logo
Imprimir
21-02-2020 | 15:22hs
•ACTUALITAT GIRONA

L'Ajuntament de Girona presenta les primeres actuacions del PECT Indústries Culturals i Creatives

Aquesta oficina es traslladarà al Modern abans de finals d'any, un cop acabin les obres de la primera fase del nou equipament

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, juntament amb el regidor de Cultura, Dinamització del Territori i Joventut, Carles Ribas, i la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana Yanes, han explicat aquest matí les properes actuacions previstes dins del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial de les Indústries Culturals i Creatives de Girona i el seu entorn territorial (PECT-ICC).

"Hem parlat molt que el PECT Indústries Culturals i Creatives ha de ser una eina que impulsi el sector com a motor econòmic de la ciutat. Estem parlant d'un sector, el de la cultura i la creació, que ja compta amb una gran riquesa i vitalitat, i amb aquest projecte volem contribuir a enfortir-lo de manera que sigui un dels nostres eixos vertebradors. Però fins ara el PECT s'ha associat al Modern i el Modern no deixa de ser l'embolcall, la pell del projecte. Però avui donem el tret de sortida al que serà el cor, l'Oficina de Foment de les Arts, des d'on es desenvoluparan un seguit d'actuacions i es generaran les sinergies necessàries per articular-lo i dotar-lo d'eines", ha subratllat l'alcaldessa, que també ha explicat que, pel que fa al Modern, s'espera que a finals d'any s'acabi la primera fase de l'obra i que l'Oficina de Foment de les Arts s'hi pugui traslladar a la tardor. Actualment està al Centre Cultural La Mercè de forma provisional.

A més, Marta Madrenas ha posat èmfasi en el fet que "a partir d'ara, el PECT deixa de ser només una idea, per esdevenir un motor per a la cultura que posem al servei de tot el territori" i ha afirmat que "hi ha previstes un seguit d'actuacions i programes que aniran veient la llum durant l'any, moltes de les quals aniran dirigides a un públic professional".

Precisament una de les primeres iniciatives que veuran la llum serà el cicle "A prop", que neix amb l'objectiu de ser una porta d'entrada dels talents emergents i, al mateix temps, un circuit d'exhibició de petit format amb una oferta diversa i propera. Dins del cicle es podran veure 27 propostes de diferents àmbits artístics (arts escèniques, música, arts visuals i pluridisciplinaris), del 20 de març al 31 de maig, a diversos barris de la ciutat. Espais com els centres cívics, les biblioteques municipals o l'Estació Espai Jove acolliran les activitats programades. La programació es pot consultar al següent web i al dossier de premsa (https://we.tl/t-M37wOCqzBX ).

Precisament, aquesta activitat té com a objectiu "allunyar-se de la simple exhibició i detectar i captar el talent emergent del territori gironí, al mateix temps que impulsar espais d'exhibició de petit format, descentralitzant l'oferta i apropant la cultura a la ciutadania. A través d'aquest programa, doncs, conflueixen les estratègies de promoció del sector amb les d'apropar la cultura, suposant un impuls creatiu per al talent km.0 alhora que es fomenta que la cultura arribi a un ampli espectre de persones i, per tant, a l'obrir-nos a la ciutat es generen i es fan créixer nous públics ", tal com ha assenyalat el regidor Carles Ribas.

A més d'aquesta proposta, i dins dels àmbits d'actuació del projecte d'indústries culturals i creatives, des de l'Oficina de Foment de les Arts s'està treballat i ultimant els detalls per engegar noves iniciatives en els propers mesos.

Dins de l'àmbit de la promoció i coordinació del sector, s'estan dissenyant accions de sensibilització, dinamització i suport a professionals. En els propers mesos es programaran jornades de debat, càpsules formatives, un simposi, exposició de casos de bones pràctiques o presentació d'estudis i models de gestió cultural per fomentar la innovació i la competitivitat del sector. També s'està treballant en el disseny d'eines digitals que facilitin la interrelació dels operadors i que serveixin per coordinar el sector de les indústries culturals i creatives gironines.

En la línia del foment de l'exhibició i el consum cultural, està previst que en els propers mesos es posin en marxa programes pilot per fomentar el consum cultural i apropar els processos creatius a la ciutadania. Aquests programes tenen per objectiu implicar els joves en programacions culturals de la ciutat per crear una oferta pròpia; implicar els centres educatius en la formació de valors i interessos culturals en infants i joves promovent residències d'artistes als centres; i apropar la cultura a la ciutadania i generar interès per les pràctiques culturals a través de creacions artístiques comunitàries a l'espai públic en diferents barris.

Per últim, en l'àmbit de dotació d'espais, eines i recursos per la creació facilitant entorns de cocreació, s'està impulsant un banc d'equipaments, que implica la rehabilitació i adequació d'espais municipals com ara el Modern i la capella de Santa Llúcia. Aquest banc estarà a disposició de les empreses i professionals del sector per fomentar l'intercanvi d'experiències i la creació en diferents disciplines artístiques, amb cooperació amb els municipis de l'entorn urbà.

La regidora Glòria Plana Yanes ha destacat que "el PECT és un projecte estratègic que té uns recursos econòmics limitats en un període determinat de temps, i que, per tant, ha de ser una llavor a partir de la qual les iniciatives que se'n desprenguin puguin ser autosuficients i el sector es pugui muscular". "L'equip del PECT porta treballant un any dissenyant les diferents actuacions, contrastant-les amb el sector i els socis del projecte, detectant projectes innovadors, contractant empreses per executar els programes i buscant aliances amb institucions i altres iniciatives culturals", ha afegit la regidora.

El PECT-ICC és un projecte liderat per l'Ajuntament de Girona, cofinançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020 i en un 25% per la Diputació de Girona, entitat que també en porta a terme la coordinació administrativa. El 25% restant l'assumeix l'Ajuntament. L'objectiu del projecte és afavorir un marc de visibilització, vertebració, cooperació i cohesió que impulsi el sector de les indústries culturals i creatives (ICC) perquè esdevingui un dels eixos vertebradors d'especialització econòmica del territori gironí.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/126253_lajuntamentdegironapre-entale-primere-actuacion-delpectindu-trie-cultural-icreative--1.htm