logo
Imprimir
08-04-2022 | 22:53hs
•BESALú, VILA COMTAL

Besalú recupera la devoció de la Processó dels Dolors

Després de dos anys d’absència a causa de les restriccions imposades arran de la pandèmia, el punt culminant de la Festa dels Dolors s’ha celebrat avui amb la presència de la Presidenta del Parlament, Laura Borràs

Els carrers de la vila comtal de Besalú han tornat a acollir avui la devoció de la Processó dels Dolors, després de dos anys sense poder sortir a causa de les restriccions imposades arran de la pandèmia de la Covid-19. Enguany, l’acte ha estat presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, que ha format part d’una de les congregacions en actiu més antigues i icòniques de Catalunya. De fet, l’any 2005 va rebre el guardó de la Creu de Sant Jordi. Borràs ha estat acompanyada per les principals autoritats religioses, comarcals i municipals. 

La Processó de la Venerable Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú, que aquest 2022 celebra el 323è aniversari, ha marcat així el tret de sortida dels actes del Quinari i la Festivitat dels Dolors. En aquest sentit, els actes programats s’allargaran durant tota la Setmana de Passió, tot i que avui s’ha festejat l’acte cabdal amb la celebració de la festivitat de la Mare de Déu dels Dolors, que enguany ha tingut com a priora a Maria Gratacós (Banyoles, 1958), qui ha rellevat en el càrrec a Francesc Pardo, bisbe de Girona que ha mort recentment. 

La Processó, que com sempre ha albergat un fervor únic i excepcional, sobretot pel fort component espiritual i històric que la rodeja, ha arribat acompanyada d’alguna novetat destacable. Un exemple l’ha protagonitzat el Maniple de Manaies, que ha recuperat l’Accatus davant la Verge Dolorosa, una reverència a la verge que ja s’havia dut a terme a principis del segle passat. A més, el Pas de la Veracreu, el gran símbol del poble garrotxí i que històricament només ha sortit al carrer en temps de tribulació, ha tornat a lluir en processó acompanyat per la Verge Dolorosa després de la celebració del mil·lenari de la seva arribada a Besalú, a mans del comte Bernat Tallaferro, l’any 1017.

El programa d’avui ha marcat el seu punt de sortida amb una missa al migdia, i paral·lelament també ha inclòs, entre altres actes, el cant de ‘La Salve’ pel Cor d’Apòstols a l’església de Sant Vicenç, amb acompanyament de la Principal de la Bisbal. Abans de la Processó, els Estaferms i els Manaies han desfilat pel centre de la vila i, com és tradició, han anat a recollir la priora i les autoritats. D’altra banda, i durant el Quinari i la Festivitat dels Dolors, la Parròquia de Sant Vicenç albergarà els treballs realitzats per l’11è Concurs de Pintura de la Processó dels Dolors, elaborats per uns 400 alumnes de l’escola de Besalú.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/171494_be-alurecuperaladevociodelaproce-odel-dolor--1.htm