logo
Imprimir
21-05-2020 | 14:28hs
•LA SELVA

Imma Colom: ‘Poden haver canviat moltes coses, però Tossa continua oferint les millors essències de la Costa Brava’

L’alcaldessa de la localitat costanera considera que la pandèmia de la Covid-19 “accelerarà” el procés de canvi: “ara serà el moment de desestacionalitzar el turisme”

La pandèmia provocada pel coronavirus Covid-19 ha colpejat tot el territori de la demarcació, però n’hi ha un que viu amb especial incertesa la temporada turística que ja s’acosta a gran velocitat: el litoral gironí. Tossa de Mar representa un dels atractius més icònics de la Costa Brava, i com reconeix la seva alcaldessa, Imma Colom, la crisi sanitària, i per tant econòmica i social, incentivarà un canvi de model que ja s’intuïa en el passat: “Penso que tindrem un increment notable del turisme de proximitat, tant de Girona com de Barcelona, i  també preveiem turistes d’arreu de Catalunya, d’Espanya i del sud de França, mentre que l’arribada del visitant internacional dependrà de les circumstàncies de mobilitat, que no depenen de nosaltres sinó de la mateixa Covid i de les decisions polítiques supramunicipals, que ens tenen bastant penjats”.

Quines sensacions li transmeten aquests dies els ciutadans de Tossa de Mar?

Imma Colom. Incertesa i inseguretat absoluta, la gent està patint per una crisi econòmica patètica. Al cap i a la fi es tracta d’una crisi sanitària que en paral·lel té greus repercussions socials i econòmiques, és una pandèmia amb totes les lletres i majúscules que afectarà seriosament l’economia del poble. Estem parlant, en definitiva, d’una situació que afecta tothom, començant primer pel col·lectiu sanitari i arribant fins a l’empresariat, que mostra una preocupació molt gran, sens dubte.

Com es preveu el turisme d’aquest estiu?

I.C. Tossa sempre ha estat una localitat que ha acollit un nombre important de gent amb segones residències, i estem convençuts que aquest any les tindrem ocupades majoritàriament. Penso que tindrem un increment notable del turisme de proximitat, tant de Girona com de Barcelona, i  també preveiem turistes d’arreu de Catalunya, d’Espanya i del sud de França, mentre que l’arribada del visitant internacional dependrà de les circumstàncies de mobilitat, que no depenen de nosaltres sinó de la mateixa Covid i de les decisions polítiques supramunicipals, que ens tenen bastant penjats.

Es pot ser moderadament optimista, tenint en compte les circumstàncies?

I.C. Vull ser optimista, sí, perquè aquests mesos he patit molt, ja. Crec que ens anirà millor del que molts pensen. Penso que allargarem la temporada, i aquella frase que molts cops hem sentit, la que indica que hem de desestacionalitzar l’oferta turística, ho portarem a terme. Ara serà el moment de desestacionalitzar el turisme.

Aquests dies, malgrat tot, també són dies de solidaritat.

I.C. Sí. A Tossa, per exemple, quan va començar tot es va crear un comitè de crisi i, aquest, va fer un llistat de voluntaris al poble per tal de donar suport a les persones que més ho necessitaven. N’hi va haver fins a 33, i de tots ells en vam haver de trucar a un per requerir els seus serveis. Això significa que en un poble d’aquestes característiques hi ha una marcada solidaritat social que en un moment donat, sigui perquè hi ha moltes famílies connectades o molt de vincle entre veïns, es posa de manifest en circumstàncies com aquestes. En èpoques així, pel que fa a la solidaritat, és quan es veu més com és realment la gent.

Pel que fa a les dades de la Covid al municipi, quina valoració en fa?

