logo
Imprimir
23-02-2021 | 20:15hs
•OPINIó

Manifestacions i reflexions

Arribat a aquest punt no és de rebut, ni lògic, ni just que es vulgui criminalitzar a la policia

Fa massa dies que duren les manifestacions per l'ingrés a presó de Pablo Hasél, jutjat i condemnat, que han provocat nombrosos danys a la ciutat de Lleida, als ciutadans i als comerços.

Arran d'aquestes protestes, s'ha posat en el focus i en el punt de mira a les forces de seguretat: Guàrdia Urbana, Mossos d'Esquadra, CNP, GC i, en definitiva, a tots els cossos policials com si fossin els enemics. Hem de recordar que entre les funcions principals de la policia està aconseguir el compliment i execució de la llei i de les resolucions judicials i que tots els integrants dels diferents cossos policials són servidors públics i estan al servei dels ciutadans. Aquestes funcions venen establertes per la llei.

Quan la Guàrdia Urbana va a les manifestacions ho fan per a garantir i protegir principalment el trànsit rodat, els ciutadans i els manifestats. Quan a Lleida o Catalunya hi van també els Mossos d'Esquadra (o fora de Catalunya el Cos Nacional de Policia), ho fan per a protegir als ciutadans i als manifestants, prioritzant, en tot moment, el fet de garantir la seguretat i aconseguir el manteniment de l'ordre públic. Entre les atribucions que té la policia local està la de vigilar els espais públics i col·laborar amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i amb la Policia de les comunitats autònomes en la protecció de les manifestacions i el manteniment de l'ordre en grans concentracions humanes, quan siguin requerits per a aquest fi. Si la manifestació ha estat "degudament comunicada" i discorre amb normalitat, realitzant el seu trajecte sense incidents, trencadisses de mobiliari urbà, atac a comerços, agressions a ciutadans, policies, etc.. la policia només tindrà un mer paper testimonial. Una vegada finalitzada la manifestació o concentració es dissoldrà i... "tothom cap a casa". Dit d'una altra manera: en una situació "normal" la policia no utilitza mesures de força en l'exercici de les seves funcions. Malauradament això no és el que està succeint a les manifestacions referides perquè hi ha un grup de violents que busquen la confrontació, l'agressió, el saqueig de comerços, la crema de contenidors i les trencadisses del mobiliari urbà... Davant una situació així la policia ha d'actuar, perquè és la seva feina i és el que li exigeixen els ciutadans i la llei. Les funcions de la Guàrdia Urbana vénen determinades per les diferents lleis de seguretat ciutadana i la normativa reguladora dels cossos de policia local.

Actualment els polítics que volen formar govern a Catalunya, després de les eleccions del 14F, parlen de canviar el model policial, com si el model policial que ells han implementat no funcionés. Tenim el model policial que ells, el Govern de torn i el Parlament, han aprovat. No s'entén que els mateixos polítics que han acceptat i ratificat aquest tipus de policia la posin ara en el punt de mira tot dubtant del seu model. Si algú és responsable del model de policia que
tenim són precisament els polítics i els legisladors que han atorgat als cossos de seguretat aquestes responsabilitats i funcions.

Arribat a aquest punt no és de rebut, ni lògic, ni just que es vulgui criminalitzar a la policia. La policia només compleix la legalitat vigent. Si s'ha de canviar el model ho ha de fer el govern, el poder legislatiu i executiu, doncs són ells qui tenen la potestat de canviar les normes, la llei, els protocols i, evidentment, el model policial.

Cal, a més a més, que ens fem una pregunta: algú farà alguna cosa per a canviar el model de societat i l'actitud dels violents? Aquest també és un problema que té a veure amb les lleis, amb l'aplicació de les mateixes i que caldria resoldre de forma urgent.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/145680_manife-tacion-ireflexion--1.htm