logo
Imprimir
04-08-2020 | 15:11hs
•BESALú, VILA COMTAL

Besalú recupera les restes del reliquiari de la Veracreu

Estaran exposades a l'Església de Sant Vicenç de la vila comtal després del "treball, esforç i constància" per recuperar-les

La vila comtal de Besalú ha aconseguit recuperar les restes del reliquiari de la Veracreu, autèntic símbol de devoció per al poble garrotxí. La tradició conta que Bernat Tallaferro va portar la relíquia de Roma l’any 1077, però el 1899 va ser robada. En concret, la mostra estarà exposada a l’aixopluc de l’Església de Sant Vicenç. 

Segons apunten fonts de l’Ajuntament de Besalú, la recuperació ha estat possible gràcies al “treball, esforç i constància”, evidenciant així que des de la vila es treballa per la recuperació del patrimoni i la història local. “És una enorme alegria que les restes del reliquiari tornin a Besalú. EL 1899 va ser robada i, un cop trobada en bocins, es va traslladar al Museu d’Olot. Recuperar-la significa anar recuperant petites parts de la història de la nostra vila, i aquesta n’és una d’elles”, explica Vanessa Duran, regidora d’Acció Cultural, Turisme, Fires i Festes. 

Segons remarca l’edil, la recuperació ha estat possible gràcies a la col·laboració de Joan Balateu, la parròquia i el Museu d’Olot. “Entre tots s’ha aconseguit, que tan aviat com sigui possible, i un cop estigui restaurada i protegida, es pugui visitar a l’Església de Sant Vicenç”. 

La descripció de la peça

Quan es va descobrir el robatori, el 5 de desembre de 1899, la confraria de la Veracreu va editar un petit pòster on s’exposava la descripció de la peça: “El Lignum Crucis, cuyo facsímil se presenta á la cabeza, tiene forma de cruz de Caravaca, mide, largo 13 centímetros y de ancho sus travesaños 8 y 5 respectivamente, su grueso es de unos 7 milímetros; está encerrado en un relicario ó estuche de plancha de oro que se adapta á la forma de la madera sagrada, cubierta por su cara anterior con una tapadera del mismo metal, fija en los dos extremos superior é inferior por dos agujas sujetas á dos cadenillas; está el relicario adornado con 7 piedras finas, una engastada en el crucero del brazo principal sobre la tapa, y las otras en los 6 extremos fijos y rematados en un adorno trabajado en oro: mide, en junto con los remates unos 18 centímetros de largo y 12 y 9 respectivamente sus brazos. Viene este relicario dentro de un templete de latón ó cobre dorado y sostenido todo por un pie: es de estilo gótico, remata en una cruz, con dos ornacirios laterales, conteniendo cada uno un querubín: mide todo junto, con su pie ó sustentáculo unos 70 centímetros de alto y 30 de ancho. No puede precisarse el valor del relicario de oro; más el del templete de metal consta haber costado 1.974 reales”. 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/139140_be-alurecuperale-re-te-delreliquiaridelaveracreu-1.htm