logo
Imprimir
10-09-2021 | 19:57hs
•CATALUNYA NORD

Jordi Cuixart: “Ho podem tornar a fer, ho podem fer junts i ho podem fer millor”

El president d'Òmnium Cultural ha estat el protagonista de l'acte de la Diada organitzat avui per la Casa de la Generalitat a Prats de Molló

Prats de Molló ha obert avui les portes per esdevenir l'epicentre de la celebració de la Diada a la Catalunya del Nord. L'acte, organitzat per la Casa de la Generalitat a Perpinyà, inicialment s'havia de celebrar als jardins de la Casa Macià, però les condicions meteorològiques d'aquesta tarda han obligat a traslladar l'activitat al Cinema.

L'esdeveniment ha tingut un protagonista clar, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que durant la seva intervenció ha reconegut que mentre arribava al poble, passant per Coll d'Ares, “era impossible i inevitable no pensar i no recordar els exiliats que l'any 1939 fugien del franquisme i venien en aquestes terres per trobar el consol, la democràcia i la vida digna”. E aquest sentit, Cuixart també ha tingut paraules per la lluita catalanista i independentista que durant anys s'ha bregat a la Catalunya del Nord: “Avui és important donar-vos les gràcies, una vegada més, i recordar que existeix un 1 d'octubre gràcies a la Catalunya del Nord, i que la flama de la llengua, la flama dels Països Catalans, però també la flama del moviment antirepressiu durant molts i molts anys, va ser aquí, a la Catalunya del Nord, i per tant en nom de tots aquells exiliats us vull donar les gràcies”. “La cultura vol dir llibertat, i la llibertat també vol dir una societat civil mobilitzada, que això sempre ha estat un motor de transformació social. Precisament és això el que molestava al Tribunal Suprem, que ens manifestéssim, que lluitéssim per transformar la societat. Doncs, miri'n, no hi podem renunciar: cal seguir lluitant, seguir preservant els Drets Humans fonamentals, perquè possiblement la millor manera de preservar-los, és exercint-los”, ha afegit el president d'Òmnium, que també ha tingut paraules per a la unitat del moviment independentista: “Ens voldrien fracturats com a pobles, dividits i renyits, però no ho podem permetre. No ho han aconseguit i no ho aconseguiran mentre tinguem sempre present que allò que ens val és la diversitat, que neix de la nostra fortalesa més gran com a poble, com a comunitat. Si la repressió persisteix, i persistirà, és perquè no hem renunciat a la lluita, i és precisament perquè l'estat espanyol busca dividir-nos i sap millor que ningú que ara, avui i aquí, tot, absolutament tot, només depèn de nosaltres. No renunciem mai a ser més determinats. Estic convençut que ho podem tornar a fer, ho podem fer junts i ho podem fer millor”.

Per la seva banda, l'alcalde de Prats de Molló, Claudi Ferrer, ha lamentat que el temps hagi impossibilitat la celebració de l'acte a la Casa Macià, que ha definit com “un lloc cultural de recolliment per a molts catalans, però també un lloc que marca la resistència de tot el poble català”. Qui també ha parlat ha estat el director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert, que ha celebrat la presència de Cuixart, de qui ha dit que “sempre està disponible per a la Catalunya del Nord”. Puigbert, que ha augurat que la Casa Macià esdevindrà un equipament que tindrà “molta transcendència” en un futur, també ha tingut un record cap a la figura de l'escriptora rossellonesa Renada Laura Portet, qui va morir a Elna el passat 5 de setembre. “La Renada va ser una persona entranyable, escriptora i poetessa remarcable, un referent de la Catalunya del Nord, una dona culta i educada que es trobarà molt a faltar”. El director de la Casa de la Generalitat també ha remarcat el caràcter itinerant que des de fa dos anys ha tingut la celebració de la Diada a terres nord-catalanes, i ha recordat la voluntat solidària de Prats de Molló en els temps de la Retirada republicana. “Ens separen 95 anys amb els Fets de Prats de Molló, però hi ha una gran similitud amb la situació actual que vivim a Catalunya”, ha subratllat Puigbert.

Música i copa de cava per acabar

Més enllà dels parlaments, la celebració de la Diada, que ha comptat amb un centenar de persones, entre les quals l'exconseller de Cultura, Lluís Puig -totes han hagut d'acreditar el seu respectiu certificat covid-, també ha estat amenitzada per la música del grup popular Cor de Carxofa. Finalment, s'ha abaixat el teló de l'acte amb una copa de cava, respectant en tot moment les restriccions derivades del context pandèmic actual. Alguns dels presents, d'altra banda, han aprofitat per visitar la Casa Macià durant la jornada. 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/156152_jordicuixarthopodemtornaraferhopodemferjunt-ihopodemfermillor-1.htm