logo
Imprimir
23-07-2021 | 15:48hs
•BAIX EMPORDà

L'incendi forestal de Torrella de Montgrí no creix, però encara té zones inestables

La situació de risc d'incendi forestal continua sent crítica, especialment durant les properes hores, motiu pel qual cal extremar les mesures de prevenció

Els Bombers continuen treballant en les tasques d'extinció de l'incendi que crema des d'ahir a la tarda al municipi de Torroella de Montgrí (Baix Empordà). El perímetre ja no creix i s'ha pogut encerclar amb línies d'aigua, però els flancs encara presenten varis punts calents on s'hi està treballant per evitar que el vent de component sud-oest que bufa a la zona el pugui revifar.

Les primeres hores del matí, amb la incorporació dels mitjans aeris al dispositiu, els Bombers han pogut reforçar les tasques d'extinció de les zones més inestables de l'incendi, aconseguint frenar-ne la propagació. Per una banda el flanc esquerre on s'ha treballat amb contundència amb descàrregues dels avions de vigilància i atac, ja que a causa de l'orografia i la superfície rocallosa, durant la nit, ha dificultat als efectius rematar l'incendi amb eines manuals. I, per altra, el flanc dret on hi ha hagut diversos focus secundaris, alguns a més de 800 metres fora del perímetre, que ha calgut assegurar.

En aquests moments, el dispositiu de Bombers continua treballant a la zona amb unes 30 dotacions terrestres i 8 mitjans aeris (4 avions de vigilància i atac, 3 helicòpters bombarders i 1 helicòpter de comandament). Al lloc, també treballen efectius de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, Protecció Civil, Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i Creu Roja.

Pel que fa als menors i monitors que estaven desallotjats, de forma preventiva d'una casa de colònies de la zona, avui han seguit la seva activitat i ja podran tornar-hi amb tota normalitat un cop es doni per estabilitzat.

Segons el cos d'Agents Rurals, l'incendi ha afectat 91 hectàrees de terreny forestal del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i baix Ter del terme de Torroella de Montgrí.

Protecció Civil de la Generalitat manté l'Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT davant l'elevat risc d'incendis previst per avui divendres, amb humitats relatives que, igual que ahir dijous, poden tornar a baixar per sota del 20%. Avui divendres, a més, s'espera l'entrada de vent de sud a partir del migdia, un vent reescalfat i sec. També es manté vigent l'Avís de calor extrema emès el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquests factors, sumats a la situació de la vegetació que, en general, està patint la sequera i no aconsegueix recuperar la humitat, fan que avui sigui un dia especialment crític quant al risc de patir nous incendis forestals.

El cos d'Agents Rurals ha activat a 199 municipis amb el Nivell 3 del Pla Alfa. També s'ha activat el tancament d'accessos a La Baronia de Rialp, Montserrat (pistes forestals i telefèric de Sant Joan, no l'accés al monestir), Massís de Cadiretes ,Les Gavarres, Paratge Natural de l'Albera Parc Natural del Cap de Creus Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter.

Previsió meteorològica

Pel que fa a la meteorologia, el servei Meteorològic de Catalunya informa que la previsió per avui és que s'assoleixin els valors màxims de l'episodi, i poden fregar els 40ºC a l'Empordà i en algunes zones interiors. Al llarg del dia s'imposarà el vent component sud arreu, entre fluix i moderat, més reforçat a la tarda al litoral nord on hi haurà cops forts, de fins a 60-70 km/h. Al vespre anirà quedant fluix i de direcció variable.

De cara a dissabte, les temperatures iniciaran un lleuger descens, i la humitat relativa es recuperarà una mica al litoral i prelitoral central i nord, ja que amb el pas de les hores s'imposarà el vent de component oest a l'interior, fluix amb cops moderats, i el vent de component sud i est al litoral.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/153375_lincendifore-taldetorrellademontgrinocreixperoencaratezone-ine-table--1.htm