logo
Imprimir
30-10-2020 | 15:41hs
•PLA DE L'ESTANY

Banyoles completa la primera fase del nou Pla Director del Parc de la Draga

Els treballs han suposat una inversió de més de 200.000€ i està previst que continuïn l'any vinent amb una nova fase

L'Ajuntament de Banyoles ha finalitzat les actuacions previstes en la primera fase d'execució del nou Pla Director del Parc de la Draga. Els treballs, que han suposat una inversió de més de 200.000€, han inclòs, entre altres actuacions, l'adequació del carril per a bicicletes fins al passeig principal del parc, pavimentació dels camins de sauló o substitucions d'arbrat.

El nou Pla Director del Parc de la Draga es va aprovar amb l'objectiu de mantenir tots els elements que conformen el parc, evitant-ne la degradació. Dins aquest objectiu general, se n'hi estableixen tres de secundaris: aconseguir una millora qualitativa de l'arbrat del parc i preservar el disseny paisatgístic original; mantenir la xarxa de reg en bon estat i ampliar els sectors de reg necessaris i mantenir i renovar infraestructures com són els camins i la bassa de reg, i també millorar el carril per a bicicletes.

Del prop del centenar d'actuacions que preveu el pla, ja se n'ha executat la primera fase i s'ha millorat la xarxa de reg automàtic, amb una inversió de més de 23.213,20 euros. Les actuacions s'han centrat a remodelar la canonada de distribució del sector oest de la xarxa de reg. S'han canviat els col·lectors i les electrovàlvules, actualment obsoletes, per permetre de nou el control automatitzat del reg d'aquest sector. Amb aquesta intervenció, s'ha aconseguit la centralització total del sistema de reg en el punt de control que es va crear el 2016.

Durant aquest període, també s'ha executat la primera fase de renovació de l'arbrat amb la substitució de dues files de pollancres per reduir els riscos de fractura i la caiguda d'arbres. Les dues fileres s'han substituït al sector oest, on predominen els pollancres perera (Populus simonia), i s'ha replantat, recuperant el projecte original, amb una combinació de pollancres o arbres blanc amb arbres tipus freixe.

Al sector est, les replantacions es faran amb pollancres (Populus nigra) amb la mateixa espècie per mantenir l'estructura característica del parc.Dins les actuacions d'aquesta primera fase, també s'ha completat l'adequació del tram del carril per a bicicletes entre el Club Natació Banyoles i el passeig central, valorades en 9.900 euros.

Dins aquesta primera fase del pla s'han millorat i adequats paviments de sauló, amb una inversió de 7.118 euros. La inversió més important d'aquesta primera fase ha estat la reforma del parc infantil, valorada en 166.000 euros.

Fins a finals d'any, està previst substituir dues fileres més d'arbrat, pressupostat en més de 14.000 euros; i l'arranjament de fustes del pont de la bassa, valorat en més de 1.100 euros. També es millorarà paisatgísticament un dels espais de prat amb la incorporació de plantes de flor autòctones, amb una actuació prevista de més de 1.700 euros.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Banyoles, Albert Tubert, ha destacat que "la Draga és un parc urbà amb molta intensitat d'ús per l'esbarjo de la població i és necessari aquest pla per garantir l'equilibri entre la conservació, la preservació i l'esbarjo, sobretot dels elements estructurals que el conformen".

De cares a 2021, la previsió és completar l'execució de les actuacions previstes amb el buidat, dragat i neteja de la bassa, així com amb la reparació d'un mur de la bassa que està enfonsat i substituir dues fileres més d'arbrat. Un cop completades totes les actuacions, s'hauran invertit més de 270.000 euros.

El Parc de la Draga es va construir en el context previ als Jocs Olímpics de 1992, quan Banyoles va ser subseu olímpica de rem, i té una superfície total de 10,4 hectàrees.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/141586_banyole-completalaprimerafa-edelnoupladirectordelparcdeladraga-2.htm