logo
Imprimir
03-07-2020 | 08:49hs
•+ NOTíCIES

Denunciats penalment els administradors de dues empreses majoristes de drogueria per distribuir preservatius falsos i sense marcatge CE

Els preservatius són productes sanitaris i la venda d'aquests productes falsos pot ser constitutiva d'un delicte contra la salut pública i d'un delicte contra la propietat industrial

Els Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) han denunciat penalment els administradors de dues empreses majoristes de drogueria per la distribució de preservatius falsificats.

Els preservatius són productes sanitaris i la venda d'aquests productes falsificats pot ser constitutiva d'un delicte contra la salut pública i d'un altre contra la propietat industrial.

La investigació es va iniciar a mitjans del mes de maig quan el Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris del Departament de Salut va alertar als Mossos d'Esquadra que des d'un supermercat de Barcelona es podrien estar venent preservatius falsos.

Aquest servei del Departament de Salut havia rebut l'avís de l'Agencia Española del Medicamento y Productos Sanitarios (AEMPS) que un particular havia denunciat que des d'un supermercat de la Travessera de Les Corts de Barcelona s'estaven venent profilàctics de la marca Durex que podrien ser falsos, ja que presentaven característiques molt diferents de les del producte original.

Concretament, es tractava de capses de 12 unitats del model Durex Natural Confort, etiquetades en castellà i portuguès, corresponents al lot 1000221414, amb data de caducitat 2024-05.

El 12 de maig, els Mossos i inspectors del Departament de Salut van realitzar una inspecció conjunta al supermercat des del qual s'estaria fent la venda d'aquest producte. A l'establiment van localitzar i intervenir diverses capses d'aquest model i lot concret, però a més van detectar la comercialització d'un segon model que, presumptament, també estava falsificat, concretament el model Durex Dame Placer.

Al comerç també es van intervenir capses d'altres models de preservatius de la mateixa marca que, tot i no ser falsos, no es podien comercialitzar a la Unió Europea, ja que no portaven el preceptiu marcatge CE, que certifica que el producte compleix les garanties sanitàries per distribuir-los a Europa.

Fruit de les indagacions policials, els Mossos van detectar que el mateix tipus de profilàctic s'estaria venent en d'altres petits supermercats de Barcelona. A més, van comprovar que la majoria d'aquests establiments havien adquirit aquests preservatius de venedors ambulants i sense cap tipus de garantia sanitària ni factura legal.

Aquesta compra irregular encara va dificultar més la feina dels investigadors per detectar i retirar el producte fals del circuit comercial.

Finalment, els investigadors van localitzar a Sant Adrià de Besòs el principal punt de distribució on els venedors ambulats es provenien dels preservatius per a la seva posterior distribució als establiments. Es tractava d'un magatzem de venda al major de productes de drogueria, el qual operava en col·laboració amb una altra empresa de característiques similars ubicada a Santa Perpètua de la Mogoda.

Els policies van comprovar que totes dues empreses havien distribuït des de finals de 2018 més de 15.000 capses de preservatius falsificats i més de 41.000 capses de preservatius sense marcatge CE.

Davant aquests fets, els Mossos van denunciar penalment els administradors de totes dues empreses, dos homes de 48 i 53 anys i de nacionalitats espanyola i pakistanesa, com a presumptes autors d'un delicte contra la salut pública i d'un altre contra la propietat industrial.

Al llarg de tota la investigació de les instal·lacions de les empreses, els policies i els inspectors del Departament de Salut, van intervenir 700 capses de preservatius falsos i 11.700 capses de preservatius sense marcatge CE.

Els Mossos d'Esquadra i el Departament de Salut recomanen a establiments i usuaris que, si detecten aquest tipus de productes amb els lots i dates de caducitats indicats, no els utilitzin i els retirin del circuit comercial, ja que constitueixin un risc per a la salut, al no tenir cap garantia sanitària:

Durex Natural Comfort, del lot 1000221414 data de caducitat 2024-05
Durex Dame Placer, del lot 1000603437 data de caducitat 2024-05




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/136455_denunciat-penalmentel-admini-trador-dedue-empre-e-majori-te-dedrogueriaperdi-tribuirpre-ervatiu-fal-o-i-en-emarcatgece-1.htm