logo
Imprimir
23-11-2021 | 14:51hs
•ACTUALITAT GIRONA

L’Ajuntament de Girona edita un llibre sobre l’historiador i arqueòleg gironí Josep Gibert

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, presentarà “Josep Gibert Buch. El becari de Francesc Cambó per a l’Institut Català d’Arqueologia de la Mediterrània de Llevant”, aquesta tarda a la Sala Miquel Diumé

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, presidirà avui, a les 19 h, a la Sala Miquel Diumé del consistori, la presentació del llibre Josep Gibert Buch. El becari de Francesc Cambó per a l’Institut Català d’Arqueologia de la Mediterrània de Llevant, escrit per la doctora en Història de l’Art Fina Parés. Es tracta de l’onzè volum de la col·lecció “Girona. Biografies” que edita l’Ajuntament de Girona. L’autora de la publicació, Fina Parés, participarà avui a l’acte de presentació on, a més de l’alcaldessa de Girona, hi intervindran també el periodista Jordi Grau i el cap del Servei de Gestió Documental Arxius i Publicacions de l’Ajuntament de Girona, Joan Boadas.

El treball dóna a conèixer la història d’un gironí singular, Josep Gibert (Girona, 1903 – Barcelona, 1979), qui va viatjar per diverses parts del món amb l’objectiu de posar en marxa un dels projectes de l’empresari i polític català Francesc Cambó: la creació de l’Institut Català d’Arqueologia de la Mediterrània de Llevant, una escola catalana d’arqueologia que s’havia d’ubicar a Atenes. A través de la biografia de l’historiador i arqueòleg Josep Gibert, el llibre apropa el/la lector/a a una època prèvia a la Guerra Civil on, gràcies a l’impuls de personalitats com Cambó, l’ambició dels projectes culturals que es volien endegar semblava que no tinguessin límits.

L’estructura de la publicació consta de dues parts, totes dues basades en correspondència i testimonis personals. La primera se centra en l’activitat que Gibert va desenvolupar entre els anys 1927-1932, quan va participar en el projecte cambonià a la Mediterrània de Llevant. La segona comença a partir del 1932, un cop frustrada la creació de l’esmentat Institut, i quan el gironí enfoca la seva professió en l’àmbit dels museus i posteriorment en el món editorial. Precisament a aquesta circumstància es deu la publicació l’any 1946 de Girona. Petita història de la ciutat i de les seves tradicions i folklore, un llibre de gran importància per la ciutat. La publicació també inclou a l’inici un perfil biogràfic de Gibert i la seva bibliografia.

La col·lecció “Girona. Biografies” aplega la biografia d’aquelles persones que, des de disciplines molt diverses, han fet una contribució remarcable a la ciutat de Girona, i pretén deixar-ne testimoni, agrair-los l’esforç i el compromís i donar-los a conèixer a les noves generacions. Fins ara, s’han publicat en la mateixa categoria biografies d’escriptors i escriptores (Jaume Ministral i Aurora Bertrana), músics (Joan Carreras i Dagas, Xavier Cugat i Salvador Dabau) i cinc volums sobre els alcaldes que la ciutat ha tingut des de començament del segle XIX fins l’any 1939.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/160829_lajuntamentdegironaeditaunllibre-obrelhi-toriadoriarqueoleggironijo-epgibert-1.htm