logo
Imprimir
28-06-2020 | 21:27hs
•CATALUNYA NORD

L'extrema dreta s'asseu a l'alcaldia de Perpinyà

Agrupament Nacional, liderat per Louis Aliot, s'ha imposat a Els Republicans, formació encapçalada pel fins ara batlle, Jean-Marc Pujol

Els pronòstics s'han complert a Perpinyà i el partit d'extrema dreta Agrupament Nacional (Rassemblement National, RN), liderat per Louis Aliot, s'ha imposat a la segona volta de les eleccions municipals franceses amb un 54% dels vots, superant així l'actual batlle, Jean-Marc Pujol, de Els Republicans. Els comicis, previstos inicialment per al passat 22 de març, es van posposar a causa de la crisi sanitària originada per la Covid-19, però el pas del temps no ha afeblit la formació d'ultra dreta, que ha convertit Perpinyà en la vila més gran de l'estat francès on ha guanyat la formació radical.

A la primera volta, el candidat ultradretà va assolir més del 30% dels vots, mentre que Pujol va quedar segon amb un total del 18% dels suports, una xifra allunyada d'Aliot però que li va permetre liderar l'alternativa, i més tenint en compte que els altres candidats, Agnès Langevine (Els Verds) i Romain Grau (En Marxa) van optar per retirar la seva candidatura amb l'objectiu d'afavorir el que s'ha anomenat com a 'front republicà', una coalició que va sorgir amb l'objectiu concís de frenar l'entrada d'Agrupament Nacional al capdavant de l'ajuntament de la capital del Rosselló.

Triomf històric

El triomf d'Aliot, diputat de cinquanta anys i exparella sentimental de Marine Le Pen, suposa el triomf més gran d'Agrupament Nacional, l'antic Front Nacional, des de 1995, després de conquistar per primera vegada l'alcaldia d'un municipi de més de 100.000 habitants. A més, aquesta victòria suposa també trencar amb el front republicà, la coalició que ha impedit al partit ultra arribar a la batllia de diferents municipis al llarg dels últims anys. Aliot aspirava a la batllia de la capital del Rosselló des de les municipals del 2008.

Creix la participació

Pel que fa a la participació, la jornada electoral d'avui a Perpinyà ha millorat sensiblement en aquest aspecte amb relació al passat 15 de març, quan es va celebrar la primera volta dels comicis. Llavors, l'abstenció es va enfilar fins gairebé al 60% -59,7%-, concretament, una dada influenciada per la pandèmia, que en aquell moment es trobava en un punt àlgid de morts i contagiats. A la segona volta d'aquest mes de juny, la participació a la capital de la Catalunya del Nord ha estat del 48%, 10 punts percentuals per sobre d'ara tres mesos.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/136047_lextremadreta-a-eualalcaldiadeperpinya-1.htm