logo
Imprimir
03-11-2021 | 22:00hs
•BESALú, VILA COMTAL

+Besalú ERC proposa una rebaixa de l’IBI del 9%

El grup municipal demana que els pressupostos tinguin en compte la millora dels carrers i la creació d’habitatges socials adreçats als joves

El grup municipal +Besalú ERC considera que el ple d’ordenances fiscals i els pressupostos que la vila comtal tractarà en el ple d’aquest divendres és “el més important de l’any, perquè es marquen les línies d’actuació” del municipi. En aquest sentit, la formació fa diverses aportacions amb l’objectiu de “garantir la viabilitat econòmica del consistori, combinada amb l’ajut a l’economia dels veïns de Besalú”. 

Així, en l’àmbit de les ordenances fiscals +Besalú ERC presentarà divendres al·legacions a la proposta feta per l’equip de govern de Junts Per Catalunya. En concret, el grup vol bonificar l’Impost de Béns Immobles (IBI) d’acord amb la renda familiar -i no segons el valor cadastral- a aquelles famílies nombroses que ingressin menys de 2,5 vegades el salari mínim interprofessional anual, o bé en aquells nuclis monoparentals que ingressin menys d’una vegada el SMI anual. D’altra banda, i en aquest mateix àmbit, la formació demana baixar el tipus de l’IBI de l’1,1 a 1, “fet que suposarà una baixada del 9% de l’impost”. En matèria de residus, +Besalú ERC demana eximir proporcionalment els negocis o empreses que, per causes de força major o estat d’alarma, han hagut de tancar temporalment la seva activitat. 

En un altre sentit, el grup polític també contempla ingressos a partir dels atractius de la vila. Així, proposa implementar una tarifa d’aparcament en espais regulats als autocars (de 10 euros al dia), les autocaravanes (8 euros) i els turismes (5 euros). Aquesta proposta comparteix protagonisme amb l’increment de la taxa de rodatges dels 350 euros per dia actuals fins als 980 euros, i amb la introducció d’una taxa mínima d’aigua en habitatges desocupats de 60 euros, que serien 30 euros en aquells immobles que s’usin com a segona residència. 

Amb relació als pressupostos de 2022, +Besalú ERC suggereix destinar partides al suport i ajuda social a persones vulnerables i famílies en situació econòmica crítica. A més, també considera que cal contractar dos agents cívics més “per poder donar suport els 7 dies de la setmana”. En el camp urbanístic, la força municipal demana fer promoció d’habitatges de protecció oficial als terrenys de la Marginera, “per aconseguir l’arrelament dels joves a Besalú”, i també vol refer l’asfaltatge deteriorat i el paviment dels carrers del nucli històric, especialment a la plaça del Prat de Sant Pere, “per evitar caigudes per relliscades a l’hivern”.

Més enllà d’aquestes propostes, la formació celebra que l’alcalde, Lluís Guinó, “hagi escoltat i apliqui la reducció del 50% de l’IBI en els habitatges que instal·lin sistemes d’energia renovables, així com l’exempció de la taxa de residus als negocis que demostrin la gestió de les escombraries a través d’empreses autoritzades”.

Més enllà del ple municipal

Des de +Besalú ERC es presentaran les propostes i es faran les al·legacions pertinents més enllà del ple municipal, que segons assenyalen ha estat “convocat de forma extraordinària per aquest divendres a les 13:30 amb poc més de 48 hores d’antelació”. En aquest sentit, la formació apunta que cap dels seus tres representants hi podrà assistir per “obligacions laborals”, i per aquest motiu han demanat per instància fer-lo en una hora on hi puguin ser presents. “Els plens ordinaris de la vila comtal se celebren habitualment els dilluns a les 19h. El grup considera que l’alcalde atendrà a les seves peticions entenent que posarà facilitats perquè tots els regidors puguin assistir a la sessió plenària”, assenyalen des del grup.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/159439_be-aluercpropo-aunarebaixadelibidel9-1.htm