logo
Imprimir
26-03-2021 | 20:48hs
•POLíTICA

Més Besalú-ERC reclama a l’equip de govern noves “fórmules” anti-Covid i considera les implementades com a “insuficients o inexistents”

El grup detalla dues de les quatre mocions que portarà al ple el pròxim dilluns 29 de març: les bonificacions Covid dels tributs municipals i el pàrquing turístic de pagament

El grup municipal de Més Besalú-ERC, a través del seu portaveu Alfred Cairó, ha emès avui un comunicat en el qual avança dues de les quatre mocions que la formació portarà al ple el pròxim dilluns, 29 de març. Una de les quals es tracta de les bonificacions Covid dels tributs municipals. En aquest sentit, Més Besalú-ERC recorda que “l’Ajuntament va decidir el 2020 no convocar el ple d’ordenances fiscals, que habitualment se celebrava el mes d’octubre, i fent això, aparentment, es va voler demostrar que no es volien apujar cap dels imports”. “Però no modificar les ordenances va provocar que tampoc se’n modifiquessin les condicions, entre d’altres, i essencial en moments de crisi com aquests, les bonificacions”, afegeix el comunicat del grup, que continua: “També hem de pensar en les famílies que tenen membres en situacions d’ERTO, en atur i en la gent que la situació els ha posat en un context de vulnerabilitat econòmica sense precedents: ara és el moment de l’any en què estan arribant els rebuts de les escombraries, l’IBI, les ocupacions de via pública…”. 

Segons detalla Cairó en la seva intervenció, que es pot visualitzar a través del canal oficial de la formació a YouTube, les taxes es faran “molt feixugues o fins i tot impossibles de pagar” per a restauradors, comerciants i les persones de Besalú tocades per la crisi de la pandèmia, i subratlla que alguns comerços i restaurants de la vila comtal “estan fent una recollida de signatures per demanar a l’Ajuntament ajudes en determinades taxes, en especial la d’ocupació de via pública o de la recollida de residus”. “La regulació jurídica que tenen algunes de les taxes fa que no es puguin modificar un cop iniciat l’any”, agrega. 

El grup a l’oposició, a més, lamenta que a diferència de Besalú a molts ajuntaments de “la Garrotxa, el Pla de l’Estany o l’Empordà estan cercant i, en alguns casos ja han trobat, mecanismes legals per poder ajustar els tributs municipals a aquells establiments i ciutadans que justifiquen una manca d’ingressos o, directament, pèrdues per la situació pandèmica”. En aquest sentit, Cairó avisa que la “delicadíssima situació econòmica de l’Ajuntament no permet renunciar als ingressos inicialment previstos”, i subratlla que “l’economia està intervinguda”, amb un deute total “al 113%”, i que “entre el 2022 i 2023 haurem de tornar el crèdit ICO de quasi 1,3 milions d’euros”. 

Cairó, però, diu que la situació econòmica de l’Ajuntament “no és motiu per no donar suport als establiments que estan en crisi ni a les persones que estan en situació de vulnerabilitat”, i reclama que es busquin “vies alternatives d’ingressos” que serveixin per “cobrir les quantitats que es puguin arribar a bonificar per la crisi. Així, el grup insta l’equip de govern a buscar fórmules que “jurídicament siguin possibles, de forma que es revisin les taxes d’escombraries i d’ocupació de la via pública, per poder bonificar proporcionalment, als establiments que justificadament ho sol·licitin, els períodes de tancament, així com mesures de suport dirigides a “famílies en situació de vulnerabilitat” en matèria de taxes d’escombraries, clavegueram, aigua i impost de béns immobles. 

Finalment, la formació liderada per Cairó indica que aquesta “manca d’ingressos” que els ajuts poden suposar es poden compensar amb fórmules com ara fer de pagament l’aparcament turístic de l’entrada de la vila comtal. “Els nostres números demostren que es pot fer de forma ràpida i simple amb un benefici que supera amb escreix les despeses”, conclou el comunicat, on també s’apunta que les mesures de suport implementades per l’Ajuntament han estat “insuficient o, fins i tot en alguns casos, inexistents”.

 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/147033_me-be-alu-ercreclamaalequipdegovernnove-formule-anti-covidicon-iderale-implementade-comain-uficient-oinexi-tent--2.htm