logo
Imprimir
19-11-2021 | 20:19hs
•ACTUALITAT GIRONA

L’Ajuntament de Girona homenatja el polític i expert en seguretat Jaume Curbet

El consistori ha batejat amb el seu nom la placeta situada davant l’edifici de la Policia Municipal, al carrer de Bernat Bacià

L’Ajuntament de Girona ha retut homenatge avui a la tarda al polític gironí i expert en seguretat Jaume Curbet i Hereu (1952 - 2011). El consistori ha batejat amb el seu nom la placeta situada davant l’edifici de la Policia Municipal de Girona, al carrer de Bernat Bacià. La inauguració de la placa commemorativa ha anat a càrrec de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; i de familiars de Jaume Curbet. L’acte també ha comptat amb la presència de diversos regidors i regidores i representants dels grups municipals de Guanyem i del PSC; així com de l’intendent de la Policia Municipal de Girona, Joan Jou, i del comissari de la regió policial de Girona – Mossos d’Esquadra, Josep Milan.

Estem parlant d’un ideòleg que va transformar moltes policies d’arreu del món amb el seu model que encara ara és utilitzat en molts indrets. Cal recordar que quan ell va iniciar aquesta transformació de la policia del nostre país, veníem d’una dictadura en la qual la policia estava lligada a la coacció i a la repressió. Ell creia que amb la democràcia havien d’aparèixer nous models. La policia havia de cohesionar i fer propera la seguretat a la ciutadania. Una ciutat o un país segur és el millor símbol de qualitat democràtica. Per tant, el que va fer en Jaume Curbet eren aportacions sobre la democràcia, sobre com ha d’actuar la policia davant d’una ciutadania que es vol veure lliure. Calia moltíssima valentia per establir aquest canvi de model i ell ho va fer”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

La Comissió del Nomenclàtor de Girona i el Ple van aprovar el nom arran d’una petició firmada per diferents persones i encapçalada per Joan Delort, cap de la Policia Municipal de Girona entre el 1986 i el 1997, i una altra d’ERC. Aquest punt, fins ara sense denominar, està situat just davant l’edifici de la Policia Municipal de Girona.

Jaume Curbet i Hereu (Girona, 30 de març de 1952 – 16 de maig de 2011) va cursar estudis de Filosofia i de Criminologia, i aprofundí de manera autodidàctica en el coneixement de les institucions d’ordre públic i el seu funcionament. Entre els anys 1979 i 1983 va ser tinent d’alcalde de Governació i Règim Interior, amb competències en seguretat. Va impulsar mesures de professionalització i d’adaptació al nou règim democràtic de la Policia Municipal de Girona, les quals van ser un exemple per a moltes corporacions locals i inspiradores del model de seguretat català, al qual va contribuir amb la creació de l’Escola de la Policia Municipal, precedent de l’actual Escola de Policia de Catalunya. També va promoure la construcció de l’edifici de la Policia Municipal al carrer de Bernat Bacià.

En la seva trajectòria professional destaquen la col·laboració a l’elaboració del Pla Estratègic de la Policia Municipal de Vitòria, amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona (1992) va ser designat responsable de planificació de la Comissió de Seguretat, va ser director de l’únic postgrau a l’Estat sobre polítiques públiques de seguretat per la Universitat Oberta de Catalunya, i va participar en un programa de les Nacions Unides per al desenvolupament sobre seguretat ciutadana.

Entre les seves publicacions són rellevants la sèrie de llibres sobre la policia que va editar el Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya com ara Democràcia i policia (1983), l’edició de la revista en línia Seguretat Sostenible (2000-07), La policia del Quebec: un model per a Catalunya? (1987), Gestión de la seguridad ciudadana (1998), Temeraris atemorits: l’obsessió contemporània per la seguretat (2007), El rei nu: una anàlisi de la (in)seguretat ciutadana (2010) i Un món insegur: la seguretat en la societat del risc (2011).

El 2011, amb motiu del seu decés i com a reconeixement, l’Institut de Seguretat Pública va donar el seu nom a la Sala d’Estudis del Centre de Coneixement de la Seguretat.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/160615_lajuntamentdegironahomenatjaelpoliticiexperten-eguretatjaumecurbet-1.htm