logo
Imprimir
25-01-2021 | 16:08hs
•LLEIDA

El Call Jueu de Lleida formarà part del programa Aljames que impulsa la Generalitat

Rutllant posa de relleu que “és una excel·lent notícia per a la projecció de la ciutat la seva presència en aquest grup capdavanter que permetrà donar rellevància al nostre patrimoni jueu”

El Call Jueu de Lleida formarà part del programa Aljames que impulsarà la Generalitat de Catalunya. Així s’ha posat de manifest en la reunió que la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, ha mantingut amb representants municipals de diferents ajuntaments de Catalunya. El regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, ha assistit a la trobada per part de l’Ajuntament de Lleida.

En aquest sentit la Conselleria de Cultura ha presentat el programa Aljames, que neix amb la voluntat i la necessitat d’endreça, reconeixement i promoció del patrimoni jueu a Catalunya. El programa s’ha dissenyat des de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i la coordinació es farà des del Museu d’Història dels Jueus de Girona  i l’Institut d’Estudis Nahmànides.

Així, en el programa s’estableixen 4 categories d’establiments jueus a Catalunya i Lleida pertany al primer grup, l’anomenat  A15, juntament amb Girona, Barcelona, Tarragona, Valls, Cervera, Tàrrega o Tortosa, ciutats que tenen identificat un call i documentada l’aljama jueva.

Rutllant ha explicat que “és una excel·lent notícia per a la projecció de la ciutat la presència de Lleida en aquest grup capdavanter que permetrà donar rellevància al patrimoni jueu de la ciutat de manera articulada amb la resta del país, posant al servei del projecte el coneixement arqueològic municipal, els museus i la Universitat”.

El programa constarà d’una primera fase d’inventari del patrimoni jueu català que es desenvoluparà durant l’any 2021. Una segona fase de gener a juny de 2022 amb la diagnosi de les dades i una tercera fase, de juliol a desembre del 2022, amb la promoció i dinamització del llegat.

S’ha destacat la necessitat del treball acadèmic i de catalogació que es farà en cooperació amb les universitats i museus de les ciutats per aconseguir que la posada en valor d’aquest patrimoni tingui el suport adequat en l’àmbit del coneixement.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/144089_elcalljueudelleidaformarapartdelprogramaaljame-queimpul-alageneralitat-1.htm