logo
Imprimir
26-04-2020 | 20:03hs
•CATALUNYA NORD

Catalunya del Nord resisteix a la Covid amb fermesa

El territori nord-català, que s’ha bolcat amb actes solidaris, registra uns 300 casos positius i fins al moment ha hagut de lamentar 28 morts

La Catalunya del Nord s’està erigint com una de les zones del nostre entorn més immediat que més i millor està contenint les envestides de la pandèmia causada per la Covid-19. Al recompte oficial d’ahir a la nit, el territori comptabilitzava un total de 302 casos, amb 250 altes i 28 morts. Ahir, de fet, la diferència amb relació al dia anterior va ser de 3 nous casos, 4 altes hospitalàries i cap víctima. En aquestes dades, desgranades per l’Agència Regional de Sanitat d’Occitània, no es diferencien les defuncions en hospitals o residències per a la gent gran.

Les mesures de confinament tenen efecte a les terres nord-catalanes, on també afloren sovint les mesures pròpies impulsades per cada ajuntament. En el cas de la capital, Perpinyà, el batlle Jean Marc Pujol va adreçar el dissabte passat un nou vídeo a la ciutadania a través del seu compte a les xarxes socials, on especificava que el consistori està estudiant un paquet de mesures amb un objectiu precís: donar un cop de mà als comerços que es troben amb dificultats econòmiques derivades de la crisi sanitària i econòmica i que, possiblement, hauran d’obrir ràpidament.

A l’audiovisual, Pujol explica que aquestes ajudes als establiments arribaran de diferent forma en funció del tipus de comerç i de les seves necessitats: podran ser ajudes directes, però també poden arribar en forma d’ajornament de taxes i lloguers o d’exempcions a l’hora de pagar els drets de terrassa, entre altres mesures que en aquests moments s’estan preparant.

Durant aquests dies excepcionals, l’Ajuntament de Perpinyà ha impulsat diverses mesures per pal·liar els durs efectes que la pandèmia del nou coronavirus està generant. Així doncs, la setmana passada va sorgir la iniciativa ‘Productor 66’, per tal de fomentar la comercialització i la distribució de productes de proximitat, mentre que la població s’ha bolcat amb la causa solidària i ha convertit l’Hospital de Perpinyà en un dels seus destins habituals on deriven la seva ajuda, convertida en material sanitari de protecció.

De la incertesa a l’optimisme moderat

“Després d’unes primeres setmanes d’incertesa, on el panorama semblava més complicat, afortunadament la Catalunya del Nord ha entrat en una fase de reducció, tant pel que fa als afectats com als morts: en tot el Departament dels Pirineus Orientals hi havia fins ahir 28 morts, que és una xifra negativa pel que fa a la pèrdua de vides humanes, però són uns paràmetres notablement inferiors als que hi ha per exemple al territori de Girona, per dir una zona similar”, explica el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert. “En aquestes darreres setmanes sembla que s’han mitigat els efectes del coronavirus, tot i que es mantenen les mesures del confinament, molt similars a les que tenim nosaltres. Caldrà veure què passa l’11 de maig, amb l’anunciat retorn progressiu a les escoles”, afegeix.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/131157_catalunyadelnordre-i-teixalacovidambferme-a-1.htm