logo
Imprimir
30-08-2021 | 20:24hs
•CATALUNYA NORD

Sant Hipòlit de la Salanca prepara la seva primera Diada de la Catalanitat

L’esdeveniment, de caràcter cultural, tindrà lloc el pròxim diumenge 19 de setembre

La localitat de Sant Hipòlit de la Salanca, a la comarca nord-catalana del Rosselló, esdevindrà l’escenari el diumenge 19 de setembre de la primera Diada de la Catalanitat en la qual tindran protagonisme la llengua, la cultura, la gastronomia i el patrimoni català. En concret, l’esdeveniment, organitzat per l’associació Apis Catalans, es farà a partir de les deu del matí i s’allargarà fins a les sis de la tarda, sempre que el context epidemiològic derivat de la pandèmia de la covid-19 ho permeti.

Aquest dia, el poble s’omplirà de diferents paradetes d’entitats, col·lectius o associacions i, paral·lelament, també hi haurà parades de gastronomia i de productes típics de la zona. Aquesta jornada compta amb el suport de diversos companys de viatge, com ara la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Ràdio Arrels, el Consell Departamental o l’Ajuntament de Sant Hipòlit de la Salanca. A més, durant el dia també hi farà acte de presència una petita delegació del poble agermanat, Sant Hipòlit de Voltregà.  

Amb relació a les entitats i col·lectius exposats, aquests són: Escola La Bressola, Escola Arrels, Associació per a l’Ensenyament del Català (APLEC), Oficina Pública de la Llengua Catalana (OPLC), Òmnium Cultural Catalunya Nord, Comitè Internacional des Feux de la Saint-Jean-Flama del Canigó, Casa de la Generalitat a Perpinyà, Ràdio Arrels, Federació Gegantera de Catalunya Nord, Saurimonda, Parlem Català, Bonança, Llibreria Catalana, Els Apis Catalans.

Un cartell d’activitats ampli

Pel que fa al programa, el tret de sortida tindrà lloc a les deu del matí, amb la inauguració a càrrec dels alcaldes de Sant Hipòlit de la Salanca i de Sant Hipòlit de Voltregà. Poc després, a un quart d’onze, hi haurà un ball de gegants, mentre que a dos quarts d’onze la Cobla Tres Vents oferirà una actuació. Ja a la tarda, el ventall de propostes inclou des d’un debat –‘Quin és avui l’estatut de la catalanitat’, a les dues-, fins a diverses actuacions musicals -un concert de Ramon Gual, a les tres, i del grup folklòric Les Jeunes Danseurs Villelonguets, a un quart de cinc-. A les cinc hi haurà un nou ball de gegants i finalment, a dos quarts de set, un correfoc clourà l’esdeveniment.

Segons assenyala Bernat Connes, membre dels Apis Catalans, la diada defuig el concepte polític per centrar-se, sobretot, en un context “cultural”. “Serà una diada molt completa”, apunta Connes, referint-se en aquest cas al gran nombre d’activitats i propostes que brinda el cartell. 

 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/155403_-anthipolitdela-alancapreparala-evaprimeradiadadelacatalanitat-1.htm