logo
Imprimir
14-01-2020 | 21:06hs
•CATALUNYA NORD

Jean-Marc Pujol: “a Perpinyà i a tota la Catalunya Nord hi ha molta sensibilitat amb la cultura i la llengua”

L’alcalde de Perpinyà assegura que “Puigdemont serà benvingut” i es mostra esperançat amb l’arribada de Pedro Sánchez al capdavant del govern espanyol

Nascut a Mostaganem (Algèria), Jean-Marc Pujol és tota una institució a Catalunya Nord, ja que és batlle de Perpinyà des del 2009. Aprofitant la imminent visita de Puigdemont a Perpinyà, hem volgut conèixer l’opinió de Pujol. “Carles Puigdemont ens visitarà com a eurodiputat i serà tractat com es mereix”, assegura el batlle nord-català. Distingit el 2008 com a cavaller de la Legió d’Honor, Jean-Marc Pujol assegura que la qüestió catalana es segueix amb molta atenció arreu de l’Estat francès. Durant l’entrevista, també parlem d’altres qüestions com la llengua, el paper de les entitats a Catalunya Nord, i evidentment també li preguntem per quina creu que és la solució al conflicte. “La qüestió catalana és un problema polític i requereix solucions polítiques”, defensa Jean-Marc Pujol. Finalment, el batlle de Perpinyà defensa que “el diàleg és essencial i sovint, durant aquest període, s’ha trobat a faltar”.

Com valora la visita de Carles Puigdemont a Perpinyà?

Serà benvingut. Aquí a Perpinyà hem rebut a personalitats polítiques com Jordi Pujol, Artur Mas i Quim Torra. En aquest cas, Carles Puigdemont ens visitarà com a eurodiputat i serà tractat com es mereix.

L’Ajuntament de Perpinyà s’hi ha implicat?

Diverses entitats s’han posat en contacte amb nosaltres i evidentment no hi hem posat cap impediment. La visita d’un polític que defensa la democràcia i les llibertats mai pot convertir-se en un problema.

A Catalunya Nord, les entitats tenen un pes important?

Sí, aquí a Perpinyà hi ha molta sensibilitat amb la cultura i la llengua, i les entitats tenen molta rellevància. Com a governants, la nostra feina és atendre les peticions dels ciutadans en la mesura del possible. I en aquest cas, no hem posat cap impediment. Seria contradictori.

Abans comentava que hi ha molta sensibilitat amb la llengua… Quina és la situació del català a Catalunya Nord?

La qüestió de la llengua és molt important. Aquí tenim escoles i entitats molt arrelades a la cultura catalana. De totes maneres, el tema de la llengua s’ha de visualitzar des del punt de vista cultural, i no polític. Seria un error veureu d’aquesta manera.

Com es viu el procés català a Catalunya Nord?

Es segueix amb molt interès. Catalunya Nord és un territori amb una identitat molt particular, i evidentment la gent té diverses opinions. És natural. Si a Catalunya ja passa, imagina’t aquí!

I els mitjans de comunicació també mostren interès?

També presten molta atenció. La gent no pot entendre que hi hagi gent a la presó per les seves idees. Per nosaltres, això no és possible.

Veu alguna solució al conflicte?

La solució passa pel diàleg, i la celebració d’un referèndum votat per tots els espanyols. Crec que aquesta és la solució al problema. Soc un gran defensor del diàleg, i penso que, amb més diàleg, el conflicte es resoldrà satisfactòriament.

Ha trobat a faltar diàleg entre les dues parts?

Quan vaig rebre el president Quim Torra, l’ambaixador d’Espanya, el president de la República francesa i el primer ministre em van enviar una carta advertint que no era correcte. Per mi és quelcom natural. Un alcalde de França ha de poder rebre al màxim representant polític de la Generalitat de Catalunya. I d’aquesta manera, també rebré a Puigdemont com a eurodiputat. Les coses s’han de normalitzar, i penso que el diàleg és la clau de tot plegat.

Què opina del fet que hi hagi presos i exiliats polítics?

És una qüestió política, i prefereixo no parlar de temes que afecten Espanya. Jo soc un alcalde francès i com t’he dit abans, Puigdemont serà benvingut. No obstant, el problema polític és un tema que han de solucionar Catalunya i Espanya. La meva opinió no canviarà les coses.

Està d’acord amb l’actuació de la justícia espanyola?

Soc advocat i crec que la justícia s’ha de quedar al marge de la política. Precisament, la qüestió catalana és un problema polític i requereix solucions polítiques.

Com acabarà el procés?

És evident que l’elecció de Pedro Sánchez obre un nou escenari. Aquesta situació implica noves vies de diàleg, i això és molt positiu. Crec que el diàleg és essencial i sovint, durant aquest periode, s’ha trobat a faltar.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/123248_jean-marcpujolaperpinyaiatotalacatalunyanordhihamolta-en-ibilitatamblaculturailallengua-1.htm