logo
Imprimir
01-02-2020 | 22:38hs
•CATALUNYA NORD

Arles dona el tret de sortida a les tradicionals Festes de l'Ós del Vallespir

Les pròximes representacions tindran lloc a Prats de Molló (9 de febrer) i Sant Llorenç de Cerdans (16 de febrer)

Aquest diumenge comença el cicle de recreacions d'una de les tradicions més emblemàtiques del Vallespir: les Festes de l'Ós. Com sempre, aquest esdeveniment coincideix amb la Candelera, moment en el qual els óssos del Pirineu desperten després d'un llarg període d'hibernació. La representació que es fa aquest diumenge 2 de febrer al municipi d'Arles és la més important del Vallespir, juntament amb la de Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans, que es celebren els dies 9 de febrer i 16 de febrer respectivament.

Tot i que formen part de la mateixa festivitat, les representacions que es fan durant les Festes de l'Ós varien en funció del municipi. En el cas d'Arles, la representació escenifica l'enamorament de l'ós Martí d'una noia del poble que es diu Roseta. Quan el primer es decanta per captivar-la, un caçador i la seva comitiva el persegueixen i acaben amb la seva vida. Durant la representació que s'ha fet a Arles, els responsables d'acorralar i capturar a l'ós Martí han sigut els personatges de les tortugues i les botes.

Les Festes de l'Ós són unes dates molt assenyalades pels habitants d'aquest territori de la Catalunya Nord. De fet, recentment s'ha escrit un llibre que parla d'aquesta tradició. L'autor nord-català, Guillem Dalmau ha publicat 'Una mirada sobre l'ós', un treball que serveix per explicar l'origen de les Festes de l'Ós. I per fer-ho, s'ha ajudat d'il·lustracions del fotògraf Jean Ribière, que entre altres, va capturar el moment exacte de la representació que es va fer a Prats de Molló l'any 1952.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/124572_arle-donaeltretde-ortidaale-tradicional-fe-te-delo-delvalle-pir-2.htm