logo
Imprimir
24-05-2021 | 18:18hs
•CATALUNYA NORD

La delegació nord-catalana del Consell per la República es mobilitza per l’ensenyament en català

El col·lectiu ha fet una crida a la mobilització aquest dissabte, 29 de maig, a la plaça Catalunya de Perpinyà com a epicentre

La delegació del Consell per la República a la Catalunya del Nord fa una crida a la població a manifestar-se a Perpinyà al pròxim dissabte, 29 de maig, per defensar l’ensenyament en català. La proclama a mobilitzar-se arriba pocs dies després que el Constitucional francès hagi tombat la immersió lingüística en català al territori nord-català, avalant que a les escoles públiques franceses, a Primària, la llengua vehicular sigui només el francès. 

A través d’un comunicat emès pel president de la delegació nord-catalana del Consell, Josep Bonet, l’entitat recorda que l’estat francès “està obsessionat a evitar que el català i les altres llengües dites regionals puguin desenvolupar-se”. “Ja fa una colla d’anys que el Consell Constitucional francès va tombant, una rere l’altra, les lleis que l’Assemblea Nacional francesa vota per tal de facilitar l’ensenyament i l’ús de les ‘llengües regionals’ a França. Per justificar-ho, el Constitucional sempre fa servir el mateix article 2 de la Constitució francesa, que indica que ‘la llengua de la República és el francès’”, subratlla la delegació. 

En el text també s’apunta que “l’última víctima del Constitucional ha estat la Llei Molac, que pretenia defensar la immersió lingüística a les escoles”. “Poc importa que la llei hagi estat votada per l’Assemblea Nacional el passat 8 d’abril per una àmplia majoria -247 vots a favor, 76 en contra-, el Constitucional continua dictant el seu odi a les llengües minoritzades a l’estat francès”, afegeix la nota. 

Així, i sota el lema ‘L’ensenyament en català és un dret’, el col·lectiu impulsa una manifestació a la Plaça Catalunya de Perpinyà aquest dissabte a les tres de la tarda, una acció que té un objectiu ben concís: “Defensar la llengua catalana que ens identifica com a nació”.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/149664_ladelegacionord-catalanadelcon-ellperlarepublicae-mobilitzaperlen-enyamentencatala-1.htm