Aquest dissabte, 19 de febrer, es durà a terme una consulta per resoldre definitivament el canvi de nom del carrer General Fuensanta. Els veïns i veïnes del barri podran votar des de les 11 h del matí a les 13.30 h del migdia en un espai que s’habilitarà mitjançant una carpa al mateix carrer. Es podran emetre dos vots per cada habitatge, un a càrrec de la propietat i un altre per part dels veïns. En cas que sigui el mateix (propietari i persona que hi visqui) podrà emetre els dos vots. Des de l’Ajuntament s’ha contactat amb tots els veïns/es mitjançant una carta i se’ls ha facilitat una butlleta. Si algú no l’ha rebut, la podrà recollir el mateix dia de la consulta.

Després de diversos processos, els tres noms que es proposen per canviar la nomenclatura del carrer són els següents:

  • Carrer dels Ferroviaris
  • Carrer del Ferrocarril
  • Carrer de la Cooperativa “Sant Eudald”

Un cop triat el nom, l’Ajuntament en farà l’aprovació formal en el plenari. Una vegada fet el canvi efectiu, des del consistori es comunicarà a administracions, companyies de subministraments i altres serveis, i s’arbitrarà un assessorament i  suport administratiu als veïns i propietaris en casos no previstos.

Antecedents i motiu pel qual es realitza el canvi de nom

El canvi de nom del carrer és necessari per tal d’adaptar-lo a les disposicions derivades de la Llei de la memòria històrica (Llei 52/2007 de 26 de desembre), la Llei 13/2007 del Memorial Democràtic i la moció 9/XI del Parlament de Catalunya sobre la Memòria Històrica i sobre la presència de la simbologia i nomenclatura feixistes a l’espai públic, tal com va aprovar el plenari municipal de 26 de juliol del 2016.

Cal recordar que es va fer un procés participatiu amb els veïns del carrer amb la voluntat que poguessin participar de forma vinculant en la decisió del canvi de nom. En el transcurs del procés, es van proposar diversos noms tant per part dels veïns com de la Comissió Municipal del Nomenclàtor. Algun d’ells mantenien la referència a “Fuensanta” i atès que aquest fet no semblava que complís amb la Llei de Memòria Històrica, s’acordà paralitzar la decisió, fins a disposar d’un informe del Memorial Democràtic al respecte.

Aquest informe, emès en data 6 de setembre el 2019, recomana en les seves conclusions que es consensuï un nom per substituir el de General Fuensanta, que no es pugui vincular al franquisme, i per això es proposaren altres noms alternatius per part de la Comissió Municipal del Nomenclàtor.

En reunió celebrada durant el mes de maig del 2021 amb els representants del barri s’acordà donar-los un temps perquè poguessin aportar alguna altra proposta pel canvi de nom i, un cop concretades, fixar una data perquè els veïns puguin triar entre elles. Finalment, es posaren en comú les propostes i es concretaren les tres entre les quals s’escollirà aquest 19 de febrer.