logo
Imprimir
26-03-2021 | 09:26hs
•LA SELVA

Jordi Camps: ‘Amb la Covid hem après que els ajuntaments hem de ser encara més àgils per respondre a situacions inesperades’

L’alcalde de Vidreres fa balanç d’aquest darrer any marcat per la pandèmia i destaca el bon comportament dels veïns i les veïnes durant aquest temps

D’aquesta situació pandèmica la societat en sortirà canviada. Aquest serà un context que es farà palpable a gran escala, però també en punts concrets, com ara en àmbit municipal. Així ho creu l’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, que en aquesta entrevista fa balanç d’aquest últim any atípic, mostrant-se moderadament optimista: “Hem de ser optimistes, però alhora hem de ser també conscients que la recuperació econòmica i que la tornada a la normalitat en moltes activitats no serà immediata, voldrà el seu temps”.

Fa un any que la societat pateix la pandèmia de la Covid-19. En quin moment es troba Vidreres amb relació a aquest context?

Crec que en aquest moment, a Vidreres estem evolucionant de la resistència amb incertesa cap a un escenari d’esperança, acceptant la progressivitat. Els indicadors sanitaris i la vacunació propera ens van marcant un futur esperançador i necessari, malgrat que sigui lent i progressiu. Per tant, podem dir que caminem cap a una recuperació de la normalitat prepandèmica, a la normalitat que havíem tingut. Però lentament, això sí.

Què ha après, vostè, com a alcalde, d’aquesta etapa pandèmica?

Sobretot, que com a Ajuntament hem de ser molt més àgils per poder donar resposta a situacions inesperades i sobrevingudes, així com donar respostes a les necessitats de la gent. L’aposta per reforçar el Banc d’Aliments o les ajudes a persones amb ERTO, casals d’estiu o autònoms són mostres que ens hem adaptat i hem intentat anar el més ràpid possible per ajudar a la gent. No obstant això, hem après que els ajuntaments encara han de ser molt més ràpid.

La patacada econòmica derivada de la crisi sanitària ha estat dura arreu. En el cas del seu municipi, fins a quin punt s’ha notat?

Com a alcalde m’agrada tenir contacte amb la gent. M’han arribat molts casos de gent amb dificultats: ERTOs, gent a l’atur, autònoms i negocis amb dificultats per tirar endavant… I, evidentment, també hem constatat la gran afectació que han tingut establiments com bars i restaurants. 

Des de l’Ajuntament quines accions s’han dut a terme per pal·liar els efectes econòmics entre les empreses locals i els ciutadans?

D’una banda, vam destinar uns 60.000 euros al Banc d’Aliments, amb l’objectiu de cobrir el màxim possible tota aquell ventall de gent que necessités ajuda, ja no només amb aspectes alimentaris, sinó també amb productes d’higiene. Per l’altra, es van tirar endavant les línies d’ajudes que vam fer amb vals de costum, destinades a gent a l’atur o amb ERTOs i que ajudaven, de retruc, al comerç local, perquè eren un vals que s’havien de consumir als comerços de Vidreres. Paral·lelament també vam tirar endavant una línia d’ajudes per als autònoms, així com una ajuda substancial a l’estiu per als casals o la bonificació de les taxes per ocupació de terrasses per a la restauració. Aquestes serien algunes de les accions que es van dur a terme per pal·liar els efectes econòmics.

Considera que la recuperació queda més a prop que lluny, en aquests moments? 

Hem de ser optimistes, però alhora hem de ser també conscients que la recuperació econòmica i que la tornada a la normalitat en moltes activitats no serà immediata, voldrà el seu temps. Malauradament, una crisi sanitària de la magnitud que estem patint fa mal molt ràpid, en canvi, la recuperació serà més progressiva.

Aquest estiu, per exemple, creu que esdevé crucial per a la reactivació econòmica del municipi?

Si el ritme de vacunació és el que s’espera hi haurà una certa reactivació del turisme de la Costa Brava, i progressivament es poden anar relaxant algunes restriccions en els sectors de la restauració, l’oci, l’esport i la cultura. És evident que aquest estiu pot ser clau, sí, però també és fonamental que a partir del setembre ens puguem apropar el màxim possible a una situació de normalitat equiparable a l’anterior, abans de la crisi sanitària, encara que sigui de manera progressiva.

Més enllà del vessant econòmic, com preveu que serà la primavera i l’estiu d’aquest 2021 des d’una perspectiva social i cultural?

Aquest tema està molt condicionat per l’evolució de la pandèmia: contagis, hospitalitzacions i, perquè no dir-ho, el ritme de les vacunacions. És a dir, si és un ritme ràpid i massiu com estaven dient fa pocs dies, això pot facilitar que hi hagi una recuperació del caliu cultural i social del poble molt més ràpid. La idea de l’Ajuntament, sempre condicionada pel que diguin des del PROCICAT, és anar normalitzant l’activitat cultural i social.

Diuen que la societat canviarà arran de la Covid-19. Vidreres creu que en sortirà canviat, també?

No es pot negar que la societat en general, i en aquest cas Vidreres en particular, en sortiran canviats d’aquesta situació. Segurament es consolidarà la tendència de fer més videoconferències que reunions presencials, i també és probable que l’ús de la mascareta s’acabi perllongant amb el temps i que certa gent ho vegi com una mesura de protecció. D’altra banda, també considero que malgrat que hi ha moltes ganes de recuperar activitats massives, com poden ser concerts o festes majors, caldrà que es facin de manera diferent. A més, a través dels confinaments locals o comarcals s’han redescobert els racons dels nostres municipis. Això s’ha fet palès amb el gran nombre de gent que caminava i passejava pels racons del nostre poble, i és possible, per tant, que aquest context hagi modificat els hàbits de sortida de la gent del país.

Està content, com a alcalde, del comportament dels vidrerencs i les vidrerenques durant aquesta pandèmia?

La veritat és que sí, i així ho he manifestat en diverses ocasions. No negaré que hi ha hagut alguns casos puntuals de comportaments indeguts o imprudents, però això ha suposat una autèntica minoria. En general, la gent ha respectat les restriccions de mobilitat i les normatives que ens han posat des del Govern, i per tant puc dir que estic content dels vidrerencs i les vidrerenques, sí.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/147017_jordicamp-amblacovidhemapre-queel-ajuntament-hemde-erencarame-agil-perre-pondrea-ituacion-ine-perade--1.htm