura i Urbanisme. “Can Sau. Escenografia d’urgència”  ha quedat seleccionada de la Biennal. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana organitza la Biennal que tindrà lloc del 21 al 25 de setembre a la ciutat de Mèxic i que recull tots els països iberoamericans.

“Bon dia, Carme!”, una de les accions del PIAM

Sorgit del PIAM del Nucli Antic consta d’un conjunt d’accions que responen a tres objectius principals: millorar el confort urbà, posar en valor el patrimoni i dinamitzar les plantes baixes. La intervenció ha suposat l’obertura de l’Escola d’Art a la Plaça del Carme amb grans finestrals a les tres arcades existents i a l’interior s’hi ha exposat escultures en guix que històricament s’han utilitzat a les classes de dibuix, com ara les de Miquel Blay, s’ha disposat nou arbrat i millorat l’enllumenat. L’obertura de dos establiments a la plaça -el primer supermercat cooperatiu del Nucli Antic- i un negoci de restauració han reforçat la progressiva especialització del carrer i la plaça del Carme en un àmbit dedicat als productes d’alimentació de proximitat i ecològics.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/184664_lareactivaciodelaplacadelcarmealaxiibiennaliberoamericanadarquitectura-1.htm