logo
Imprimir
22-11-2021 | 19:09hs
•LA SELVA

El conseller de Cultura, Pere Fernàndez, assisteix a l'acte d'inauguració de la mostra 'Beulas 100 Anys'

La mostra es pot visitar fins al 18 de desembre a la Casa Saladrigas de Blanes

El conseller de Cultura, Pere Fernèndez, ha assistit a Blanes a l’acte d’inauguració de l’exposició ‘Beulas 100 Anys’, del pintor Josep Beulas i Recasens (Santa Coloma de Farners, 1921-Osca, 2017), aquest dissabte, 20 de novembre al matí. La mostra es podrà visitar fins al proper 18 de desembre a la Casa Saladrigas de Blanes. Aquesta exposició està organitzada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Blanes, i ha comptat amb la col·laboració de la ‘Comissió Any Beulas’, l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners, la Casa de la Paraula i la Diputació de Girona.

L’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i la vídua de l’artista, Quimeta Camí, van encapçalar l’acte inaugural, que es va iniciar amb unes paraules del regidor de Cultura, Albert Sanz. També van intervenir el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona, Josep Calataiud, així com el comissari de l’exposició a Blanes, Sebastià Goday, expert coneixedor de l’obra de Beulas perquè, a més a més, és fill de la mateixa població: Santa Coloma de Farners.

Altres personalitats que van assistir a l’acte van ser l’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí; així com regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes. Igualment, tampoc no es van voler perdre l’ocasió d’assistir a l’acte familiars i amics de Beulas, així com artistes de Blanes, alguns dels quals van tenir-hi relació.

La contribució de Blanes a l’Any Beulas o ‘El Blanes de Beulas’

Amb l’organització d’aquesta mostra, l’Ajuntament de Blanes se suma als actes commemoratius de l’Any Beulas que celebra el naixement de l’artista, després que la Comissió de l’Any Beulas va convidar al consistori blanenc a sumar-s’hi. Al llarg de la seva vida, l’artista va mantenir una estreta relació amb Blanes, on van viure ell i la seva vídua.

De fet, a l’exposició hi ha diverses obres que reflecteixen emblemàtics racons de la vila on comença la Costa Brava, com per exemple la Punta de Santa Anna, o bé el racó de la platja de Sa Palomera on encara s’hi varen barques. La mostra pictòrica reuneix 60 quadres on s’hi pot seguir l’evolució formal de l’artista en les maneres en què va evocar els seus paisatges i les seves ciutats, així com les tècniques emprades. Principalment aquarel·les, olis o gravats.

Potser les que impacten més l’espectador són les obres de gran format, carregades de contingut però elaborades amb traçades precises, les úniques i necessàries per dir molt més amb menys quantitat. Tal com explica el comissari de l’exposició, Sebastià Goday: “Beulas sempre deia que Blanes, on tenia un pis amb vistes al port i a la Punta de Santa Anna, era la Mediterrània, i sovint s’hi escapava a, com diria el poeta Joan Vinyoli, a ‘omplir el mar de mirada’, a banyar-s’hi, a rememorar els anys passats a Itàlia, Madrid, Osca o Santa Coloma de Farners”.

Va ser precisament a Blanes on va conèixer la dona que l’acompanyaria els darrers anys de la seva vida, Quimeta Camí, qui ha contribuït a l’exposició amb peces de la seva col·lecció privada, completades amb quadres de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners. En especial, s’ha volgut donar visibilitat amb part de l’obra que Josep Beulas va dedicar al mar de Blanes i al concepte que va treballar els darrers anys: l’horitzó, aquesta línia que separa en l’ideari, però que no existeix en la realitat.

La majoria de temes són paisatges suggerits o dibuixats amb traçada irregular, però que sorgeixen impassibles davant els ulls d’un espectador rendit des del primer moment tanta senzillesa carregada d’oníric contingut. L’única excepció és el retrat que va fer l’any 1957 a un altre colomenc il·lustre, que també està relacionat amb Blanes per lligams familiars. El bisbe de Girona Narcís Jubany i Arnau.

Visita, Interludi Musical i Vins d’Osca, un lloc emblemàtic per Beulas

Després dels parlaments, l’acte va comptar amb dos intensos complements: el primer a càrrec d’un duet de músics –Agustí Delgado i Martí Delgado, pare i fill, al piano i al violí respectivament- van oferir un breu interludi musical amb tres peces. Les dues primeres especialment composades per a la ocasió per Martí Delgado: dues impressions sobre dos quadres de Beulas: ‘Marina’ i ‘Riera’, i la tercera la sardana ‘Sant Martí del Canigó’, de Pau Casals.

Tot seguit, el públic assistent va poder escoltar les valuoses aportacions del seu comissari, Sebastià Goday, qui va avançar-los el viatge pictòric irrepetible que podrien fer un cop acabat l’acte inaugural, passejant-se per les dues plantes que abasta la mostra. En la inauguració d’ahir al vespre, també va haver-hi una eloqüent mostra de la relació de Beulas amb la vila selvatana de naixement i amb l’aragonesa d’adopció: Santa Coloma de Farners i Osca.

Això és perquè la vetllada es va tancar amb un refrigeri regat amb vins de la Bodega Enate d’Osca, de l’edició especial del centenari, embotellats precisament amb ampolles identificades amb una pintura de Beulas. La mostra ‘Beulas 100 Anys’ s’obre els matins, de 10’00 a 13’00 h, de dimarts a dissabte; i a les tardes, de 17’00 a 20’00 h, de dijous a dissabte.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/160747_elcon-ellerdeculturaperefernandeza-i-teixalactedinauguraciodelamo-trabeula-100any--1.htm