logo
Imprimir
27-01-2020 | 12:03hs
•ACTUALITAT GIRONA

L'Obra Social 'la Caixa' va dedicar 220.000 euros a 9 projectes socials de la província de Girona el 2019

El programa de convocatòries socials va col·laborar l'any passat amb entitats gironines que van contribuir a millorar les condicions de vida de 700 persones en situació o en risc de vulnerabilitat

L’Obra Social ”la Caixa” va destinar l’any passat 221.140 euros a 9 projectes socials de la província de Girona. Tot això, amb l’objectiu de contribuir a la construcció d’una societat més justa i igualitària per mitjà de la millora de les condicions de vida de les persones que estan en situació o amb més risc de vulnerabilitat.

L’impacte d’aquests projectes gironins va arribar a un total de 695 persones beneficiàries dels projectes seleccionats per l’Obra Social ”la Caixa” a través del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials que impulsa anualment l’entitat i que es distribueixen en sis convocatòries socials: Promoció de l’autonomia personal i atenció a l’envelliment, a la discapacitat i a la malaltia; Lluita contra la pobresa infantil i l’exclusió social; Habitatge per a la inclusió social; Inserció sociolaboral; Interculturalitat i acció social, i Acció social en l’àmbit rural.

Al conjunt d’Espanya, la inversió va arribar als 17,3 milions d’euros repartits en 736 projectes a través de 660 entitats socials i més de 268.000 beneficiaris.

Amb aquesta inversió, ”la Caixa” renova un any més el seu compromís amb els col·lectius més vulnerables, i dona resposta així a alguns dels reptes socials més importants, com ara la lluita contra l’exclusió, l’accés a l’habitatge o el foment de l’ocupació.

El president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé, ha destacat la inclusió social i la igualtat d’oportunitats com els dos eixos prioritaris del conjunt de projectes impulsats per l’entitat. «Són dos objectius clau per a la construcció d’una societat més justa, als quals contribuïm cada any de manera ferma i decidida a través de les entitats socials», ha explicat.

Els ajuts concedits a través de les diferents convocatòries socials han beneficiat directament persones amb discapacitat, en procés d’envelliment o en situació de dependència o malaltia; persones en situació o en risc d’exclusió social, amb una atenció especial a menors i als seus familiars, i persones immigrades o en contextos vulnerables de diversitat cultural, amb la finalitat de fomentar la cohesió social. Aquest any s’han contractat 7.774 professionals específicament per al desenvolupament dels projectes, en els quals també s’han implicat 10.591 voluntaris.

Obertura de les convocatòries del 2020

Un any més, l’Obra Social ”la Caixa” reedita el seu compromís amb el Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials 2020, la primera convocatòria del qual, Promoció de l’autonomia personal i atenció a l’envelliment, a la discapacitat i a la malaltia, ja s’ha obert formalment, amb un pressupost que arriba als 4,5 milions d’euros. Els ajuts següents es convocaran en tres terminis: el 10 de febrer s’obrirà el termini per a les sol·licituds de les convocatòries de Lluita contra la pobresa infantil i exclusió social, i Acció social en l’àmbit rural; el 30 de març, el d’Habitatges temporals per a la inclusió social, i Inserció sociolaboral, i l’11 de maig s’obrirà el d’Interculturalitat i acció social.

Les entitats interessades poden consultar les bases i el calendari de sol·licituds d’aquest any a la pàgina web:

https://obrasociallacaixa.org/ca/pobreza-accion-social/convocatorias-sociales

Premis ”la Caixa” a la Innovació Social

Un any més, amb la setena edició dels Premis ”la Caixa” a la Innovació Social, l’Obra Social ”la Caixa” farà també un reconeixement especial als projectes més disruptius per la tasca que duen a terme a l’hora d’implementar nous models d’intervenció social o de gestió.

Els deu premis de 15.000 euros suposaran un impuls addicional per a cadascun dels projectes seleccionats pel fet de donar resposta als reptes actuals i demostrar que tenen capacitat per modificar una problemàtica social d’una manera sostenible, eficient i duradora. Les candidatures es valoraran sobre la memòria i els resultats dels projectes que es postulin per als premis.

