logo
Imprimir
22-07-2022 | 20:19hs
•CATALUNYA NORD

Presenten l'associació que reclama la reobertura del coll de Banyuls

L'entitat treballa en diverses accions contra el tancament fronterer, inclosa la via judicial

La seu del Sindicat de Vins de Banyuls ha acollit aquesta tarda la presentació en societat d'una associació que reclama la reobertura del pas del coll de Banyuls. Els seus impulsors demanen la lliure circulació i volen promoure les relacions entre el nord i el sud.

Des del gener del 2021, un edicte del Prefecte dels Pirineus Orientals prohibeix el pas del coll de Banyuls entre aquest poble i els d'Espolla i Rabós, una prohibició que ha fet que un grup de gent de Banyuls  hagi constituït una associació per organitzar accions per demanar el lliure pas pel coll. Es diu Alberes sans frontieres-Albera sense frontera i no només reclama la reobertura a tots els nivells, també als tribunals, sinó que també vol promoure les relacions de cada banda de l'Albera.

Amb uns 270 inscrits, l'associació treballarà en diferents fronts per lluitar contra el tancament fronterer. A més de la penjada de cartells o la feina a les xarxes, preparen una demanda judicial que anul·li el decret prefectural.

L'exbatlle de Banyuls, Pere Becque, n'és el President, amb Magdalena Claus de secretaria i Sandrine Pubill de tresorera. Becque explica que consideren que els motius pel tancament -segons el decret, luitar contra el terrorisme i la immigració- "no tenen sentit" i que la mesura contradiu els acords de Schengen.

Avui han presentat l'entitat, que Becque ha explicat que té "com a objectiu principal la reobertura del coll de Banyuls" davant d'un nombrós grup d'assistents entre els quals hi havia el director de la Casa de Perpinyà, Alfons Quera.

I és que l'entitat ha estat ben rebuda a la banda sud. L'alcalde d'Espolla, Carles Lagresa, també present a l'acte, ha recordat que des de l'Empordà també s'han fet accions contra el tancament i ha lamentat que en aquest any i mig s'ha perdut el veïnatge i hi ha hagut prejudicis comercials o agrícoles, per exemple.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/180050_pre-entenla-ociacioquereclamalareoberturadelcolldebanyul--1.htm