I.C. Com a alcaldessa estic molt contenta, malgrat que algun dia va sortir algun resultat que no era cert, tot i que és veritat que va coincidir amb uns dies on hi havia gent que de manera privada es feia serologies i, per tant, podien aparèixer positius. Al principi estàvem preocupats per poder fer les proves al personal que es dedica a l’atenció al públic les 24 hores del dia, que és el cos de la Policia Local, així com membres de la Brigada Municipal, i vam poder aconseguir fer-los tests serològics a tots ells, ja que podien ser portes d’entrada del virus. En el cas de la policia hi havia dues persones que ho havien passat i tres que eren positiu recents, la qual cosa demostra que les proves van ser importants per poder evitar que es trenqués aquesta cadena de seguretat que hem tingut fins ara, de la qual n’estic molt orgullosa. D’altra banda, a Tossa també tenim un geriàtric amb un personal sensacional: la directora, la cap i dues persones més es van confinar a dins i també vam fer un decret d’alcaldia a través del qual es prohibien les entrades i les visites, i avui dia podem dir que no hi ha cap cas de Covid ni en els usuaris ni en el personal.

La seguretat i la prevenció ha estat un dels pilars fonamentals, doncs.

I.C. Per descomptat. Com dic, estic molt contenta amb el tema de la seguretat sanitària, i precisament és aquesta seguretat la que voldria transmetre quan dic a la gent que vinguin a Tossa, que es retrobin a Tossa, perquè podrem oferir aquesta seguretat i, per tant, també podrem brindar tranquil·litat i proximitat, perquè ara caldrà buscar aquest tipus de visitant. El turisme ja es trobava en una fase de canvi, i això que hem sentit a dir tantes vegades que hi hauria un abans i un després, aquesta crisi ho precipitarà, és a dir, accelerarà moltes tendències que ja eren presents. El factor més determinant a curt termini serà la caiguda del turisme internacional i, alhora, el retorn del turisme de proximitat, d’estades més curtes i molt més exigent: centrat a gaudir de magnífiques i intenses experiències, vivències de qualitat i enriquidores, i molt focalitzat en passar-ho bé a l’aire lliure i rodejat de natura. Nosaltres fa molt temps que treballem per ampliar tota la nostra oferta d’experiències turístiques, però ha aparegut la Covid i ho ha accelerat tot. Afortunadament, però, Tossa disposa d’un ampli ventall d’alternatives: història, cultura, tradicions, gastronomia… I ara mateix hi estem destinant tots els recursos de difusió disponibles, perquè és molt important comunicar que tenim tot això i transmetre allò que la gent ara mateix vol sentir: que aquí estaran tranquils i segurs, d’això no en poden tenir cap dubte. Amb la pandèmia poden haver canviat moltes coses, però Tossa continua oferint les millors essències de turisme de la Costa Brava, entre les quals, també, la nostra hospitalitat mediterrània. Per tot això, considero que aquest any és un bon moment perquè tothom es retrobi amb Tossa.

Com ha viscut tota aquesta situació des de l’alcaldia?

I.C. Del 2007 al 2011 vaig tenir un mandat amb una crisi econòmica brutal, amb la qual hi he pensat molt aquests dies. Vaig arrencar amb un consistori que tenia un deute important, estava amb un pla de sanejament, però és que a més a més hi va haver la crisi financera del 2008, una llevantada per Sant Esteve, la famosa nevada del març i, fins i tot, una grip A, que també va tenir la seva repercussió. Ara bé, això d’ara ho supera tot, ha fet estralls i encara no els hem vist tots. I hem de pensar que ha arribat després del Gloria: la gent del poble, sobretot els de primera línia de mar, encara estava pendent de resoldre totes les conseqüències del temporal i de cop i volta es troba en ple confinament. La gent està desolada, estem desolats. Només m’anima veure aquests colors del mar, aquest blau anomenat ‘Paradís Blau’ de Marc Chagall, i poder ajudar als més vulnerables, que ara ens necessiten més que mai. Ara bé, com he dit, vull ser optimista, i malgrat que això suposarà una patacada penso que ens en sortirem més bé del que creiem.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/133034_immacolompodenhavercanviatmolte-co-e-peroto-acontinuaoferintle-millor-e-encie-delaco-tabrava-1.htm