logo
Imprimir
28-05-2020 | 13:56hs
•+ NOTíCIES

Arrenca la 'Fàbrica de la Il·lusió' de l'ONCE amb la impressió dels primers cupons després del confinament

La impremta del Cupó de l'ONCE, coneguda també com la 'Fàbrica de la Il·lusió' ha arrencat aquest matí amb la impressió dels primers cupons que se sortejaran amb la tornada dels venedors i venedores de l'ONCE als carrers el dilluns 15 de juny

Es tracta de la impressió de 5,5 milions de cupons que constitueixen la primera imatge del cupó després del confinament i que porten com a missatge "Tornem...els iguals", en referència al retorn dels 19.000 venedors i venedores de l'ONCE, d'ells 2.500 a Catalunya, als seus llocs de treball després de tres mesos sense sortejos i als tradicionals cupons que es coneixen històricament com a "Iguals", un missatge també que demostra que tots hem de ser iguals sempre i més en aquesta situació.

Una vegada que es procedeixi a la impressió, i l'empaquetament, els cupons es distribueixen mitjançant una detallada operació logística per tots els carrers, places i avingudes de pobles i ciutats. Retornarà així als carrers la normalitat que suposa la presència dels cupons, que no havien faltat a la seva cita amb la ciutadania en els gairebé 82 anys d'existència de l'Organització i els seus sortejos.

La "Fàbrica de la Il·lusió", el nom tècnic de la qual és Centre Logístic i de Producció de l'ONCE, ha estat gairebé dos mesos i mig aturada. Està situada en un polígon industrial del madrileny barri de Vallecas i hi treballen 100 persones. Ha arrencat aquest matí amb la presència del director general de l'ONCE, Ángel Sánchez Cánovas.

La Impremta ha d'assortir la venda dels cupons de l'ONCE, la qual cosa significa la impressió de 5,5 milions de cupons del sorteig del cupó diari i dels cupons de cap de setmana i de 13,5 milions del "Cuponazo" de divendres.

 

Traçabilitat del cupó
Una vegada que els cupons han estat "dibuixats" i l'equip de disseny ha establert cadascun dels cupons de cada dia (dedicats sempre a temes a tocar de a la ciutadania i a la sol·licitud de moltes entitats i organitzacions), el cupó entra en la zona de fotomecànica, on es processen els milions de bits que componen les imatges que arriben al prisma làser que, girant a 45.000 rpm (revolucions per minut) formarà la imatge de les planxes "offset" a introduir després en les rotatives.

Aquestes dues grans rotatives arrenquen amb els més de 170 corrons, milers d'engranatges, corretges i arbres de transmissió, per a imprimir 300 quilòmetres de banda de paper amb 200 kg de tinta (paper respectuós amb el medi ambient procedent de boscos certificats i tintes base aigua o sense alcohol), complint així totes les mesures de responsabilitat.

D'aquí, les bobines, ja impreses, passen a sis línies d'acabat, que les convertiran en "topalls" o paquets assignats als venedors de l'ONCE i punts de venda autoritzats. Cada línia d'acabat s'allarga 25 metres de longitud amb el treball de diverses maquines alemanyes, suïsses, italianes i japoneses, que parlen un idioma comú per a treballar juntes.

En aquest procés serà quan la banda de paper es revisi, inspeccionant que cada codi i número imprès en el cupó coincideix amb el complex fitxer de numeració, analitzant prop de 2.500 dígits per segon.

Ja només queda que les fulles de la talladora seccionin la banda de paper amb precisió cada 20 cupons, enviant cada plec tallat a l'acumulador fins a configurar el paquet o topall corresponent a un venedor. Revisions finals i a formar part, juntament amb uns altres, dels paquets que recorren la geografia per a arribar a cada venedor i, de la seva mà, a cada client. Fins a aquest moment, es coneix el lloc on està cada cupó i el seu estat.

Després d'estar aturada durant aquestes setmanes, la 'Fàbrica de la il·lusió' es posa en marxa per a poder omplir els carrers amb els tradicionals cupons de l'ONCE que, des del 15 de juny, tornaran a portar la sort a moltes persones de mans de la xarxa de venedores i venedors de l'Organització.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/133619_arrencalafabricadelaillu-iodelonceamblaimpre-iodel-primer-cupon-de-pre-delconfinament-1.htm