logo
Imprimir
20-01-2020 | 20:39hs
•CATALUNYA NORD

Muriel Taurinyà: “a Catalunya Nord hi ha gent que se sent més catalana que francesa”

La gerent de la botiga Visca! (Perpinyà) diu que "és una vergonya que hi hagi presos i exiliats polítics" i critica la postura de França i Europa

El passat mes de setembre, diversos mitjans de comunicació es van fer ressò de les amenaces que va rebre una empresària nord-catalana pel fet de vendre productes independentistes. Durant una conversa amb la mateixa Muriel Taurinyà, assegura que “va ser una situació molt desagradable” i que de fet, no ha sigut l’única ja que mesos abans ja es va veure obligada a retirar una estelada de l’establiment que regenta. Malgrat aquests episodis lamentables, sobretot el protagonitzat per François Meylan, president de l’associació ultra ‘Catalunya peuple d’Espagne’, Muriel Taurinyà assegura que es tracta d’una minoria. 

Propietària de la botiga Visca! de Perpinyà, Muriel Taurinyà (1975) forma part d’una família molt catalanista, i participa activament a les accions que organitzen les entitats nord-catalanes. Precisament ahir va participar a la Caminada per la Llibertat que va unir els municipis de Sant Feliu d’Amunt amb Millars, i que va comptar amb l’assistència d’una setantena de persones. A banda de participar a la iniciativa del Comitè de Solidaritat, en el seu dia Taurinyà també va completar el Canigó durant els ‘Cims per la Llibertat’. Al ser preguntada la delegació del Consell per la República a Catalunya Nord, l’activista nord-catalana assegura que “és molt important que aquí existeixin espais per col·laborar amb la creació de la república catalana”. 

“Sentiment catalanista”

El protagonisme que ha tingut Catalunya Nord durant el procés independentista també ha centrat bona part de la conversa amb Muriel Taurinyà. “Es segueix amb molt d’interès perquè a Catalunya Nord hi ha gent que se sent més catalana que francesa”, assenyala la propietària de la botiga Visca!. Conscient que la situació és complicada, Taurinyà diu que “ja no es pot fer marxa enrere. Han passat moltes coses, i crec que és impossible agafar un altre camí que no sigui el de la independència”. 

Un altre dels elements que preocupa a Taurinyà és la situació dels polítics independentistes empresonats i dels que s’han vist obligats a marxar del país. “Per a nosaltres és incomprensible. És una vergonya que hi hagi presos i exiliats polítics, i que França i Europa no hagin dit res al respecte”. Per l’activista nord-catalana, la visita de Carles Puigdemont a Perpinyà és una oportunitat única per mostrar la força del catalanisme a Catalunya Nord i afegeix que “molta gent vindrà a veure’l perquè és una persona coneguda i molt respectada”. 

Abans de concloure l’entrevista, Muriel Taurinyà també ha volgut parlar de la situació de la llengua catalana a Catalunya Nord. “El repte és recuperar el català i crec que s’està aconseguint. Estem millor que 30 anys enrere perquè ara s’està ensenyant a l’escola”, relata Taurinyà. 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/123683_murieltaurinyaacatalunyanordhihagentque-e-entme-catalanaquefrance-a-1.htm