logo
Imprimir
23-12-2020 | 09:44hs
•PLA DE L'ESTANY

El catalanisme a Banyoles, explicat en un llibre

El volum ‘El catalanisme a Banyoles’, obra de Jordi Galofré, Josep Grabuleda i Xavier Crehuet, repassa els 150 anys d’història d’aquest moviment a la ciutat i comarca a través de successos i personatges

El dimecres és dia de mercat, a Banyoles, però avui també és una jornada d’estrena editorial. Les llibreries de la capital del Pla de l’Estany ja tenen a la venda el llibre ‘El catalanisme a Banyoles’, editat per Rigau Editors i escrit per Jordi Galofré, Josep Grabuleda i Xavier Crehuet. L’obra, repassa la història del catalanisme a la ciutat amb una fita concisa: explicar com s’ha arribat a la situació actual.

Al llarg de les seves 228 pàgines, en el llibre es descriu amb cura l’evolució d’aquests 150 anys d’història, i per fer-ho parla de personatges, successos i anècdotes que han portat Banyoles a ser la capital de comarca més independentista de Catalunya. Així doncs, la publicació presenta la història del catalanisme a Banyoles des dels seus orígens, en aquest cas amb l’empremta deixada pel moviment de la Renaixença (1833-1892) en diversos àmbits de la vida local -des de la premsa o el teatre fins a l’excursionisme o el sardanisme-, fins a l’independentisme. Per tant, s’hi estudia el catalanisme conservador, però també hi ha lloc pel catalanisme d’esquerres. 

Un dels trets diferencials de l’obra és que posa el focus a moments o fets històrics cabdals. En aquest sentit, ‘El catalanisme a Banyoles’ fa un recorregut per les seves primeres realitzacions, com ara la Lliga Catalanista de Banyoles o la Unió Nacionalista Catalana, i continua amb l’estudi del període franquista, la recuperació de l’autonomia i, finalment, amb el creixement del sentiment independentista entre la població banyolina. 

“El catalanisme és un moviment, una doctrina, que afirma la personalitat política de Catalunya. Té una importància a la comarca del Pla de l’Estany i aquest llibre, el que fa, és resseguir-la a través de tota la història d’aquest catalanisme a Banyoles des dels seus orígens a finals del segle XIX”, explica Galofré, que afegeix: “Avui, el Pla de l’Estany és una de les comarques més independentistes de Catalunya, però aquesta situació actual no és fruit de la casualitat, si no que ve de tot un procés molt llarg i que es va mantenint amb alts i baixos i amb opcions diverses”. 

Llengua i cultura catalana

El llibre, que més enllà de focalitzar-se en Banyoles també engloba informació del Pla de l’Estany i dels municipis que en formen part, es contextualitza amb la situació històrica de Catalunya, el que ofereix una perspectiva, també, més transversal. Alhora, es repassa la situació de la llengua i la cultura catalana durant aquests 150 anys, així com el treball de moltes associacions i entitats per mantenir viva la seva flama. 

D’altra banda, el volum, que compta amb la col·laboració del catedràtic banyolí de Ciència Política de la Universitat de Girona, Salvador Martí, detalla moltes curiositats que ajuden a entendre el què estava passant en cada moment, com ara l’homenatge al doctor Rovira (1909); la història i vivències de Josep Esparch, el primer independentista de Banyoles; el que li va passar al llibreter banyolí Miquel Blanch durant el franquisme, o la situació minoritària de l’independentisme fins a la sentència de l’Estatut d’Autonomia de 2006.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/143317_elcatalani-meabanyole-explicatenunllibre-2.htm