FUNDACIÓ ESCOLA SANT VICENÇ DE PAÜL

ATRAPA-SOMNIS PROJECTE SOCIOEDUCATIU PER A INFANTS I FAMÍLIES PER A POTENCIAR LA PARTICIPACIÓ SOCIAL I EL DESENVOLUPAMENT COMUNITARI

Atrapa-Somnis és un projecte d'inclusió a partir de la intervenció social per a infants i famílies per donar resposta a la necessitat socioeducativa existent, des de la inclusió i la prevenció, per fomentar la convivència i la igualtat d’oportunitats. Treballem en xarxa amb altres agents educatius, socials i sanitaris del territori que és la millor manera d'afrontar les situacions de dificultat per a donar respostes. Consensuar les accions i valorar-les conjuntament ens apropa a l'èxit. L’objectiu principal és oferir un espai lúdic, d'aprenentatge de capacitats bàsiques, fora de l'horari escolar, que fomenti la participació social, així com facilitar un acompanyament personalitzat a cada família, per atendre la necessitat d’una bona acció educativa i emocional amb els seus fills i filles, a partir d’accions terapèutiques.

Import concedit: 35.280,00 €

Beneficiaris directes: 140

FUNDACIÓ PRIVADA OBRA SOCIAL COMUNITÀRIA DE BELLVITGE

ESCOLA DE SEGONES OPORTUNITATS OSCOBE

L’Escola de Noves Oportunitats Oscobe vol facilitar a joves de 16 a 24 anys, sense feina i/o formació, un model pedagògic original basat en una formació innovadora a través d’itineraris personalitzats de llarg recorregut, amb competències transversals, bàsiques i laborals i formació professionalitzadora per poder acreditar la competència professional, experiències pràctiques en vinculació amb l’entorn laboral, i un recolzament a les demandes socials especialment dels joves més vulnerables. S’adreça a joves que han abandonat prematurament els seus estudis obligatoris i que es troben en situació de vulnerabilitat social i personal, sense oportunitats acadèmiques ni professionals.

Import concedit: 28.000,00 €

Beneficiaris directes: 75

ASSOCIACIÓ MÓNBANYOLES

ESPAI MÓN BANYOLES

L'Espai Món Banyoles és un projecte (partenariat) d’inserció sociolaboral per a dones d’origen estranger de caràcter integral i comunitari. Aquest projecte es construirà a través de diferents accions i espais gestionats per cada entitat en base a la seva experiència i possibilitat. A nivell d’estructura, el projecte té dues vessants que es desenvoluparan paral·lelament: treball integral per la inserció laboral de dones en risc d’exclusió social i dinamització comunitària per la convivència intercultural. Aquestes vessants es concretaran en l’impuls de 3 accions dutes a terme en un mateix espai físic i temporal: l’impuls d’una cafeteria-granja de l’Espai Món Banyoles en forma de cooperativa , l’impuls de l’Espai Cuinant Oportunitats (Fundació CEPAIM) on s’oferiran itineraris d’inserció individual i grupal que comptaran amb formació ocupacional en hosteleria, pastisseria i cuina per a dones en risc d’exclusió social, i pràctiques laborals en la pròpia Cafeteria-Granja i en altres empreses d’hosteleria de Banyoles.

Import concedit: 35.940,00 €

Beneficiaris directes: 170

TÈCNIQUES I RECUPERACIONS DEL GIRONÉS, SL

EL JARDÍ DE LES EXPERIÈNCIES

Aquest projecte es planteja per a crear 4 llocs de treball especialitzat pel cultiu de plantes aromàtiques i medicinals dins d'un espai visitable per escoltes, adults, famílies, etc. on s'ensenya a través del contacte amb les plantes les seves característiques i com les podem utilitzar per la cuina, la creació de productes i l'elaboració de medicina natural. A més a més, també seran persones que es dedicaran al cultiu d'una part productiva per a l'elaboració d'infusions. Pel manteniment del Parc (la part visitable i la productiva) es necessita d'un personal dedicat exclusivament a aquesta tasca. Així es crearan 4 llocs de treball, tres amb personal amb discapacitat i un professional monitor/a/formador/a per donar la capacitació.

