logo
Imprimir
15-02-2022 | 10:34hs
•SALUT

L’Hospital Trueta incorpora dos nous equips de simulació gràcies a la col·laboració de l’empresa Euromet Agrofood

El centre gironí vol consolidar la simulació com a eina d’aprenentatge d’habilitats clíniques per als residents en formació

L’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta s’ha dotat recentment de dos nous equips de simulació de dispositius de pacients. Aquests simuladors imiten monitors, desfibril·ladors i ventiladors i permeten recrear situacions d’emergència d’una manera molt aproximada a la realitat, amb l’objectiu de millorar l’aprenentatge dels residents en formació al centre i, en conseqüència, la seguretat dels pacients.

La incorporació d’aquests simuladors ha estat possible gràcies a la donació de l’empresa gironina Euromet Agrofood que, a banda dels dos equips d’iSim REALITi GO, també ha donat dos estetoscopis de simulació amb una avançada tecnologia de sensors que recrea 22 sons del cor i 13 del pulmó, i dos maniquins d’entrenament de reanimació cardiopulmonar.

L’Hospital Trueta és el centre hospitalari de referència a les comarques gironines per a la formació d’especialistes mèdics, d’infermeria i de farmàcia. Actualment, el centre acull 170 residents en formació que, quan acabin la seva especialització, s’incorporaran a treballar de forma majoritària als hospitals de la Regió Sanitària de Girona.

Múltiples estudis han demostrat que la utilització de la simulació com a eina d’aprenentatge té un impacte directe en la qualitat assistencial i en la seguretat i cura dels pacients. En l’àmbit docent s’afavoreix l’adquisició del coneixement mèdic i de determinades habilitats tècniques i es fomenta el treball en equip. També es fomenta la seguretat del pacient en la realització de les tasques ja que l’ús de la simulació comporta una reducció de l’error mèdic i d’infermeria.

La simulació permet recrear situacions crítiques de pacients greus, en un entorn de seguretat, perquè els residents puguin practicar i saber com actuar quan es trobin amb un pacient real, aplicant els coneixements i les habilitats adquirides.

En aquestes sessions es recreen situacions d’emergència, com ara una aturada cardiorespiratòria, l’ennuegament d’un infant petit, un part complicat o una crisi epilèptica. A través de programes informàtics en uns monitors, els responsables docents simulen diversos escenaris i el maniquí evoluciona de manera diferent en funció de les actuacions i la presa de decisions per part dels residents. Es treballa també la comunicació entre els diferents professionals i el treball en equip. Un cop s’ha resolt la situació d’emergència, es realitza una sessió conjunta entre l’equip docent i els residents i s’avaluen els punts a millorar.

L’Hospital Trueta ja fa anys que treballa la simulació com a eina d’aprenentatge d’habilitats clíniques per als residents en formació, en col·laboració amb la Universitat de Girona. Ara vol disposar d’un espai dedicat a la simulació dins de l’hospital mateix i dotar-lo del material necessari per donar resposta a les necessitats formatives mèdiques, quirúrgiques i infermeres, tant dels seus residents en formació com dels professionals assistencials mateixos.

Euromet Agrofood es va constituir l'any 2013 com una empresa especialitzada en l'exportació de productes agroalimentaris, amb un enfocament especial cap al mercat asiàtic. Des de l’inici de la pandèmia, aquesta empresa gironina ha mostrat el seu ferm compromís amb l’Hospital Trueta, primer a través de la donació de material de protecció individual importat expressament des de Xina i, aquest any, amb aquests equips de simulació que es reben en el marc del programa de mecenatge i micromecenatge ‘Fem+Trueta’.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/166988_lho-pitaltruetaincorporado-nou-equip-de-imulaciogracie-alacollaboraciodelempre-aeurometagrofood-1.htm