logo
Imprimir
26-07-2022 | 15:17hs
•CULTURA

El retrat de Dolores Delgado, obra de Rita Martorell, ja llueix a la galeria del Ministeri de Justícia

L’artista olotina va treballar amb l’obra durant sis mesos al seu estudi de Madrid

El retrat oficial de l’exministra de Justícia Dolores Delgado, obra de l’artista olotina Rita Martorell, ja llueix a la galeria dels ministres del Ministeri de Justícia. Així, el secretari d’estat de Justícia, Tontxu Rodríguez, va acompanyar la mateixa Delgado durant la cerimònia que va servir per descobrir el treball artístic i la seva posterior col·locació, una tradició que es remunta “més enllà del segle XIX”, tal com va apuntar el mateix Rodríguez. 

Durant els parlaments previs a la descoberta, Delgado es va mostrar molt satisfeta amb relació al treball de Martorell, i va explicar els motius pel qual va escollir a la pintora garrotxina: “És una gran responsabilitat perquè perpetuarà -fent referència al retrat- la teva imatge, però més que això, el que has fet al llarg d’un mandat al Ministeri, durant el temps que has exercit aquesta altíssima responsabilitat. Jo volia que fos una dona, creativa, que interpretés més que no copiés una imatge. I vaig optar per Rita Martorell perquè havia vist alguna de les seves obres i especialment els retrats tenen molta força i energia”. 

Delgado també va parlar de les sensacions que va tenir quan va conèixer l’artista olotina: “Em va agradar, em va semblar una dona tímida, una artista no opulenta, molt respectuosa amb allò que jo li anava explicant. Molt sensible, no exterioritzava gaire la seva manera de ser, però sí que era molt observadora i a mi m’agrada molt la gent que és així, que no es queda amb la imatge exterior, sinó que busseja i arriba a l’ànima per bé o per mal”. 

El treball

Durant sis mesos, Delgado va posar setmanalment a l’estudi de Martorell, a Madrid. El resultat de tot plegat ha derivat en un retrat d’estil realista i conceptual amb influència expressionista, que té com a fons la frase en llatí ‘Iustitia regnorum fundamentum’, és a dir, ‘la justícia és el fonament del regne’. “Una frase que m’agrada molt de la jurisprudència”, assenyala l’artista, que afegeix: “Dolores Delgado s’ha mostrat a l’estudi com una persona molt austera i senzilla, molt natural”. 

L’autora

Rita Martorell ( Zürich , 1971) es va formar a l’Escola Massana de Barcelona i durant un temps va crear la primera galeria de retrats pictòrics de personatges públics de la societat catalana, amb figures com Joaquim Nadal, Eduard Punset, Carles Gasòliba, Miquel Calçada, Joan Hortalà, Baltasar Porcel, Sergi Belbel, Rosa Valls-Taberner, Júlia García-Valdecasas, Sergi Mateu, Pau Riba, Josep Guinovart, Joan Oró, Pilar Rahola o Marta Ferrussola, entre d’altres. A més, també ha retratat altres rostres coneguts i d’àmbits ben diversos com Michel Houellebecq, Samuel Eto’o, Fernando Morán o Gunilla Von Bismark. 
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/180147_elretratdedolore-delgadoobraderitamartorelljallueixalagaleriadelmini-terideju-ticia-2.htm