logo
Imprimir
19-05-2022 | 20:47hs
•POLíTICA

Sílvia Paneque prioritza la “recuperació del lideratge públic” a Girona

La portaveu del PSC a l’alcaldia va desgranar ahir les idees fonamentals del seu projecte de ciutat de cara a les eleccions municipals de l'any vinent

La portaveu del PSC a l’alcaldia de Girona i primera secretària de l’Agrupació de Girona del PSC, Sílvia Paneque, ha desgranat avui les idees fonamentals del seu projecte de ciutat. Entre els quals, hi ha l’objectiu de “projectar Girona a partir de la recuperació del lideratge públic, internacionalitzar-ne el valor econòmic, restablir la seguretat i crear motors de creixement, progrés i oportunitats”. D’altra banda, Paneque també ha subratllat la importància de “transformar la ciutat sobre la base de la seva pròpia identitat; enfortir el centre com a projecte col·lectiu i relligar-lo amb els barris amb empenta pública; estimular la mobilitat sostenible, protegir el medi ambient, rellançar la cultura i engegar la renovació urbana d’una ciutat oberta i diversa, respectuosa, segura, cívica i que sigui un model de convivència”.

“Hem iniciat el camí cap a l’alcaldia de Girona. El govern ha rebut de part nostra la bona disposició per fer avançar la ciutat. Un tarannà que no ha estat correspost. És obligatori començar a parlar de fer possible l’encàrrec democràtic de la ciutadania, l’encàrrec de millorar una ciutat que ho té tot per ser esplèndida. Però que en canvi sovint pateix la inacció i el cansament d’aquest equip de govern. Això no s’hi val. I no s’hi val, perquè tenim la responsabilitat compartida d’explicar que Girona té al davant grans oportunitats», ha reflexionat Paneque, que també ha defensat la idea d’una “ciutat competitiva i amb un creixement econòmic consistent”. En aquesta línia, ha defensat entre altres mesures la creació d’una Oficina de l’Empresa amb agents econòmics i socials o el desplegament d’una estratègia de suport per a l’enfortiment nacional de Girona”. 

Paneque també ha posat èmfasi al ‘hub’ hostaler i gastronòmic, així com el del ciclisme, com a dos sectors que han contribuït a l’enfortiment de la posició de Girona en àmbit nacional, estatal i internacional: “Els sectors de l’hostaleria, la restauració i el comerç han treballat de valent per tenir bons resultats en la direcció de fer-nos més forts a fora. Els hub del ciclisme i l’alimentari ja els tenim. Han de sentir l’Ajuntament a prop i hem de potenciar els dels sectors mèdic, biotecnològic i digital, com a nous espais d’oportunitats punters”.

“Recuperar consensos de ciutat”

Paneque també ha fet esment a l’estricta necessitat de “recuperar els grans consensos de ciutat, tornar a engegar el motor de les transformacions, emprendre de nou el camí del progrés, en definitiva. I us haig de dir que això serà possible amb la bona entesa, lleialtat institucional i pacte polític amb altres administracions. Com la Generalitat, l’Estat o Europa”. “Per això, és tan important tornar a tenir una alcaldia que es mogui en la moderació, que no faci sortides de to, que recuperi la humilitat del treball i que es dediqui amb cos i ànima a Girona. Estic convençuda que un govern gironí de tarannà dialogant pot aconseguir grans èxits amb pactes i el primer de tots ha de ser el Nou Arxiu Provincial de la ciutat de Girona”, ha detallat, abans de referir-se a la internacionalització com un element transformador vital de la ciutat: “És urgent desplegar un projecte fort per captar talent internacional; és imprescindible convertir-nos en atractius a l’àmbit empresarial. Les subvencions europees ens permeten ser millors i guanyar capitalitat. Hem de crear, en definitiva, incentius per ser a Girona. Europa atorga oportunitats a l’eficiència en aquest camp. A la vegada, aquesta estratègia també permet enfortir les nostres empreses i connectar-les a un teixit econòmic més estructurat, estable i competitiu. La innovació és progrés econòmic avui i cal tenir especial atenció als sectors de la sostenibilitat, la industria verda, la tecnologia i la digitalització. Sectors especialment forts per captar inversions d’Europa”.

“Girona no ha avançat gens”

D’altra banda, la portaveu socialista també ha fet una anàlisi dels últims quatre anys, valorant que “Girona no ha avançat gens” i que el govern municipal “no ha sabut resoldre els problemes que tenia plantejats a l’inici del mandat”. Així, Paneque ha parlat sobre la urgència de crear l’entorn adequat per estimular la transformació de la ciutat i, també, s’ha referit a la seriosa advertència sobre la pèrdua de valor econòmic i de capitalitat de Girona que es desprèn de la majoria dels indicadors. “El PIB per Càpita de Girona ha retrocedit els últims 10 anys. En canvi els impostos sobre l’habitatge, l’IBI o el servei d’escombraries són molt més cars i amb creixements d’un 15% els últims anys. Una altra qüestió diferent és que, a més, aquests serveis són pitjor ara que aleshores”, ha puntualitzat.

“El meu pensament polític no és revolucionari. I no soc arrogant de pensar que tot s’ha de fer de nou. Més aviat estic convençuda que Girona és una gran ciutat i que en els seus atributs principals, hi podem trobar bons camins de futur àmpliament compartits”, ha explicat Paneque, que ha seguit el seu discurs de presentació destacant el projecte urbà per la ciutat de Girona, en el qual hi tindrà un paper rellevant la zona centre de la ciutat: “L’actualització del centre tindrà un fort impacte com a motor tractor a les nostres terres, a Catalunya, Espanya i a l’Euroregió Pirineus-Mediterrània. De l’altra, l’actualització de relligar la ciutat no és només un projecte urgent, tal com recordava un estudi de la Universitat de Girona fa uns dies, sinó també una idea clara per treure tot el rendiment possible d’una ciutat que avança sense deixar ningú enrere”. “El motor públic ha de reanimar una re-industrialització, d’un sector, el de la indústria, que encara no ha arribat a un grau suficient de competitivitat. Hi ha molts llocs de treball en els serveis vinculats a la indústria que podrien ser més forts. Hi ha hagut una manca de grans projectes, en general, durant l’última dècada i la indústria ha estat oblidada. I no crec que ho hagi d’estar”,  ha afegit.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/174915_-ilviapanequeprioritzalarecuperaciodellideratgepublicagirona-2.htm