logo
Imprimir
18-09-2021 | 18:11hs
•CATALUNYA NORD

Puigdemont rep la Medalla Carrasco i Formiguera i recorda la part més crua del patriotisme espanyol

El guardó s'ha lliurat a la Casa Macià de Prats de Molló, de la mà de Demòcrates per Catalunya, la família Carrasco i Azemar i FUNDEM

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha rebut avui a la Casa Macià de Prats de Molló la Medalla Carrasco i Formiguera 2020, un guardó que ha estat entregat de la mà de Demòcrates per Catalunya, la família Carrasco i Azemar i FUNDEM, la Fundació de Demòcrates. Durant la seva intervenció, l'actual president de Junts per Catalunya ha accentuat la figura de l'advocat i política Manuel Carrasco Formiguera, un dels símbols del republicanisme durant la guerra civil espanyol que va ser assassinat a Burgos el 1938 per la dictadura franquista: "El seu cas ens ensenya, també, la cara d'una manera d'entendre el patriotisme espanyol que, en el cas del patriotisme català, mai no s'ha donat. He trobat un article en un diari d'una persona belga que coneixia i estimava a Manuel Carrasco i Formiguera, i que va quedar xocat pel que havia passat. Deia així: 'Un dels seus adversaris -en aquest cas, espanyol- m'ha escrit i m'ha dit que coneixia l'alta qualitat de la seva ànima cristiana, però que políticament era culpable i que calia que morís'". "Aquesta mena de patriotisme que vam veure en l'assassinat de Manuel Carrasco i Formiguera és aquell que justifica que una persona, malgrat que sigui una persona prova de bondat, ha de morir perquè les seves idees polítiques siguin castigades. Que estranyament present és aquesta actitud, oi? Per això cal reivindicar la seva figura, perquè té un component relacionat amb el que passa en aquest país, amb el que pot passar. A Carrasco se l'assassina per catalanista, per demòcrata i per república", ha afegit Puigdemont.

En concret, la distinció reconeix el compromís amb l'humanisme, la democràcia i els valors republicans, i des de l'any 2016 s'ha lliurat a Muriel Casals, a títol pòstum (2016), i a l'associació Afectats per l'1-O i a en Roger Español (2017). A més, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, rebrà el mateix guardó, en aquest cas el relatiu al 2021, pròximament.

Ofrena floral a Macià
Un cop ha acabat l'acte, Puigdemont, juntament dels portaveus de Demòcrates Núria de Gispert, Antoni Castellà i la diputada Titon Lailla, així com una representació de la família Carrasco i Azemar i el batlle de Prats de Molló, Claude Ferrer, han fet una ofrena floral al monument del president Francesc Macià.

 

 
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/156632_puigdemontreplamedallacarra-coiformiguerairecordalapartme-cruadelpatrioti-mee-panyol-2.htm