logo
Imprimir
15-02-2021 | 12:54hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

Olot acaba la segona fase de la reordenació dels horts del volcà Montsacopa

S'han millorat els accessos, s'han netejat els coberts i s'ha ampliat la xarxa de rec

L'Ajuntament d'Olot continua avançant en la reordenació dels horts urbans del volcà Montsacopa i ja ha enllestit la segona fase. Es tracta de la millora de 17.500 metres quadrats d'aquest espai, situats entre el camí del viacrucis i el que puja a l'ermita. S'han millorat els accessos i camins als horts, s'han netejat els coberts i s'han desbrossat la zona de vegetació al·lòctona, entre altres actuacions. A més, també s'han establert les guies d'ús i d'utilització dels horts del volcà Montsacopa, les plantes de conreu que s'hi podran cultivar – prioritzant les verdures i fruites de varietats locals- així com definit la nova configuració i ubicació dels armaris d'eines els hortolans, ampliant la xarxa de rec amb noves aixetes.

En la primera actuació, s'havien desbrossat espais, netejat la vegetació, retirat materials que s'hi havien anat acumulant els darrers anys i instal·lar la xarxa de rec soterrada i onze aixetes, a més d'establir una estètica unificada pel que fa a les tanques i el mobiliari d'aquest espai.

Al llarg d'aquesta segona fase d'actuacions també han permès adequar tota la xarxa de caminets i senders de la zona nord-est i sud que donen accés als camps. S'han ampliat fins a un màxim d'1,50 m d'ample per poder-hi accedir bé amb motocultors amb remolcs i extreure la producció dels horts, i s'han adaptat els senders a l'ampliació de la xarxa d'aigua de reg soterrada. En total, en aquests treballs s'han retirat 250 metres cúbics de residus i netejat més de 170 metres quadrats de superfície pel que fa a coberts i extracció d'andròmines, l'actuació més important de la zona, ja que entre altres mesures, s'han retirat cobertes d'uralita.

Un espai ecològic d'ús públic

De manera consensuada entre propietaris i usuaris, s'ha acordat que les noves hortes del volcà Montsacopa siguin espai ecològic d'ús públic amb estratègies, usos i hàbits sostenibles perquè els horts contribuiran a la investigació de conreus en terra volcànica, aprofitant-ho per a treballs científics tutelats pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa… Per això s'hi ha prohibit l'ús de fertilitzants o plaguicides químics i tampoc s'hi podran instal·lar hivernacles o elements de plàstic, més enllà dels que calen per a petits planters.

A més, durant la segona fase d'actuacions s'ha acabat la tanca perimetral i s'han col·locat dues portes de pas per a persones i dues per a vehicles. Pel que fa al material dels usuaris dels horts, s'ha definit la configuració, estil i ubicació dels armaris d'eines.

Totes aquestes actuacions han tingut un cost de 41.000 euros, dels quals prop de 29.000 són finançats per una línia d'ajuts del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, impulsor del projecte, conjuntament amb l'Ajuntament d'Olot.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/145330_olotacabala-egonafa-edelareordenaciodel-hort-delvolcamont-acopa-1.htm