logo
Imprimir
14-11-2021 | 17:23hs
•CATALUNYA NORD

Canet de Rosselló acull la constitució del ‘Parlament’ del Consell per la República

La Catalunya del Nord ha estat avui l’escenari de la sessió constituent de l’Assemblea de Representants de l’organització

El Consell per la República Catalana ha celebrat avui al matí a Canet de Rosselló la sessió constituent de l'Assemblea de Representants, després que entre el 29 i el 31 d'octubre s'haguessin celebrat les eleccions. Es tracta d'un pas rellevant del col·lectiu, tenint en compte que aquest grup de persones esdevindrà el Parlament del Consell i representarà els ciutadans que formen part del registre ciutadà per, així, impulsar la seva acció política. D'altra banda, també tindrà funcions de reglamentació interna i de control de l'executiu, així com la capacitat per escollir el seu president o presidenta o per votar el pròxim president o presidenta del Consell. De fet, una de les seves primeres funcions haurà de ser la creació del reglament per a l'elecció del pròxim màxim responsable del Consell.

L'Assemblea de Representants, formada per la ciutadania i per càrrecs electes, té un total de 121 escons: 81 per les candidatures de ciutadans sense responsabilitat institucional, distribuïdes en vegueries i districtes, i 40 escons de càrrecs electes del Principat amb una única circumscripció.

L'acte d'avui, que s'ha iniciat de manera tranquil·la, ha comptat amb la presència de l'expresident de la Generalitat i actual president del Consell, Carles Puigdemont, i de l'exconseller de la Generalitat i vicepresident del Consell, Toni Comín. "Amb la constitució de l'Assemblea entrem en una nova etapa d'acció política", ha explicat aquest últim, abans de l'inici d'un acte on també s'ha pronunciat, per exemple, Blanca Serra, membre de més edat de la Mesa: "Estem fent un exercici inèdit de participació democràtica". Serra, juntament amb els dos secretaris més joves del conclave, Joan Botey i Júlia Balés, presideixen l'avui constituïda Mesa d'edat.

Després de la constitució de la Mesa d'edat s'ha celebrat el ple, que ha votat els membres de la Mesa definitiva, on s'hi ha pogut presentar qualsevol dels 121 representats elegits. El resultat ha donat com a presidenta a Ona Curto, regidora de la CUP a Arenys de Mar, acompanyada de Maria Costa Baqué (vicepresidenta primera) i Jordi Pessarrodona (vicepresident segon). Per la seva banda, Joan Puig ha estat escollit secretari primer, menter que Assumpció Lailla serà la secretària segona. "El Consell ha de ser una eina més per a assolir la independència, l'hem de legitimar i fer-la útil, ja que actualment és l'eina republicana que presenta més estratègia i punts de contingut. Hem de donar veu a la pluralitat, la transversalitat i al feminisme perquè el Consell no tingui una veu única", ha dit Curto.

Un moviment "que no té por"

La intervenció més esperada, no obstant això, ha estat la de Puigdemont, que ha agraït als presents la tasca "sovint incòmoda de fressar camí tot i patir esgarrinxades i incomprensions". El president a l'exili també ha recordat que quan aquesta voluntat de fer camí "desperta recels, això significa que anem bé". Per l'actual eurodiputat, el Consell esdevé la demostració que "hi ha un moviment en marxa que s'organitza i que no té por a les pressions mediàtiques i polítiques".

A l'acte d'avui hi han assistit altres membres del Govern a l'exili, com els consellers Clara Ponsatí i Lluís Puig, així com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, o diputats de la cambra catalana com Josep Riera, Titón Laïlla i Aurora Madaula, tots de Junts, o la diputada al Congrés, Pilar Calvo. També hi han estat presents, Josep Guia del país valencià, el líder de l'associació de policies independentistes de la Generalitat, Albert Donaire o l'activista Rai López, entre altres.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/160234_canetdero-elloaculllacon-tituciodelparlamentdelcon-ellperlarepublica-2.htm