logo
Imprimir
03-04-2020 | 20:56hs
•PLA DE L'ESTANY

Miquel Noguer: ‘No tenim cap altra alternativa: d’aquesta situació ens n’hem de sortir’

L’alcalde de Banyoles explica que l’ajornament de dos mesos del cobrament dels tributs municipals és una mesura per “tranquil·litzar” la ciutadania

Reunions a distància, mesures econòmiques extraordinàries o contacte telemàtic gairebé permanent amb la ciutadania. La crisi sanitària provocada per la Covid-19 ha sacsejat de valent les institucions locals, que s’han hagut de readaptar a velocitat punta per donar múltiples respostes al garbuix d’interrogants que té la ciutadania. A Banyoles, per exemple, des de l’Ajuntament han ajornat dos mesos els cobraments municipals com a mesura tranquil·litzadora, i també tenen un vincle molt freqüent amb els veïns i veïnes amb l’objectiu d’informar-los, a l’instant, de tot el que succeeix al voltant d’aquest context sense precedents. Unes mesures que van dirigides a mantenir amb fermesa l’estat de confinament necessari, una situació que s’està seguint amb bona nota a la capital del Pla de l’Estany. “Haig de felicitar la gent de com ho estan fent, fins ara ho han fet francament bé”, explica l’alcalde, Miquel Noguer.

Com està vivint aquests dies com alcalde de Banyoles?

Miquel Noguer. Fa un mes no ens podíem pensar de cap manera que això passaria, que el món s’aturaria, perquè realment es tracta d’una aturada mundial. Costava d’imaginar els carrers buits de gent, amb molts dels establiments i bars i restaurants tancats… Tot això era impensable i no havia passat mai, almenys d’aquesta manera. És una crisi mai viscuda i veurem com acaba.

Com valora la reacció dels veïns i veïnes de la ciutat per fer front a aquesta situació?

M. N. Molt positivament, la gent s’ha conscienciat molt. Al principi va costar, era difícil d’entendre i comprendre el que passava, però ara les persones estan molt mentalitzades. Hem de tenir en compte que hi ha moltes baixes pel camí, s’ha perdut, s’estan perdent i es perdrà encara molta gent, i això també fa que la ciutadania estigui molt conscienciada. Els haig de felicitar de com ho estan fent, fins ara ho han fet francament bé.

Ara mateix, la radiografia de Banyoles és esperançadora? És una ciutat amb moltes residències per a la gent gran, un dels punts flacs on més ataca la pandèmia.

M. N. Banyoles és un lloc on hi ha moltes residències, sí, però fins aquest moment la feina està molt ben feta i controlada. En general, a la ciutat hi ha hagut casos com a tot arreu i hem hagut de lamentar baixes, també com a tot arreu, però en aquests moments tenim una situació bastant estable i esperem que continuï així. Haurem d’estar amatents a això i, si la gent ho fa bé com fins ara, el context no hauria de canviar a malament, en tot cas ho hauria de fer cap a bé.

Hem de tenir clar que és una situació mai vista. Hem tingut crisis, no fa massa anys en vam patir una d’econòmica que va fer que molta gent es quedés sense feina, però en totes aquestes situacions les persones perdien altres coses, però no la vida. I ara, aquest context, és com una guerra sense trets, perquè la gent va morint. A més, a la crisi de 2008 el món no es va aturar, hi va haver una crisi financera i l’esclat d’una bombolla que va deixar moltes ferides econòmiques pel camí, és cert, però el món va seguir treballant, mentre que a causa del coronavirus la gent no pot anar a treballar. I quan tot ha estat parat d’una manera abrupta, reaccionar i tornar-se a posar en marxa no és fàcil. Costarà, però amb l’empenta, l’ànim, l’esperança i la fe de tothom en tirar endavant, amb l’esforç i la voluntat de la gent per tornar-hi, la situació es reactivarà. De tot ens en sortirem, i de fet no tenim cap altra alternativa: ens n’hem de sortir.

