logo
Imprimir
27-05-2020 | 16:39hs
•BAIX EMPORDà

Primers treballs de càlcul per a la reforma del Passeig Marítim de Platja d'Aro

La intervenció serà aquesta setmana i es reposarà la sorra de les rasses immediatament

El dilluns 25 de maig van començar els treballs de validació de càlculs per a la futura reforma de l'extrem sud del Passeig Marítim de Platja d'Aro, el més afectat pels danys del temporal Glòria. La intervenció, a càrrec del Servei Provincial de Costes de Girona del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, duraran una setmana o 10 dies, i s'efectua sobre la Platja Gran amb l'excavació de rases a la sorra, que serà reposada immediatament.

Els treballs definitius de reforma de 550 metres entre el Passeig Ridaura i l'Avinguda Reina Fabiola es preveuen per a la segona quinzena de setembre, ja que l'estat d'alarma ha fet inviable l'inici i culminació de l'obra abans de l'estiu com estava previst.

Per afrontar aquest endarreriment l'Ajuntament, va impulsar i culminar fa unes setmanes -quan es va permetre el reinici de les obres públiques- el condicionament de la façana marítima tot redistribuint la sorra de la Platja Gran, Cala Rovira i Sa Conca, perquè estiguin a punt per a temporada de bany, que oficialment comença dissabte 6 de juny. Uns treballs que s'afegeixen a la tasca prèvia i inicial de retirada de la sorra acumulada sobre el mateix Passeig Marítim que hi havia abocat el Glòria. Justament el pas del temporal va posar de manifest la marca de suport estructural en la base d'un passeig construït entre 1985 i 1990, directament sobre la sorra que abans arribava a tocar dels edificis.

La força de l'onatge va descalçar-lo, tot provocant l'ensorrament o desaparició de la primera línia de llosa i dels escalons d'accés a la sorra, i també generant un voladís sobre una platja d'entre 3 i 5 metres d'alçada (que la recent redistribució de la sorra ha compensat provisionalment). Per això el projecte final, valorat en 1,8 milions d'euros amb una aportació municipal de 750.000, és una reforma global amb la perspectiva d'evitar que temporals futurs produeixin la mateixa situació.

Alhora també marcarà el camí de futur del nou tram de Passeig Marítim que s'ha de construir, més al sud, per enllaçar-lo fins a Port d'Aro (i que inclou una passera sobre el Ridaura) i també les pròximes reformes en la seva besant nord, en un pla plurianual d'intervenció i inversió.

La proposta que s'executarà és la instal·lació d'un mur de rocalla amb prou profunditat i per sota de nivell del mar, per evitar que es pugui descalçar. També es redistribuiran 20.000m3 de sorra de la platja, conjuntament amb noves aportacions de l'interior de mar de la zona de la desembocadura del Ridaura, per connectar el Passeig Marítim amb la platja, si bé es contempla la instal·lació d'accessos amb escales i rampes per superar, si s'escau, el diferencial d'alçada en algun punt o davant futurs moviments naturals de la sorra. La intervenció suposarà una reducció variable de l'amplada del passeig, possibilitant el soterrament d'instal·lacions de serveis a la zona per a vianants, en lloc de la sota la sorra de la platja i progressivament es retiraran els grans fanals sobre la sorra amb la voluntat de configurar l'espai des d'una òptica més naturalitzada. Alhora també es podrà de definir la nova capa superior del Passeig Marítim (per exemple fent-la més llista i transitable) i també com han de ser el nou mobiliari urbà i d'enjardinament.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/133535_primer-treball-decalculperalareformadelpa-eigmaritimdeplatjadaro-1.htm