logo
Imprimir
15-01-2021 | 19:36hs
•POLíTICA

Les eleccions catalanes s’ajornen el 30 de maig

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, diu que mantenir els comicis al 14 de febrer suposava un “risc inassumible”

No hi ha hagut sorpresa de darrere i els pronòstics, basats en uns criteris epidemiològics que ho demanaven amb la veu alta, s’han complert: les eleccions catalanes, previstes inicialment pel 14 de febrer, es faran finalment el diumenge 30 de maig. La nova data s’ha anunciat després de la reunió extraordinària del Consell Executiu d’aquesta tarda, on s’ha firmat el decret de la nova cita electoral. Una trobada, aquesta, que ha estat menys breu del que es pensava, tot i que els consellers de l’Executiu català ja s’han trobat en una de les sales del Parlament abans de la reunió amb les formacions polítiques per acabar de resoldre alguns detalls. 

Després de la reunió, Aragonès, amb funcions de president de la Generalitat amb la inhabilitació de Quim Torra, ha fet una declaració institucional telemàtica on ha assenyalat que mantenir els comicis el 14 de febrer suposava un “risc inassumible” des del punt de vista sanitari i que això afectaria la participació electoral. Durant la seva intervenció, també ha destacat que la nova data esdevé la millor opció per a celebrar la cita amb les urnes amb seguretat.

Al migdia, poc després de les dotze, el Govern -representat pel vicepresident Pere Aragonès i els consellers d’Acció Exterior i Relacions Institucionals, Presidència, Salut i Interior- i representants de la resta de formacions han celebrat una reunió amb l’objectiu de trobar la nova data. La intenció d’aquesta primera trobada era el d’assolir un consens absolut, tot i que el PSC proposava inicialment dues dates més pròximes, les dues abans de Setmana Santa: o el 14 de març o el dia 21, també del mes de març. No obstant això, la resta de partits s’han cenyit a les projeccions epidemiològiques de Salut i han decidit allargar-ho unes quantes setmanes més: de fet, el Govern (ERC i JxCat) ja tenia com a opció prioritària o el 30 de maig o les primeres setmanes de juny, essent la primera la que finalment ha aconseguit el suport de Ciutadans, Comuns i Partit Popular.

Possible recurs

Amb la nova data damunt la taula falta per veure si algun partit presentarà algun recurs. Especialment el PSC: sense anar més lluny, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha mostrat sempre contrari a l’ajornament. Ara, qualsevol recurs s’hauria de presentar davant la Sala Contenciós-Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i l’hauria d’acceptar la Junta Electoral Central. De moment, Vox ja ha expressat que estudiarà la possibilitat sempre que hi hagi “una escletxa legal” que ho permeti.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/143839_le-eleccion-catalane-ajornenel30demaig-1.htm