logo
Imprimir
04-02-2020 | 21:09hs
•CATALUNYA NORD

Jacint Carrera: “Espanya no ha aconseguit construir un país amb gent que es senti espanyola”

El vicepresident d’Òmnium a Catalunya Nord assegura que la visita de Puigdemont a Perpinyà “serà un pas més per recuperar i revaloritzar la identitat”

Jacint Carrera és una de les persones que més ha fet per la difusió de la identitat catalana a Catalunya Nord. Durant el temps que va impartir classes a la Universitat de Perpinyà, Carrera va apostar per “ensenyament de la cultura catalana a través de la llengua francesa. L’actual vicepresident d’Òmnium a Catalunya Nord ha concedit una entrevista a GironaNotícies per parlar de diferents qüestions com la situació que viu la llengua catalana, el procés, i la visita de Carles Puigdemont a Perpinyà. Al ser preguntat per quin paper han de tenir les entitats nord-catalanes, Carrera reafirma el “compromís” i “la responsabilitat” amb tot el que està succeint a Catalunya. Al ser preguntat per la situació del català, el també membre de la Junta Directiva de la USAP ha afirmat que “mai hi havia hagut tantes possibilitats per la llengua com ara” però al mateix temps, afegeix que “la presència del català als carrers ha anat disminuint”.

Està vinculat amb alguna entitat catalanista?

Actualment soc vicepresident d’Òmnium a Catalunya Nord.

Quin rol han de jugar les associacions i entitats nord-catalanes en el procés català?

Fa temps que estem compromesos amb tot el que està passant a Catalunya. Tenim la responsabilitat d’explicar-ho i que la gent prengui consciència. Des d’aquí, aprofito per denunciar el fet que França i altres països europeus no s’hagin pronunciat al respecte. No esperem que es manifestin sobre la independència però si esperem que ho facin sobre la situació dels presos i exiliats polítics.

Què en pensa del fet que hi hagi presos i exiliats polítics?

És un acte absolutament antidemocràtic, i molta gent d’aquí encara no s’ho explica. A Catalunya Nord cada dia són més els que estan a favor de la causa catalana.

Com s’explica que s’hagi arribat a aquests extrems?

Fa temps que participo en debats i conferències sobre la qüestió catalana i sempre arribo a la mateixa conclusió: Espanya no ha aconseguit construir un país amb gent que es senti espanyola.

A què es refereix? 

L’Estat espanyol no ha aconseguit crear un imaginari comú, i sense això no hi pot haver una comunitat identificada. En canvi, França sí que ho ha aconseguit, ja sigui a través de l’ensenyament o a base de garrotades. Espanya no ha sigut capaç de fer una cultura espanyola i que els catalans s’hi sentin identificats. Si partim d’aquesta base, és normal que la relació s’hagi deteriorat.

Quina és la situació de la llengua catalana a Catalunya Nord?

És molt difícil de contestar d’una manera objectiva i científica. Per una banda, s’ha de dir que mai hi havia hagut tantes possibilitats per la llengua com ara. La gent mai haver escrit tan bé en català com en l’actualitat, i la prova és que existeixen moltes publicacions i autors de qualitat. No obstant, la presència del català als carrers ha anat disminuint. Quan era petit, al meu poble tothom parlava català. Ara la cosa ha canviat.

I la solució passa per…

Hem de seguir apostant per l’ensenyament en català. En aquest sentit, el paper de les associacions serà molt important. Penso que si seguim treballant en aquesta línia, el català tornarà al carrer.

Què simbolitza per Catalunya Nord la visita de Puigdemont del pròxim 29 de febrer?

Serà un pas més per recuperar i revaloritzar la identitat. El fet que Puigdemont visiti Catalunya Nord és una cosa per sentir-nos orgullosos. La setmana passada va venir en Marcel Mauri, i la gent ja el considera una persona important. Amb Puigdemont passarà exactament el mateix, i això és molt bo. Fa 20 anys enrere la situació era ben diferent.

Creu que tindrà una bona acollida?

I tant! Precisament ara estava parlant amb la presidenta del Consell Departamental, Hermeline Malherbe sobre possibilitat que Carles Puigdemont es pugui trobar amb el batlle Jean-Marc Pujol, amb la mateixa Hermeline i un centenar de batlles que s’han posicionat a favor dels presos i els exiliats. La idea és fer-ho a l’Estadi Aimé Giral, el lloc on la USAP juga els seus partits. 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/124859_jacintcarrerae-panyanohaacon-eguitcon-truirunpai-ambgentquee-entie-panyola-2.htm