Des de l’Ajuntament ja s’han aprovat un paquet de mesures econòmiques per pal·liar els efectes d’aquesta crisi. 

M. N. El primer que hem intentat fer des de l’Ajuntament és tranquil·litzar la gent, aquestes mesures econòmiques són per això. El que no volíem de cap manera era que la gent es preocupés dels pagaments dels impostos municipals en aquests moments. No, la gent no s’ha de preocupar d’això, sinó d’estar a casa confinada i de tenir els aliments i els medicaments necessaris per a aquests dies. Prou angoixada està la ciutadania perquè ara, a més, haguessin de tenir maldecaps amb l’IBI o amb les taxes d’escombraries o del cementiri, per exemple. És per això que hem volgut llançar un missatge molt clar: “El que havíem de carregar a partir de l’1 d’abril ho retardem dos mesos, fins a l’1 de juny, i el que havíem de carregar el 5 de maig, ho posposem al 3 de juliol. Ara, tothom tranquil i fer el que toca”.

Ara bé, nosaltres, més que mai, hem de complir amb les nostres obligacions econòmiques, és a dir, en pagar als empleats i funcionaris públics o als treballadors d’aquelles empreses gestionades pel consistori, com ara l’Escola de Música, l’Escola Bressol o l’Aula de Teatre, entre d’altres, a qui s’haurà de garantir que a final de mes ells cobraran. I, a més, també s’haurà de garantir que tots els proveïdors que serveixen a l’Ajuntament, sense excepció, també cobrin al dia.

Haver retardat els pagaments dels impostos municipals pot posar en problemes les arques de l’Ajuntament, doncs?

M. N. Per sort, tenim l’Ajuntament molt sanejat, és un treball que s’ha anat fent durant molts anys, i també tenim una tresoreria molt forta. Fa tres o quatre anys que no tenim pòlissa de tresoreria, perquè nosaltres mentre anàvem cobrant podíem anar pagant tranquil·lament sense pòlissa, i segurament ara aguantaríem aquesta situació també sense pòlissa. De totes maneres, ens hem volgut assegurar i per això hem fet una pòlissa addicional d’un milió i mig d’euros perquè, en cas que toqui, ens permeti complir les nostres obligacions de pagaments amb el personal i els proveïdors. D’altra banda, també som conscients que aquests serveis que es gestionen des de l’Ajuntament, com ara l’Escola de Música, l’Aula de Teatre o l’Escola Bressol, si ara mateix els nens i nenes no hi poden anar doncs no s’ha de passar el rebut, d’entrada el d’aquest mes d’abril. 

Des de l’Ajuntament esteu fent un treball telemàtic considerable amb la ciutadania, també. 

M. N. Sí. Des de sempre, de fet, quan hi ha hagut alguna situació excepcional sempre hem fet un gabinet de crisi per tal de poder comunicar el que està passant. És bo que els nostres governs estiguin presents, sigui el de l’Estat, el de la Generalitat o el local. La gent ha de tenir clar què és el que passa a la seva ciutat o al seu poble, i per això hem de ser capaços de comunicar-nos amb tots ells perquè vegin que s’està vetllant pel seu bé. Des del 10 de març ens reunim cada dia, i quan hem de comunicar una cosa fem una nota i l’enviem a través de les xarxes socials i WhatsApp perquè els veïns i veïnes puguin estar informats a l’instant. 

Més enllà del contacte amb les persones, també és temps d’aprofitar les noves tecnologies per mantenir l’activitat a l’Ajuntament. Com ho feu? 

M. N. Exacte, nosaltres no hem parat res. No hem abaixat la guàrdia en aquest sentit i cada dia, telemàticament, continuem treballant: fem les juntes de govern, el ple o les reunions amb els equips tècnics a distància, per exemple. No hem deixat aturar l’Ajuntament de Banyoles en res més enllà de tot allò que ara, en aquestes circumstàncies, no es pot fer.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/129585_miquelnoguernotenimcapaltraalternativadaque-ta-ituacioen-nhemde-ortir-2.htm