logo
Imprimir
15-10-2020 | 21:49hs
•POLíTICA

El PSC de Girona preocupat per la gestió financera de Madrenas

Sílvia Paneque ha explicat que els tècnics d'intervenció han elaborat un Pla Econòmic i Financer per una mala gestió pressupostària d'exclusiva responsabilitat política

El passat dimarts es va aprovar al ple de Girona un pla econòmic i financer per les desviacions en l'execució del pressupost 2018 i 2019. Això ha estat causat, segons els socialistes, a causa de la mala gestió econòmica del govern de Marta Madrenas. La manca d'execució del 2018 va causar que l'any següent, el 2019, es vulnerés la regla de la despesa. L'augment d'inversió del 2019, encara que va ser escadussera, va provocar que es vulnerés la regla de la despesa, perquè l'Ajuntament de Girona va sobrepassar el límit de creixement percentual respecte l'exercici del 2018. A més a més, alerten els socialistes, que els ingressos previstos poden ser menors que els reals a causa de la crisi econòmica que arriba, fet que podria vulnerar l'indicador financer de l'estalvi net, cosa que suposaria haver d'assumir un Pla de sanejament i mesures econòmiques restrictives més severes.

Ho adverteixen, perquè els socialistes consideren que, en aquest context, actualitzar les ordenances és prioritari i temen que el govern de Marta Madrenas les prorrogui. "Ja fa setmanes que el nostre grup municipal es mostra preocupat i ve advertint d'alguns indicadors i algunes dades vinculades al compte general de 2019. El pla aprovat al ple, és conseqüència de l'incompliment de la regla de la despesa en el compte general de 2019. I aquest podria semblar un fet conjuntural o fins i tot de tràmit tècnic, però no ho és", ha explicat la portaveu socialista, Sílvia Paneque.

La regidora socialista ha dit que "els tècnics d'intervenció han hagut d'elaborar aquest Pla per una mala gestió pressupostària d'exclusiva responsabilitat política. El dimarts vam aprovar un pla econòmic i financer per les desviacions en l'execució del pressupost de 2019 i de 2018 i això és només responsabilitat del govern, de ningú més" i ha afegit que "el problema és que el govern de Madrenas aprova un pressupost que després no executa tal com estava previst. Això passa especialment amb les inversions, que les van deixant en un calaix i arriben a nivells tan baixos d'execució real, efectiva, que ens aboquen a un pla financer".

El grup municipal socialista va donar a conèixer fa poc les dades de baixa execució i va enumerar tots els projectes no executats. "Estem parlant en números rodons de 20 milions d'euros d'inversions no executades, alguns d'aquests diners en partides com el camp de futbol de Germans Sàbat, l'enllumenat de la pista de vòlei platja a la Devesa, l'enllumenat públic dels carrers de Girona, manteniment de jardins, reposició d'arbrat, foment de la indústria turística, 107.000 €, o els 475.000 € dels 482.000 € de les inversions del pla de mobilitat. O els 1,6M € en polítiques d'ocupació, per posar només alguns exemples. És inexplicable que no s'hagi executat tot això".

Els socialistes han explicat que la despesa per habitant a Girona, en serveis rebuts de l'Ajuntament, és de 1.170 € per habitant. Girona se situa al lloc 500 dels 947 municipis catalans, molt per sota de la mitjana de comarques gironines, 1.460 €/hab, i de la mitjana catalana, 1.364 €/hab. "Si les inversions totals previstes al 2019 eren 28,6 M € i en varen quedar 20,6 M sense executar, això significa que el 72% no s'ha executat", ha explicat Paneque.

Els socialistes adverteixen que "per primera vegada a la història democràtica de l'Ajuntament de Girona, ens veiem obligats a fer un advertiment seriós sobre la mala gestió econòmica i les conseqüències que pot portar, greus sens dubte, per a la ciutat de Girona. La manca d'acció política, el fet que no s'executa la major part d'allò que hi ha al pressupost, ens ha conduït a tenir problemes, no només d'obres pendents, sinó també en la gestió econòmica. Aquest canvi és un fet greu i esperem amb preocupació que es rectifiqui el mal rumb al més aviat possible".




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/141095_elp-cdegironapreocupatperlage-tiofinancerademadrena--2.htm