logo
Imprimir
09-10-2020 | 22:22hs
•ESPORTS

Héctor Espadas: ‘Volem que la gent que vingui al Club de Vela Blanes tingui un ampli ventall de possibilitats’

El gerent de l’entitat blanenca, club amb gairebé 80 anys d’història, parla de l’adaptació que s’ha dut a terme en temps de Covid

Durant els seus gairebé vuitanta anys d’història el Club de Vela Blanes ha viscut situacions de tots colors, però la pandèmia mundial de la Covid-19 de ben segur que n’ha estat un dels seus moments més cabdals. De fet, l’entitat selvatana ha aconseguit adaptar-se a les circumstàncies i ha pogut salvar un estiu que fa uns mesos semblava impossible de tirar endavant. “Des del club vam preparar diferents escenaris i, per sort, vam poder obrir amb més o menys normalitat a partir del juliol, la qual cosa ens ha permès salvar una mica la temporada, sobretot gràcies als socis”, explica el gerent del club, Héctor Espadas, qui aquest any compleix el seu sisè exercici al capdavant de l’entitat.

La pandèmia de la Covid-19 ha suposat el moment més crític de l’entitat?

El problema de la pandèmia és que no sabíem cap a on anàvem. Com tothom, vaja, perquè això ha passat a tots els sectors. No es tracta d’una crisi amb un motiu concret al darrere, com va ser la bombolla immobiliària, per exemple, sinó que és un problema global. Recordo que a l’abril teníem molta por: no sabíem si podríem obrir o no, desconeixíem com haurien de ser els grups… Aquesta incertesa és el que més em preocupava, perquè és difícil de coordinar. Des del club vam preparar diferents escenaris i, per sort, vam poder obrir amb més o menys normalitat a partir del juliol, la qual cosa ens ha permès salvar una mica la temporada, sobretot gràcies als socis.

Per contra, hem perdut els transeünts, el client estranger: francesos, anglesos, italians… Tots ells suposen una gran font d’ingressos pel club a l’estiu i aquesta temporada no han vingut, la qual cosa representa una davallada del 70%. Tot i això, hi ha hagut altres partides, altres activitats, en les quals aquesta baixada no s’ha notat i han funcionat bé.

Com quina, per exemple?

Un cas són els casals d’estiu, aquest any hem fet rècord. La gent s’ha quedat més per aquí, a segones residències, i la mainada necessita fer activitats. I què millor que poder-la fer a l’aire lliure, oi? Sí que és cert que ens hem hagut d’adaptar-les a les circumstàncies: grups reduïts, aules a l’exterior o moltes tasques de protecció i desinfecció, entre altres mesures. Afortunadament, no hem tingut cap incident, tot ha funcionat molt bé i hem pogut treballar tot l’estiu sense cap problema.

Parla dels canvis, suposo que ha estat una tasca complexa.

Els canvis que hem hagut de portar a terme s’han centrat sobretot a adaptar els protocols de seguretat, a tots els àmbits: des del port fins a la zona esportiva, el gimnàs, la sala dels socis… A més, aquest any no hem fet cap esdeveniment social, uns actes que a l’estiu són habituals, perquè hem considerat que no tocava. És a dir, hem optat perquè la gent pugui utilitzar el club i les seves instal·lacions i dependències, però sense fer cap acte massiu.

Acaba l'estiu i s'inicia una nova etapa de tardor i hivern. Quins objectius es marca el club durant aquesta època?

Nosaltres continuarem treballant, aquí no es para (riu). Molta gent es pensa que només treballem durant l’estiu, però el cert és que ja hem començat a fer les activitats amb els centres educatius. Amb les escoles i els instituts de Blanes fem activitats del programa ‘Esport Blau’ i cada dia ja venen alumnes de la ciutat a fer vela. La qüestió és seguir treballant, tot i que com és normal ha baixat el moviment de vaixells i amb el mal temps venen menys socis, però això passa sempre, la pandèmia no hi té res a veure. En definitiva, des del club ja estem treballant amb noves idees i amb ganes de preparar l’any vinent.

Quins reptes futurs us marqueu?

Ara es fa difícil pensar en el futur, estem en un moment de viure al dia a dia. Tot i això, des del club no ho podem fer així i per tant ja hem anat treballant, planificant i mirant les coses que han anat bé aquest estiu i les que no han funcionat tant. A final de temporada toca revisar tota la feina feta i adequar les noves idees. De fet, en aquests moments ja estem preparant nous projectes: per exemple, sempre hi ha ganes per augmentar el nombre de socis. L’any passat vam crear la figura de l’Abonat Esportiu, que està funcionant molt bé, i també hem impulsat una secció de paddle surf; tot això comparteix protagonisme amb el gimnàs, que està anant molt bé; amb els cursos de vela o el mateix casal, que aquest estiu ha vist passat uns 600 joves, molts dels quals es queden després a l’equip de regates. Suposo que això és així perquè els pares ho veuen com una activitat segura, però vull recalcar que això no significa que sigui elitista; sembla que la vela sigui un esport elitista, però ni molt menys.

Aconseguir captar joves regatistes sempre és una bona notícia.

Sí. Des del club ens agradaria seguir en aquesta línia, és a dir, ampliar la base dels equips de regata, i també treballem per fer més activitats. Al cap i a la fi, ara mateix el més important són les activitats, el que volem és que la gent que vingui al Club de Vela Blanes tingui un ampli ventall de possibilitats: des de fer caiac a gaudir de la nostra gastronomia o accedir al lloguer d’embarcacions, per dir-ne només alguns exemples. Són les activitats les que donen vida a l’entitat. 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/140931_hectore-pada-volemquelagentquevinguialclubdevelablane-tinguiunampliventalldepo-ibilitat--2.htm