Import concedit: 24.000,00 €

Beneficiaris directes: 4

FUNDACIÓ PRIVADA DRISSA

APRENDRE A L'HORT DE L'ESCOLA

L’objectiu principal del projecte és la gestió i manteniment d’horts escolars a centres educatius de primària mitjançant una fórmula innovadora, enriquidora quant a coneixement, gestió i aprenentatge: l’activitat a l’hort escolar serà dirigida per un professional d’horta ecològica amb problemes de salut mental que aportarà el coneixement i l’experiència, amb el suport de l’equip de mestres, i amb la intervenció de voluntaris i/o gent gran i dels propis infants.

Import concedit: 14.980 €

Beneficiaris directes: 147

FUNDACIÓ TRESC

FENT CAMÍ CAP A L'AUTONOMIA

Aquest projecte cobreix la necessitat detectada pels serveis educatius i socials, de discapacitat dels joves i famílies. Ofereix un acompanyament en el procés de transició cap a la vida adulta. Es dirigeix a la millora i desenvolupant de les seves competències bàsiques personals per avançar en la seva autonomia, la seva independència i la inclusió social. Es basa principalment en una metodologia d’acompanyament regida pels principis de la Planificació Centrada en la Persona (PCP) on el jove és el protagonista del seu projecte vital i en el que l’entorn (familiars, amics, professionals, companys...) juga un paper cabdal per aconseguir-ho.

Import concedit: 12.300 €

Beneficiaris directes: 12

FUNDACIÓ AUTISME MAS CASADEVALL

AUTISME I ENVELLIMENT: UNA ETAPA VITAL INVISIBLE

El present projecte cerca atendre a 38 persones de tot Catalunya residents a Mas Casadevall a Serinyà i que presenten Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Totes elles són persones adultes que difícilment podran mantenir una vida autònoma i independent. És per això que igual que se’ls va oferir una escolarització especial, un treball en servei ocupacional, cal preveure un envelliment amb reforços específics. El desconeixement global que hi ha en l’actualitat de com es desenvolupa el TEA en aquesta etapa vital, ens deixa sense marc de referència en l’atenció d’aquestes persones. Amb el treball amb xarxa tan a nivell autonòmic, com estatal i europeu hem arribat a la conclusió que l’eina bàsica és partir d’un bon diagnòstic a tots nivells i una bona preparació dels suports i representacions futures.

Import concedit: 24.000 €

Beneficiaris directes: 38

ASSOCIACIÓ CANAAN-PLA DE L'ESTANY (CENTRO ASISTENCIAL CANAAN)

CENTRE D'ATENCIÓ PSICOSOCIAL INDUSTRIA

Degut a les peticions que tenim de persones amb problemes d'addicció i/o patologia dual que volen entrar en el nostre servei Centre Baldiri per iniciar un procés de deshabituació a tòxics, hem volgut posar en marxa un nou centre per poder atendre un nombre més gran de persones, concretament 8 persones més. D'aquesta manera podem doblar l'oferta per atendre les persones en primera instància. Per altra banda aquest nou centre que hem anomenat Centre industria d'atenció psicosocial, vol donar l’oportunitat a persones amb uns nivells més grans de deteriorament o amb necessitats especials que poden quedar excloses d'altres serveis degut a la seva multiproblemàtica: persones sense xarxa social, amb problemes d'addicció amb altres patologies associades (sovint retards mentals o deterioraments cognitius, manca de recursos econòmics...)

Import concedit: 23.600 €

Beneficiaris directes: 25

CASAL DELS INFANTS - SALT

ENTORN ESCOLAR PRIMARIA_SALT

El projecte Entorn Escolar té com a objectiu afavorir el desenvolupament social i educatiu dels infants en situació de vulnerabilitat del municipi de Salt. Les circumstàncies personals, familiars i contextuals en què es troben els situen en desigualtat d'oportunitats i afecten greument les seves possibilitats de promoció social i inclusió. El projecte s'adreça a infants del municipi de Salt que no tenen accés a recursos de suport educatiu ni de lleure degut a les dificultats econòmiques i familiars en què es troben (famílies nouvingudes, baix nivell formatiu, atur o precarietat laboral, aïllament social, etc.) i els proporciona un espai diari de 2h de durada per a la relació, formació i acompanyament una vegada finalitzada la jornada escolar.

Import concedit: 23.050€

Beneficiaris directes: 80




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/124071_lobra-ociallacaixavadedicar220000euro-a9projecte-ocial-delaprovinciadegironael2019-1.htm