logo
Imprimir
21-10-2021 | 11:44hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

L'Ajuntament d'Olot signa un conveni amb el CSIC a través de l'Espai Cràter

L'acord representarà una gran oportunitat per a la ciutat d'Olot, ja que permetrà accedir a l'espai científic més important de l'Estat així com poder ser part activa de projectes de recerca i impacte internacionals de gran envergadura

L'Ajuntament d'Olot ha signat un conveni de col·laboració amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que té per objectiu el foment, la coordinació, el desenvolupament i la difusió de la investigació científica i tecnològica per tal de contribuir al desenvolupament econòmic, social i cultural. Ho ha fet a través de l'Espai Cràter i amb l'objectiu de desenvolupar línies de recerca i projectes de forma conjunta, centrades en l'àmbit de la vulcanologia i del patrimoni cultural i natural, però també poden contemplar altres temàtiques d'interès comú.

L'acord marc suposa la creació d'una gran porta d'accés a la ciència per part de l'Ajuntament d'Olot. En aquest sentit, permet connectar les dues administracions per poder desenvolupar també altres convenis específics en funció de la necessitat i voluntat del moment. A més, en aquest conveni ja s'ha inclòs la voluntat de executar projectes, organitzar activitats formatives i divulgatives, comptar amb l'assessorament recíproc i mutu, i intercanviar informació. També, promoure col·laboracions de personal, transferir i divulgar les línies d'investigació i projectes mitjançant coedicions i participar en el desenvolupament de programes conjunts, que contemplin o no programes d'intercanvi i mobilitat d'estudiants i personal investigador. A més, l'acord permetrà integrar el curs de postgrau en vulcanologia realitzat a la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot, que enguany compleix la 9a edició, i ajudar a consolidar la línia científica iniciada per l'Espai Cràter.

La signatura del conveni ha tingut lloc al Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot i ha comptat amb la presència de l'alcalde d'Olot, Pep Berga, i el director de Geociències Barcelona (GEO3BCN – CSIC), Joan Martí. El GEO3BCN és un institut d'investigació propi del CSIC, que té com a missió avançar en la comprensió de les Ciències del Sistema Terrestre, aplicant metodologies experimentals i analítiques avançades. Un punt clau de la seva missió és satisfer les necessitats industrials i socials mitjançant la transferència de coneixements aplicats als perills geològics, i l'exploració i explotació de recursos geològics.

Joan Martí, comissari de l'exposició que es podrà veure a l'Espai Cràter

Tant l'Espai Cràter com Geociències Barcelona tenen interès per divulgar la ciència i l'activitat científica, i apropar-les al conjunt de la societat. Amb la signatura d'aquest conveni es reforcen les garanties d'èxit a l'hora de realitzar activitats d'investigació museístiques i elaborar continguts i materials divulgatius. Així, el director de GEO3BCN, Joan Martí, ha estat el comissari principal de l'exposició que es podrà veure a l'Espai Cràter, un cop obri les seves portes.

Valoració molt positiva de la primera Setmana de la Vulcanologia

Un dels primers exemples de col·laboració entre l'Ajuntament d'Olot i el CSIC ha estat la Setmana de la Vulcanologia, organitzada per l'Espai Cràter. La programació es tancarà avui dijous, 21 d'octubre, amb una xerrada sobre les últimes erupcions a Islàndia i una taula rodona amb fins a sis vulcanòlegs de reconegut prestigi, que debatran quin és el paper dels volcans en la societat moderna. L'acte començarà a 2/4 de 7 de la tarda a la sala El Torín i també es podrà seguir en directe al canal de YouTube de l'Espai Cràter.

La primera edició de la Setmana de la Vulcanologia ha estat comissariada per Joan Martí i ha comptat amb la participació dels vulcanòlegs olotins Xavier de Bolós i Llorenç Planagumà, i de cinc geòlegs internacionals. En resum, dues xerrades obertes al públic, una caminada amb vulcanòlegs pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i vuit conferències en centres educatius, complementades amb sortides de camp. El director de l'Espai Cràter, Xevi Collell, fa un bon balanç de la programació: "És important posar la primera pedra de la programació de l'Espai Cràter, i que aquesta sigui de qualitat i oberta a tothom. Estem molt contents de la recepció del públic local en totes les activitats que hem fet. Veiem que la gent té ganes de saber més sobre els seus volcans".

La Setmana de la Vulcanologia té per objectiu posar en valor el paisatge volcànic de la Garrotxa i fomentar la divulgació científica. Les activitats s'han realitzat coincidint amb la 9a edició del Curs de Postgrau Internacional de Vulcanologia, que organitzen la Fundació d'Estudis Superiors d'Olot i la Fundació Universitat de Girona, i l'estada de cinc especialistes en vulcanologia a la residència Faberllull d'Olot.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/158630_lajuntamentdolot-ignaunconveniambelc-icatrave-dele-paicrater-2.htm