logo
Imprimir
21-06-2022 | 13:22hs
•POLíTICA

Sílvia Paneque demana que es destinin els fons dels Next Generation a millorar l’eficiència energètica de les escoles i preparar-les per afrontar el canvi climàtic

La portaveu socialista, Sílvia Paneque, creu que s’haurien de replantejar els projectes que s’han presentat per rebre diners dels Fons Next Generation UE i aprofitar aquests fons per a projectes innovadors

La portaveu del PSC a l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque, ha demanat que el govern municipal de Junts i ERC replantegi les inversions dels fons Next Generation que ha demanat per a Girona. Paneque vol incloure-hi les reformes necessàries per millorar l’eficiència energètica a les escoles de la ciutat i reduir l’impacte d’episodis greus de calor tòrrida o fred. Aquestes actuacions permetrien la millora dels tancaments, la introducció d’energies sostenibles o la incorporació d’arbres i vegetació per crear entorns amb més qualitat per passar-hi moltes hores.

Paneque ha assenyalat la importància de  les actuacions a les escoles, no únicament en l’àmbit de les energies renovables, sinó també en tot un seguit d’elements que faciliten l’adaptació al canvi climàtic, tal com ja s’ha fet en altres ciutats. En aquestes experiències s’ha substituït part del ciment dels patis escolars per terra -que retè la humitat i resulta més fresca- o s’han incorporat fonts, vegetació i pèrgoles fotovoltaiques que proporcionen ombra i frescor. Dins dels edificis es pot actuar també incorporant tendals, porxos i altres elements de protecció davant el sol, així com aïllament tèrmic de façanes o millores en la circulació de l’aire.

El govern de Junts i ERC ha demanat fons Next Generation per a la Central del Molí, el Xalet Soler i la Casa Pastors, però hi ha inversions més eficients i necessàries a Girona”, ha explicat Sílvia Paneque. La regidora ha recordat que, davant la tria de projectes a finançar amb els fons Next Generation que ha fet el govern, “hi ha qui podria pensar que s’ha fet un llistat dels projectes que han tingut problemes en aquest mandat”. En aquest sentit ha afegit que “En canvi, els fons Next Generation han de ser un punt de partida per actualitzar i innovar en medi ambient sobre el fonament de ser una ciutat mediterrània”.

Les subvencions europees tenen unes condicions molt concretes per aspirar a un percentatge determinat sobre el valor total del projecte i poden arribar a estar del tot finançades. Per exemple, per estar-ho, s’estipula que l’obra no pot tenir un preu superior als 3M€. Això no obstant, el projecte presentat de Casa Pastors té un cost de 6,7M€ i l’Ajuntament de Girona únicament aspira a tenir un 39,56% de subvenció d’aquest projecte. Això preocupa al grup municipal socialista, en tant que aquest projecte suposaria que l’Ajuntament de Girona es comprometria a fer el 60,44% restant de la inversió, 4.049.480€.

Hauria de ser possible arribar a grans acords sobre aquestes inversions, més encara quan el govern de Girona es troba en minoria”, ha assenyalat  Paneque. “He posat al damunt de la taula una inversió que ha de generar consens, perquè tothom està d’acord que les inversions a les escoles fa massa temps que s’han de fer, i que ara amb el canvi climàtic són més necessàries que mai”, ha afegit. La portaveu socialista ha posat èmfasi en el fet que l’onada de calor de la setmana passada és una tendència que va repetint-se més els últims temps i que seria bo que Girona liderés una adaptació per ser més eficients i resilients davant les noves circumstàncies.

Des del PSC, es recorda que el govern de l’Ajuntament de Girona també ha demanat els fons Next Generation per a la  reforma de la Central del Molí, que ha patit diferents aturades en aquest mandat i que té les obres aturades des del juny del 2019, amb un cost d’1,4M€ del qual es podria subvencionar el 50,8% de l’obra. Pel que fa al Xalet Soler, on el govern actual va dir que hi faria la casa de les matemàtiques, amb un cost d’1,2M€, seria subvencionat el 53,77% . En canvi, el PSC sí que està d’acord en que optin a fons europeus les reformes de la Piscina de Palau i la Mercè.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/177503_-ilviapanequedemanaquee-de-tininel-fon-del-nextgenerationamillorarleficienciaenergeticadele-e-cole-ipreparar-le-perafrontarelcanviclimatic-1.htm