logo
Imprimir
19-02-2020 | 19:46hs
•PLA DE L'ESTANY

Xavier Quer: ‘Al darrere de la Fira de la Mel de Crespià hi ha molt de treball i compromís’

L’esdeveniment celebrarà aquest cap de setmana la seva 41a edició amb un cartell que ofereix diverses propostes dirigides a molts perfils de públic

Aquest cap de setmana el municipi de Crespià celebrarà una nova edició de la seva tradicional Fira de la Mel, esdeveniment que enguany arribarà a la seva 41a edició. Tot i que el vincle firal amb el municipi del Pla de l’Estany és consistent, el cert és que el lligam entre Crespià i la mel es remunta a temps molt ancestrals. I és que ja a l’edat mitjana, aquest petit llogaret era un dels productors de mel més importants del país i, de fet, ja s’hi celebrava una fira específica. Una activitat que, amb el temps, no ha deixat d’evolucionar. “Un dels secrets és anar-se adaptant als nous temps i a les circumstàncies socials que hi ha”, explica l’alcalde, Xavier Quer.

Com es presenta la Fira de la Mel d'aquest any?

Xavier Quer. Es presenta bé, com sempre. La previsió del temps és bona i intentarem tenir-ho tot a punt perquè la gent que ens visiti pugui gaudir de la fira. En aquesta edició tenim el hàndicap de coincidir amb el Carnestoltes, però considero que són propostes perfectament compatibles.

El format es manté.

X. Q. Sí, el format és el mateix que els últims anys, amb un programa que conté diverses activitats: des de xerrades tècniques sobre la mel fins a activitats per la mainada, per citar-ne alguns exemples. L’objectiu és oferir diferents apostes per a tota mena de públic.

Com ha evolucionat la fira?

X. Q. Si comparem l’edició d'aquest 2020 amb la del primer any, veiem que no tenen res a veure. Com és normal, durant aquest temps hem anat evolucionant, a vegades fent proves noves que han funcionat i les hem mantingut i d’altres cops amb innovacions que no han tingut tant d’èxit, com passa sempre. No es tracta de canviar cada any el format, però sí que donem importància al fet d’incloure petites modificacions. En aquest aspecte, l'experiència té un paper important perquè les coses acabin sortint bé.

Que una iniciativa popular arribi a celebrar 41 edicions no és gens habitual. Quin és el secret?

X. Q. Al darrere hi ha molt de treball i molt de compromís d'una sèrie de gent que col·labora de manera desinteressada, alguns dels quals des de la primera edició. L'experiència d'uns i les noves incorporacions de voluntaris, que cada vegada són més difícils, acaben essent el secret. En definitiva, el que costa més és trobar un grup de gent cohesionat, però això no només passa en la fira, sinó en qualsevol activitat. Hem arribat a celebrar 41 edicions gràcies a les hores de treball i al fet d’haver anat evolucionant i d’haver-nos anat adaptant amb el temps.

Quants quilos de mel s'esperen vendre?

X. Q. Estimem que en vendrem entre una tona i una tona i mitja. Fa anys en vam arribar a vendre fins a quatre tones, però ara ja fa temps que la xifra està bastant estabilitzada, amb els compradors fidels que venen cada any.

Estem parlant del cap de setmana més important de Crespià?

X. Q. Indiscutiblement, és el cap de setmana més important des del punt de vista d’assistència de persones, tenint en compte que són els dies on hi ha més gent al poble. Calculem que aquest cap de setmana, si el temps és bo, passaran entre 10.000 i 20.000 persones entre els dos dies, amb un flux continu d’assistents.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/126104_xavierqueraldarreredelafiradelameldecre-piahihamoltdetreballicompromi--1.htm