logo
Imprimir
01-02-2021 | 10:20hs
•CATALUNYA NORD

Jep Bonet, president de l’Associació Casa Macià

El nomenament, que s’ha d’oficialitzar, és un pas endavant d’un projecte que encara no ha iniciat les obres de rehabilitació a Vil·la Denise, feu de l’associació

El projecte de l’Associació Casa Macià - Memòria de la Resistència va agafant cos. Si el passat mes de desembre es va segellar el conveni de cessió de la Vil·la Denise a l’associació, amb la signatura de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont com a acte destacat, fa poc ja es coneix el nom de qui serà el president del col·lectiu, malgrat que el seu nomenament encara s’ha d’oficialitzar. Es tracta de Jep Bonet, president de la delegació del Consell per la República a la Catalunya del Nord, que agafa el relleu de l’alcalde de Prats de Molló, Claude Ferrer, qui presidia el grup de manera provisional, atesa la incompatibilitat existent entre aquest càrrec i el rol de batlle. 

El mateix Ferrer assenyala que des de l’associació s’està treballant en la recuperació de material i elements propis de la vida de Macià, amb l’objectiu que formin part de la zona museïtzada de l’equipament, tot i que les obres de rehabilitació de la casa, necessàries per tirar endavant el projecte, estan paralitzades: “Encara no s’hi veu ningú”. De fet, encara s’ha d’escollir el nom de l’arquitecte que ha d’encarregar-se de la readaptació de l’espai, un pas fonamental per tirar endavant una iniciativa que, també, roman a l’espera de demanar les respectives subvencions europees. 

Sobre aquest darrer aspecte, precisament, s’ha incorporat fa uns dies a l’associació Pere Becque, advocat especialitzat en economia, finances, empresa i en relacions transfrontereres. Becque, que va ser batlle de Banyuls de la Marenda fa anys (1995-2201), esdevindrà una figura rellevant del projecte a l’hora d’obtenir les ajudes europees més indicades. 

El projecte

L’objectiu de l’Associació Casa Macià és convertir l’edifici on l’antic president català va planejar la revolta per alliberar Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera i proclamar la República Catalana en un símbol de resistència i, alhora, en un centre d’interpretació històrica. En concret, el projecte ha esdevingut una realitat gràcies a Jaume Aragall, president de la Cambra de Comerç del Vallès Oriental, que va comprar la torre, d’estil normand i ubicada prop del torrent del Castilló, i la va cedir posteriorment a l’entitat. 

Vil·la Denise consta de 240 metres quadrats construïts i repartits en tres plantes amb soterrani i sis habitacions. Una de les sales més icòniques és el menjador de la planta baixa, on Macià va habilitar el seu despatx per mantenir les reunions del seu Estat Major. D’altra banda, al primer pis hi ha el dormitori on va ser detingut pels gendarmes francesos, que tot seguit van decretar la seva deportació a París.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/144335_jepbonetpre-identdela-ociacioca-amacia-1.htm