logo
Imprimir
05-10-2021 | 17:13hs
•CATALUNYA NORD

Un llibre analitza l’evolució de la prostitució i les màfies a la Catalunya del Nord i la Jonquera

La publicació ha estat escrita per Raymond Sala, Alain Tarriu i Joan Becat

L’historiador de Sant Llorenç de Cerdans, Raymond Sala, és l’autor del llibre ‘Un mil·lenni de cosmopolitisme femení a Perpinyà i les seves fronteres. De Santes a prostitutes’, juntament amb Alain Tarrius -qui ha estat el promotor d’aquesta obra- i Joan Becat. La publicació, editada únicament en francès, ressegueix la història de la prostitució al territori, amb especial incidència a la Jonquera, on el mateix Sala, recuperant les dades de Tarrius, comptabilitza que cada any hi arriben unes 13.200 prostitutes. “Les prostitutes que venen a la Jonquera gairebé fan el mateix trajecte que les Santes del Rosselló, que passaven del Mar Negre a Palestina, de Palestina als Balcans, dels Balcans a Itàlia i, d’Itàlia, aquí. La idea de fer un llibre sobre el cosmopolitisme femení va sortir d’aquí”, explica Sala, que afegeix, novament citant les dades de Tarrius, que “del 2007 al 2018 hi ha 47.000 prostitutes que arriben a la Jonquera, així com 17.000 retorns cinc o sis anys després”. L’origen de les dones que exerceixen la prostitució, diu Sala, és majoritàriament la zona del Mar Negre i els Balcans, especialment el territori de l’antiga Iugoslàvia.

En concret, Sala s’ha encarregat de l’elaboració de tres dels capítols del llibre: el que tracta de les Santes; el que fa referència a les reines i comtesses de Barcelona i Aragó, “que també creen un cosmopolitisme aristocràtic”, també va escriure sobre les dones esclaves, “que eren venudes al segle XIV i XV a Perpinyà, Palma de Mallorca, Barcelona…”. “Perpinyà era un mercat d’esclaus, més femenines que masculins”, afegeix l’autor, que afegeix que aquesta part dona més perspectiva al treball de Tarrius, que ha parlat del tràfic de dones i de drogues existent des dels Balcans a la Jonquera. En aquest sentit, també ofereix una mirada transversal de la prostitució a Catalunya, on Tarrius ha enumerat fins a 273 clubs, dels quals n’ha enquestat a 120.

El procediment del llibre, des d’un punt de vista d’investigació, ha estat metòdic. En aquest sentit, el mateix Tarrius, segons explica Sala, moltes de les vegades que ha intentat indagar en la seva investigació i entrevistar les prostitutes dels clubs, es trobava amb la tasca de la policia espanyola, que tancaven els prostíbuls, reunien les dones i demanava que les que es volguessin col·laborar es quedessin, i que la resta marxessin. Durant aquest procés d’investigació, precisament, el mateix Tarrius va rebre una trucada de la màfia vinculada amb el món de la prostitució, que li reclamava una quantitat de diners amb relació als guanys que, deien, s’havien deixat de guanyar a causa dels treballs de l’autor i la logística que comportaven.

Segons apunta Sala, el llibre, que es pot trobar a les llibreries nord-catalanes i també a plataformes com Amazon o FNAC, hauria tingut més èxit de venda si hagués estat en català que en francès. “S’hauria venut més bé a la zona de Girona que a la part de Perpinyà”, diu.

Diferents tipologies

La publicació, diu Sala, també desgrana les diferents tipologies de prostitutes existents: les prostitutes de luxe; les prostitutes de carrer i les anomenades com a prostitutes “d’escorxador”, “les que treballen amb les categories més baixes, en els barris més pobres, marginals i criminals”. “Tot aquest comerç va lligat amb la droga, fins i tot donen droga a les prostitutes i, aquestes, en poden proporcionar als clients”, afegeix Sala, que apunta que existeixen tres tipus de màfies: “La màfia russa, que ve del Mar Negre, i dues màfies italianes”.

Del passat al present

Més enllà de disseccionar el context actual de la prostitució, el llibre també brinda una perspectiva històrica completa d’aquest àmbit. En aquest sentit, l’obra assenyala que des de fa més de mil anys, i fins a l’actualitat, “les dones són ‘importades’ del Mediterrani i els Balcans a Perpinyà i els seus territoris”.  Aquesta evolució ha arribat fins avui, moment en el qual els autors concreten que “els assentaments recents han contribuït a l’aparició de la prostitució entre les adolescents de Perpinyà més vulnerables”, un fet que ha comptat, critiquen, amb “l’omissió dels mitjans de comunicació i les autoritats polítiques departamentals”. “Aquests darrers fenòmens són contemporanis d’una redefinició dels rols femenins interns a Catalunya, amb relacions de gènere marcades encara per un patriarcat postfranquista. Més particularment, aquesta lluita està liderada per dones andorranes, fora de les autoritats catalanes i espanyoles”, conclouen els autors.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/157676_unllibreanalitzalevoluciodelapro-titucioile-mafie-alacatalunyadelnordilajonquera-1.htm