logo
Imprimir
26-09-2020 | 21:26hs
•CATALUNYA NORD

Josep Marqués guanya el Premi Catalunya Nord de la 31a Nit de Sant Jordi

Glòria Bassols, Frederic Trias i Joan-Albert Argerich han estat els altres guardonats de l'edició d'enguany, que ha comptat amb un missatge escrit de Jordi Cuixart des de la presó

La Casa de la Catalanitat de Perpinyà, una sala propietat del Consell Departamental, ha acollit aquesta tarda la 31a Nit de Sant Jordi, un esdeveniment organitzat per Òmnium Cultural Catalunya Nord que reviu la màgia literària de Sant Jordi. Una atmosfera, aquesta, que enguany s'ha viscut de manera excepcional: uns mesos més tard, ja que l'activitat estava prevista pel ja llunyà 24 d'abril, i amb les evidents mesures de protecció per evitar el contagi de la Covid, un context que s'ha traduït en forma de mascaretes, gels hidroalcohòlics i una molt limitada assistència.

Amb relació als guanyadors d'aquest 2020, el premi 'Catalunya Nord, dotat amb 2.000 euros per l'Institut d'Estudis Catalans, ha estat per Josep Marqués, amb l'obra 'Jordi Pere Cerdà o l'ànima literària de Cerdanya, el pensament poètic i el compromís amb la paraula'. Aquest guardó reconeix estudis o treballs enfocats en l'ensenyament del català a qualsevol nivell i per al coneixement de la Catalunya del Nord, o bé en qüestions vinculades amb les relacions transfrontereres. Pel que fa al premi 'Joves Escriptors', reservat a alumnes del territori nord-català, ha estat declarat desert tenint en compte l'absència de classes presencials el curs passat a causa de la pandèmia.

D'altra banda, el premi 'Francesc Català' de poesia, dotat amb 1.000 euros per Òmnium Cultural, se l'ha endut Glòria Bassols, amb 'Amb acords de terra', mentre que el 'Pere Verdaguer' de narració per a infants, premiat amb 400 euros, ha fet pujar al faristol a Frederic Trias, amb la història 'El tió d'en Galdric'. Finalment, el guardó 'Ramon Juncosa' de periodisme i divulgació transfronterera, que té com a objectiu reconèixer articles o treballs publicats en paper i està dotat amb 1.200 euros per la Casa de la Generalitat de Perpinyà, se l'ha emportat cap a casa el periodista Joan-Albert Argerich, autor del reportatge 'Canigó, muntanya sagrada dels catalans'.

Un lliurament en 'petit comitè'

La Nit de Sant Jordi d'aquest setembre ha transcorregut en petit comitè. En aquest sentit, la Casa de la Catalanitat només s'ha rebut la visita dels membres del jurat, així com els premiats i alguns mitjans de comunicació que han seguit l'acte.

Missatge de Cuixart

Durant l'acte d'aquesta tarda també s'ha llegit una carta de Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural empresonat des de 2017. En el seu comunicat, Cuixart ha recordat que "el camí de la llibertat passa per Perpinyà, símbol d'un exili que, com la presó, és front de justícia. I símbol d'uns Països Catalans que superen la imposició de tota frontera". "Seguim enfortint l'escola i la llengua que ens cohesiona, seguim defensant els Drets Humans i, tres anys després, seguim dient als que ens empresonen que mai no renunciarem a tantes ganes de ser", ha escrit l'activista català.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/140465_jo-epmarque-guanyaelpremicatalunyanorddela31anitde-antjordi-1.htm