logo
Imprimir
09-09-2021 | 17:07hs
•CATALUNYA NORD

Josep Puigbert: “Ens fa molta il·lusió ajuntar un espai emblemàtic com la Casa Macià amb una persona significativa com Jordi Cuixart”

El director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà parla de l’acte de la Diada que tindrà lloc aquest divendres a la Casa Macià de Prats de Molló

L’emblemàtica Casa Macià de Prats de Molló esdevindrà l’escenari aquest divendres, 10 de setembre, de la celebració de la Diada a la Catalunya del Nord. L’acte, organitzat per la Casa de la Generalitat, comptarà amb la presència del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que serà el protagonista central d’un esdeveniment que comptarà amb més d’un centenar de persones. “Per a nosaltres té molta força organitzar un acte on s’ajunten aquests dos elements: d’una banda, un espai on va viure el president Francesc Macià i on va planejar els coneguts com a Fets de Prats de Molló, i de l’altra, que el primer acte que es faci en aquest espai el protagonitzi el president d’Òmnium Cultural empresonat d’una manera injusta amb gairebé quatre anys de presó”, subratlla el director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert.

Què representa la Diada en un territori com la Catalunya del Nord?

La celebració de la Diada que organitza la Casa de la Generalitat és l’acte institucional més important que fem al llarg de l’any, des dels seus inicis és un dels esdeveniments que s’ha inclòs en el programa d’activitats. Des de fa set anys, coincidint quan vaig arribar de director, se li va donar un altre enfocament per tal de fer un acte més complert, i fins fa dos anys s’havia fet a Perpinyà, però des d’aleshores s’ha decidit fer-la itinerant per espais que considerem emblemàtics de la Catalunya del Nord: l’any passat la vam celebrar a la Maternitat d’Elna i, enguany, a la Casa Macià de Prats de Molló.

Em pot fer cinc cèntims sobre què consistirà l'acte de la Casa Macià?

El convidat d’aquest any és el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Ens fa molta il·lusió poder ajuntar un espai emblemàtic com és la Casa Macià amb una persona significativa com és en Jordi Cuixart, que com bé sabeu ha estat malauradament gairebé quatre anys empresonat. Per a nosaltres té molta força organitzar un acte on s’ajunten aquests dos elements: d’una banda, un espai on va viure el president Francesc Macià i on va planejar els coneguts com a Fets de Prats de Molló, i de l’altra, que el primer acte que es faci en aquest espai el protagonitzi el president d’Òmnium Cultural empresonat d’una manera injusta amb gairebé quatre anys de presó. Ell és el convidat principal, i també hi haurà altres parlaments, com el de l’alcalde de Prats de Molló o jo mateix, a part d’una actuació musical a càrrec del grup Cor de Carxofa; la interpretació dels Segadors i una copa de cava. En cas de pluja, les activitats es faran igualment, però en aquest cas no tindran lloc a l’exterior, als jardins de la Casa Macià, sinó a l’interior del Cinema de Prats de Molló.

La celebració a la Casa Macià, precisament, evidencia que ha de ser un equipament cabdal en un futur?

Cal fer un projecte per fer la Casa Macià visitable, dotar-la d’un discurs i d’un contingut, i això és el que s’està treballant actualment. Era important poder-la adquirir, recuperar-la, i obrir-la al públic. I això s’ha aconseguit, s’ha pogut comprar i s’ha evitat que hagi anat a parar a mans privades, que haurien dificultat la seva visita.

Darrerament la Catalunya del Nord ha acollit diverses activitats i propostes reivindicatives a favor de la independència i el dret a decidir. El territori nord-català ha augmentat la seva conscienciació, en aquest sentit?

Sí, indiscutiblement. Des del setembre i octubre del 2017 això ha anat a més, sobretot pel que fa a la defensa de les llibertats i contra la repressió. És veritat que sempre hi ha hagut un moviment catalanista molt actiu a la Catalunya del Nord, però des dels fets que van fer visibles la repressió que vam patir els catalans i determinats càrrecs dirigents del govern i activistes, a la tardor del 2017, es va originar que des de molts pobles, amb els alcaldes, entitats o institucions al capdavant, s’obrís un corrent de solidaritat contrari a la repressió patida. Des d’aquell moment cap aquí, aquesta onada s’ha anat fent més gran a la Catalunya del Nord, sí.  

El context a Perpinyà, almenys des d’un punt de vista institucional, ha de ser més complicat.

Des d’un punt de vista institucional nosaltres anem fent la nostra i l’Ajuntament de Perpinyà va fent la seva. En definitiva, cadascú, dins dels paràmetres que permet la llei, actua amb conseqüència, i en aquest sentit fins ara no hi ha hagut cap problema.

Parli'm de la Casa de la Generalitat: en quin moment es troba després de la pandèmia?

El més important és recuperar el nivell d’activitat que teníem precisament just abans de la pandèmia de la covid-19. Aquest darrer any i mig, evidentment, aquesta activitat s’ha vist reduïda: sí que hem celebrat actes quan hem pogut, però sempre condicionats amb els factors i les restriccions derivades per la pandèmia. Un exemple és la Diada, que sempre l’acabàvem amb un refrigeri i l’any passat no vam poder fer res, mentre que aquest any servirem una copa de cava davant les dificultats de poder oferir un càtering per més d’un centenar de persones. Per tant, de mica en mica intentem anar recuperant l’activitat que teníem, poder fer actes i poder garantir l’afluència de públic en aquests actes, aquest és el primer objectiu. A partir d’aquí, volem seguir treballant per seguir potenciant la cultura i la història catalana, així com les relacions transfrontereres, per tal de poder anar creant ponts entre la Catalunya del Nord i el Principat.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/156069_jo-eppuigberten-famoltaillu-ioajuntarune-paiemblematiccomlaca-amaciaambunaper-ona-ignificativacomjordicuixart-1.htm