logo
Imprimir
13-07-2020 | 18:30hs
•OLOT 'CIUTAT DELS DETALLS'

Pep Berga: ‘La COVID ens ha fet més conscients que mai de la importància de l’activitat de la ciutat’

L’alcalde d’Olot destaca la coordinació existent entre els municipis garrotxins per fer front a la crisi del nou coronavirus

Malgrat que el pic de la COVID i els dies de confinament total queden lleugerament enrere, la ciutat d’Olot, com tots els territoris, viu l’evolució de la crisi sanitària amb una incertesa coherent, donades les circumstàncies. Això, però, no evita que la capital garrotxina hagi entrat a l’anomenada ‘nova normalitat’ amb empenta i un afany per adaptar-se al nou context que ens espera durant mesos: des de propostes culturals cenyides a les restriccions pròpies d’aquests dies fins a unes futures Festes del Tura que també seran excepcionals. “Es faran amb les mesures de prevenció que ens indiquin les autoritats sanitàries i amb actes adaptats a les circumstàncies del moment”, concreta el batlle.

Enfocant la vista cap enrere, com valora l'actitud dels olotins durant les restriccions del confinament?

Pep Berga. Crec que, en general, la gent d’Olot han tingut una molt bona actitud. Han estat mesos molt difícils marcats per la incertesa, ens enfrontàvem a una situació totalment desconeguda. Hem passat setmanes molt complicades en les que tothom hi ha posat molt de la seva part, i n’estic convençut que ho seguiran fent de cara a aquesta ‘nova normalitat’ que afrontem a partir d’ara. De la mateixa manera com hem sabut adaptar-nos a les diferents fases de la desescalada, ara farem el mateix en aquesta nova realitat post COVID amb la que hem de conviure a partir d’aquest moment.

Com s'està vivint aquesta 'nova normalitat' a Olot?

P. B. Doncs com la resta de territori. Hem anat superant cada nou període d’acord amb les mesures indicades a cada fase d’aquesta desescalada. I ens hi hem anat adaptant prou bé, sobretot veient que podíem anar recuperant mica en mica aquesta ‘nova normalitat’. La COVID ens ha fet més conscients que mai de la importància de l’activitat de la ciutat. Els primers dies estàvem molt pendents de com afrontàvem la crisi sanitària, de com els serveis sanitaris podrien assumir tota aquesta situació i que no es reproduissin imatges com les que havíem vist setmanes abans a altres llocs. L’estat de salut de les nostres veïnes i veïns és el que ens ha preocupat més des del primer moment. I mentrestant, ens calia també prendre mesures per tal que ningú es quedi enrere. És per aquest motiu que des de l’Ajuntament d’Olot hem decidit tirar endavant un seguit de mesures per mitigar els efectes d’aquesta pandèmia: vàrem constituir la Taula de Treball de Grups Municipals de la qual han sorgit accions com el Pla de Reactivació Econòmica. En aquest marc també hem destinat 295.000 euros a un fons social amb la voluntat que cap persona ni família quedi sense ajuda i 205.000 euros a un fons econòmic per tal d’ajudar a empreses, microempreses, comerços o autònoms. D’altra banda, ja hem fet els primers pagaments dels anomenats Ajuts Olot 500, que han permès ingressar 500 euros a responsables d’activitats que es van veure obligats a tancar per la pandèmia. És una manera d’ajudar-los a fer front a les despeses que, tot i tenir el negoci tancat, van haver d’assumir, i d’aquesta manera contribuïm a garantir-ne la seva continuïtat.

Què destacaria de la tasca de control que s’ha dut a terme des de l’Administració per frenar la pandèmia al territori?

P. B. Un dels aspectes que crec que cal destacar d’aquesta situació és la feina conjunta amb la que, com a territori, hem fet front a la COVID-19. Tots els ajuntaments hem estat en contacte de forma permanent, a través del Consell Comarcal, per prendre les mesures de forma coordinada. No hauria tingut sentit que un ajuntament optés per prendre una decisió i que al municipi veí fos diferent.  Aquesta coordinació també l’hem tingut entre els diferents àmbits que hem treballat per superar aquesta situació (hospitalari, ambulatori, serveis socials...). Cada dia hem analitzat la situació que teníem i les mesures que calia prendre. Un contacte que mantenim pendents de les dades i la seva evolució.

