logo
Imprimir
14-03-2021 | 16:00hs
•CATALUNYA NORD

L’Empordà i el Vallespir uneixen esforços per reclamar la reobertura dels camins fronterers

El Col·lectiu per l’Obertura dels Passos Fronterers celebra demà un acte reivindicatiu al Pont del Riu Major amb una notòria presència de càrrecs electes

L’Empordà i el Vallespir uniran demà les seves forces amb l’objectiu d’esborrar la frontera invisible que divideix els dos territoris. En concret, la iniciativa sorgeix del Col·lectiu per l’Obertura dels Passos Fronterers i comptarà amb més d’una vintena d’alcaldes de la Catalunya del Nord i del Principat, que ja han confirmat la seva assistència.  Des de l’organització assenyalen que més enllà dels batlles presents la xifra d’autoritats s’enfilarà fins a la trentena comptant, també càrrecs electes com diputats i senadors. A més, el col·lectiu apunta que existeix una “llista llarga” d’ajuntaments que, tot i no poder ser presents a l’activitat reivindicativa de demà, sí que s’han adherit a la campanya signant el manifest conjuntament amb organitzacions polítiques i socials del país, així com amb entitats diverses d’àmbit local i nacional. 

L’esdeveniment, anomenat ‘Esborrem la frontera!’, tindrà lloc a partir de les onze del matí al Pont del Riu Major, entre Costoja i Maçanet de Cabrenys, el punt fronterer tallat des del passat 11 de gener per la intervenció de la Prefectura dels Pirineus Orientals, que va decidir bloquejar la carretera i quatre més que uneixen el territori nord-català amb el Principat. En aquest sentit, les altres vies afectades són les que també uneixen l’Alt Empordà amb el Vallespir (el Coll de la Manrella); una segona entre la comarca alt-empordanesa i el Rosselló (el Coll de Banyuls), i dues més que entrellacen la Cerdanya amb l’Alta Cerdanya.

Durant l’acte, els organitzadors i càrrecs electes presents efectuaran parlaments, unes declaracions que s’amenitzaran amb la presència d’algunes formacions musicals que actuaran al llarg de la jornada matinal. Des de l’agrupació assenyalen que malgrat que recentment s’ha apuntat a la possibilitat d’una possible data de reobertura de les vies a finals d’abril, amb la concentració “s’exigeix la immediata obertura de tots els camins fronterers per no agreujar més la situació dels pobles que es veuen afectats”. El col·lectiu també subratlla que, un cop acabada la protesta d’aquest diumenge, valorarà “les noves accions a emprendre”. 

Ajuntaments participants

Pel que fa als ajuntaments adherits a la causa, són els següents: Agullana, Albanyà, Arles de Tec, Castelló d'Empúries, Costoja, El Tec, Els Banys, Espolla, Figueres, La Jonquera, La Vajol, Maçanet de Cabrenys, Montboló, Port de la Selva, Prats de Molló, Roses, Sant Llorenç de la Muga, Saus Camallera i Llampaies i Taulis. Als consistoris els acompanyen a la causa un gran nombre d’entitats i organitzacions que també han signat el manifest.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/146461_lempordaielvalle-piruneixene-forco-perreclamarlareoberturadel-camin-fronterer--2.htm