Malgrat el canvi de paradigma, Olot continua mantenint la seva essència?

P.B. Seguríssim. Tot i el que hem viscut aquestes últimes setmanes, la ciutat manté la seva singularitat i el que ens caracteritza. El que sí que hem après és a fer les coses de manera diferent. La COVID-19 ens ha obligat a prendre una sèrie de mesures que, tot i que al principi ens va costar assumir, les hem ben interioritzat. I, com a tal, la ciutat s’ha anat adaptat a la situació amb què ens hem anat trobant a cada fase.

Si parlem en termes turístics, quina ha de ser l'aposta de la ciutat per a aquest estiu?

P.B.  L’aposta per un turisme de proximitat i de qualitat que vingui durant tot l’any atret per la qualitat de l’oferta de la ciutat i la comarca. En aquest cas, però, potser amb una atenció més específica al turisme més proper que permeti reactivar l’activitat turística i econòmica de la comarca. Sempre hem estat un destí de referència per a les famílies que busquen un lloc per fer activitat a l’aire lliure: passejar, descobrir nous espais... Un perfil de visitant que tant hem trobat a faltar aquests últims mesos.

Quins són els eixos bàsics que heu establert des de l'Ajuntament per mitigar els efectes econòmics i socials provocats per la Covid-19?

P.B. Davant la situació d’emergència generada pel coronavirus, des de l’Ajuntament d’Olot hem impulsat un seguit d’accions per evitar la propagació de la COVID-19. Des de la creació d’un fons social per atendre les necessitats de les famílies a un fons econòmic per ajudar als ciutadans i diferents col·lectius davant la situació generada per la pandèmia. I continuem atents a les necessitats que ens manifesten els diferents àmbits -amb els que hem estat en contacte des del primer moment amb reunions telemàtiques- per conèixer la seva opinió i situació en tot moment i poder prendre les mesures més adients a cada moment. I, paral·lelament, no ens cansem de reclamar al Govern de l’Estat i al Govern de la Generalitat que promoguin les accions necessàries per destinar més recursos al món local.

Olot és una ciutat cultural, des d'un punt de vista multidisciplinari. Quines propostes hi ha, en aquesta línia, que puguin combatre les restriccions del coronavirus? 

P.B. El sector cultural és un dels més afectats per la COVID. Van ser els primers que es van haver d’aturar i l’àmbit que més costarà que pugui tornar a activar-se de la manera com teníem abans de la pandèmia. Per això, vàrem impulsar una programació de desconfinament adaptada a les mesures de distanciament social per tornar a gaudir de la cultura. Espectacles a l’aire lliure, amb aforament molt limitat, concerts des del cotxe i propostes a través d’Internet que van donar molt bona resposta. I ara hem iniciat la programació de la Cua del Drac, les activitats d’aquest estiu a Olot, com el circ a les places. Dimecres passat va tenir lloc la primera de les propostes amb totes les mesures de seguretat de la COVID, amb aforament limitat, mascaretes i distanciament, entre altres.

I les Festes del Tura d'enguany, com seran? 

P.B. Doncs amb les mesures de prevenció que ens indiquin les autoritats sanitàries per fer front a la COVID i amb actes adaptats a les circumstàncies del moment. Crec que tothom pot entendre l’excepcionalitat de la situació a la que ens enfrontem.

Quins són els reptes que s'ha de marcar la ciutat a partir d'ara, donades les circumstàncies?

P.B. El repte més important que tenim és aconseguir tirar endavant com a ciutat, donar suport a tots els ciutadans i als diferents àmbits de la societat perquè ningú es quedi enrere i fer front, plegats, a les adversitat a les que ens anem trobant. I com ho farem? Doncs tirant endavant projectes i iniciatives que ens ajudin en la reactivació econòmica de la nostra ciutat.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/137791_pepbergalacoviden-hafetme-con-cient-quemaidelaimportanciadelactivitatdelaciutat-1.htm